Jezerski vrh


Vabilo

JEZERSKI VRH 1537 m

Pohorje je obsežno in masivno sredogorje, ki geološko spada med Centralne Alpe. Zgrajeno je iz trdih kamenin, predvsem iz tonalita, uporabljamo tudi izraz granit in pokrito v višjih legah z gostimi zdravimi iglastimi gozdovi, ki jih prekinjajo «planje«, to so obširne pohorske jase, nastale zaradi planinskega pašništva v preteklosti. Naselja so gručasta in veliko je samotnih kmetij. Na vrhu Pohorja so obsežna barja, to so z mahom in borovci porasle uravnave, stare približno 8000 let, barja prekinjajo številna majhna jezera ali jezerca porasla z lokvanji, ki še pa niso vzcveteli. Na vrhu Jezerskega vrha je 12 m visok spomenik padlim planincem partizanom.
In v ta lepi zeleni svet smo se planinci PD ZZV Celje podali na našem drugem pohodu po korona karanteni in smo brez težav prehodili skoraj polovico Pohorja od Rogle do Kop v sončnem in deževnem vremenu, spoznali ponovno naravno okolje najvišjih delov Pohorja visokih nad 1500 metrov. Daljši postanek smo naredili na Ribniški koči, ki je bila nekoč Hutterjeva vila, imenovana po mariborskem industrialcu. Letos tla niso bila zmrznjena, kar se pozna pri poškodbah, ki so nastale pri vožnjah s težkimi vozili za spravilo lesa. Imel sem občutek da je na Pohorju gozdov vedno več in ne vedno manj.
Prehodili smo pot v dobrih šestih urah, planinske poti so dobro označene z markacijami in kažipoti. Vsi udeleženci smo uživali v druženju po dolgem času in se tudi že predhodno prijavljali za naslednji izlet po Svarunovi poti, naši vodniki Franjo, Janez in Robert pa so nas obvestili tudi o naslednjih izletih.