Porezen

POREZEN 12. 9. 2020

Sobota, dvanajsti september je bila lep sončen in vroč dan. Veljalo se je odpraviti kam v hribe. Nameraval sem se povzpeti na Porezen iz Davče, a je ravno ta dan potekal avto rally po gorskih cestah Porezna, zato sem za izhodišče vzel cestni preval Petrovo Brdo. Ta preval je geografsko pomemben saj je na njem križišče cest, ki peljejo v Bohinj, Škofjo Loko in v Posočje. Na prevalu stoji planinski dom Petrovo Brdo, ki pa ni cilj planincev ampak je izhodišče poti za Porezen in za Spodnje Bohinjske gore. Tu je potekala nekdanja »rapalska« meja med obema kraljevinama Italijo in Jugoslavijo. Obe strani sta mejo na veliko utrjevali z betonskimi bunkerji, mrežo obrambnih postojank. Pri nas je bila to Rupnikova linija, na italijanski strani pa »Alpski zid« imenovan Valle Alpino. Italija se je za gradnjo močno zadolžila, tako da je še po 2. sv. vojni morala do šestdesetih let odplačevati Mussolinijeve vojaške kredite.
Pot iz prevala Petrovo Brdo na Porezen večinoma poteka skozi gozdove, v senci, šele na 1500 m višine se prične travnati svet in pašne ograje pričajo o prisotnosti domačih živali. Hiše ob vznožju Porezna imajo hišne številke označene z imenom Podporezen. Na nasprotni strani Bohinjskih gora pa so hribovske vasi, v 15. stoletju so sem preselili uporne kmete iz Tirolske in nemščina je stoletja bila tu pogovorni jezik. Nemško poreklo izdajajo imena Rut, Grant , itd. Količina betonskih utrdb italijanske linije se povečuje proti vrhu Porezna. Na vrhu pa je spomenik padlim 116 borcem Kosovelove brigade, ki so jih Nemci presenetili dober mesec pred koncem 2. sv. vojne. Borci so bili izdani. Spodaj v Baški grapi poteka Bohinjska železnica, ki so jo Nemci ves čas vojne močno zastražili, kajti po njej je potekal transport v Italijo, na južno fronto.
Porezen je zelo razgledna gora, v neposredni bližini nima konkurenta, Blegoš je daleč. Nanj se da priti tudi z avtom iz Davče ampak samo terenska vozila zmorejo to pot. Tukaj potekajo številne transverzalne poti in vrh je vedno zelo obiskan. Tudi pozimi, ko je tu na metre snega, hodijo gor in iz koče izvrtajo luknjo v snegu, da lahko pridejo ven ali noter.
Na Poreznu nisem bil prvič, ko bom šel naslednjič bom šel iz Davče kjer so trije davški slapovi. Najhitreje pridete domov na Štajersko skozi Škofjo Loko, Medvode, Ljubljano po AC, ne pa skozi Vodice in Tuhinjsko dolino ali okrog Mengša.