Radojč


Vabilo

RADOJČ

V nedeljo, 2. februarja smo se planinci PD ZZV Celje udeležili 32. Ramšakovega pohoda po hribovju severno od Vinske gore. Pohod je organiziralo PD Vinska gora. Če se peljemo po glavni cesti med Arjo vasjo in Velenjem, nam potnikom najbolj vzbudi pozornost navpična stena nad Vinsko goro, imenuje se Gonžarjeva peč, in preko nje so pred leti speljali drzno ferato, ki pa jo sicer planinci lahko obidemo in na vrhu peči ali stene se odpre veličasten pogled na dolino več potokov, kjer leži kraj Vinska gora s 1600 prebivalci in je na višini okoli 400 m. Na začetku pobočja Radojča v vasici Šentjanž, ki je seveda del Vinske gore, stoji velika cerkev Janeza Krstnika. Tukaj smo tudi začeli naš pohod, ki nas je peljal po planinski poti na vrh Gonžarjeve peči z žigom vinskogorske poti. Sledila je gorska terasa z nekaj kmetijami in pri lovski koči na Lopatniku smo imeli krajši odmor na naši poti. Nato smo se najprej po zelo položni gozdnati poti povzpeli na hrib Temnjak 793 m, nato pa obrnili v dva najvišja hriba danes, to sta Ramšakov vrh z 970 m in Radojč z 973 metri. Sta skoraj iste višine in sta povezana z gorskim slemenom od koder je lep razgled na Paški Kozjak, Šaleško kotlino in na Vinsko goro spodaj. Potem smo zavili protu jugu v dolino mimo kmečkega turizma Tuševo. Naša planinska kolegica Branka, ki hodi z nami na planinske izlete, nas je povabila k sebi na dom in nas bogato pogostila. V vasici Bevče, kjer smo pri Branki bili, se je naša pešpot tudi končala, vkrcali smo se na avtobus in se peljali še kratko pot domov.
Na tem pohodu smo spoznali svet med Velenjem, Dobrno in Pirešico, to je nižje sredogorje, zaradi apnenca kraškega značaja, opazne so številne plitke vrtače, pa tudi jamarji so raziskovali jame okoli cerkve na skali. Te hribe in vmesne doline povezuje krožna Vinskogorska pot, in veliko daljša Šaleška pot. Ime Vinska gora še izvira iz časov ko je tu uspevala vinska trta okrog leta 1500, vino so lahko od tod izvažali drugam, v 19. stoletju pa je trtna uš filoksera uničila vinograde, ostalo je takšno ime kraja, vinogradov ni, kmetij tudi ni veliko, a hiše imajo kljub temu svoje parcele. Ljudje so se vozili na delo v Rudnik Velenje, v tamkajšnjo industrijo pa tudi v Celje. Spadajo v občino Velenje. V kraju so aktivna razna društva, ki povezujejo ljudi.
Ob koncu vožnje v Celje so nas naši vodniki povabili še na naslednji planinski izlet to je na Koroško, na mejno hribovje med Slovenijo in Avstrijo Kozjak, na hrib Kapunar nad mestom Radlje ob Dravi. Prijavite se, zgodilo se bo tudi kakšno presenečenje.