Slivnica


Vabilo

SLIVNICA 1114 M

PUSTNI KARNEVAL V CERKNICI

Na pustno nedeljo 24. 2. 2020 se moje poročilo izjemoma začne na vrhu gore, na katero smo se povzpeli. To je gora nad Cerknico in Cerkniškim jezerom in Butalci tega dne niso odprli koče oz. planinskega doma ampak so nam sporočili naj gremo raje na karneval v mesto. Tako smo planinke in planinci PD ZZV Celje tudi storili. Butale sicer na slovenskem zemljevidu ne obstajajo, prav tako ne najdemo tudi Doline Šentflorjanske ampak Slovenke in Slovenci dobro vemo zakaj se tukaj gre. Če pa še ne vemo, si moramo ogledati cerkniški pustni karneval. Na njem smo videli mimohod, to ni parada, coprnico Uršulo 12m x 3,80 m to je prava velikanka, ima veliko moč, ne potrebuje borilnih veščin, prebiva v jami na vrhu Slivnice, že Valvazor naš slaven znanstvenik, priznan tudi v Londonu jo je videl. Ko je bil Boris Johnson na obisku v Sloveniji, so mu pokazali Valvazorjev kip pred Naravoslovnim muzejem v Ljubljani in obljubil je, da statusa Slovencev živečih v Veliki Britaniji po Brexitu ne bo poslabšal.. Mimogrede te coprnice kuhajo nevihte okoli Slivnice, Blok in Javornikov. Te nevihte pa spustijo na zemljo veliko vode, ki polni Cerkniško jezero. Gladina zelo niha, normalna je površina 20 km2, maksimalna 30 km2, minimalna pa le 0,1km2. Voda ob robu polja ponikne in pod zemljo teče v Planinsko polje. Spotoma oblije človeške ribice, to so mladiči jezerskega zmaja, ki smo ga tudi videli.
Povorko ali sprevod je odprl butalski župan s spremstvom, tudi godbe na pihala od tu in od drugod so igrale občinstvu, videli smo ptujske in celo hrvaške kurente iz Brguda. In videli smo tudi Kurentinje – žene in dekleta kurenti. Pa naj še kdo reče, da coprnice vsega ne obvladajo. Za red in disciplino so skrbeli butalski policaji na kolesih, na mopedu, danes so bili popustljivi, radarjev seboj niso imeli. Zadišalo je po coprniški kuhinji, vonjave vseh mogočih zvarkov so bile prisotne, in morebitni slab okus se je dalo poplakniti v bližnji okolici. Butalski gasilci so bili protipožarno razpoloženi, tako je tudi prav.
Naši vodniki, pravzaprav vodnica Franja in vodnika Janez in Robi sta imela z nami polne roke dela, da sta nas našla, naložila v avtobus in še pred večernimi urami, pred prihodom volkov, medvedov in coprnic v te kraje, kjer sicer živijo, in odpeljali smo se domov malo čez jezero, malo po makadamu, po industrijski coni, če niste bili zraven ste si sami krivi,vsega pa res ne morem razlagati.
Na koncu še en resen stavek: Vsi smo bili z izletom zelo zadovoljni.