Rudnica

Rudnica je širok gorski hrbet, ki se razprostira od Loke pri Žusmu do Podčetrtka. Najvišji vrh Rudnice je Plešivec (686 m), ki leži nad slikovito vasjo Olimje. Kraj ima kar nekaj zanimivih kulturno zgodovinskih znamenitosti.
Najbolj znan je Minoritski (frančiškanski) samostan z najstarejšo lekarno v Evropi (?), ki ima v notranjosti lepe freske. Na mestu minoritskega samostana je že v 11. stoletju stal grad, ki je pripadal grofom Pilštanjskim. Leta 1663 je grad postal samostan v posesti menihov Pavlincev, ki so grajsko poslopje precej razširili. V samostanu je delovala znamenita lekarna, ki je slovela po naravnih zdravilnih pripravkih. Cesar Jožef II je leta 1783 samostan ukinil, kar je povzročilo počasno propadanje samostanskih zgradb. Leta 1805 je samostan prišel v last plemiške družine Attems, ki ga je delno porušila. Leta 1974 je samostan poškodoval potres, vendar je bil obnovljen, in leta 1999 vrnjen Minoritom, ki sedaj nadaljujejo z lekarniško tradicijo pridelovanja zdravilnih zelišč in izdelovanja zdravilnih tinktur.
Cerkev Marijinega vnebovzetja pa je bila zgrajena v letih 1663 do 1675, v njej pa se nahaja najlepši (črno-zlat) baročni oltar v Sloveniji in pa poznobaročna prižnica, ki je prav tako prava umetniška mojstrovina.
Obiskala sva Plešivec (686 m) in Stolp zdravja in zadovoljstva na Silavcu (622 m), s katerega je lep razgled po bližnji in daljni okolici. Pot je bila dolga ok. 15 km.

LP F. Hovnik