Litija in Bogenšperk

LITIJA IN BOGENŠPERK 9. 10. 2021

V soboto, 9. oktobra sem se namenil v Zasavje in po cesti skozi Zagorje sem se najprej ustavil pri znamenitem lesnem mostu čez Savo pri istoimenski vasi Sava. Po nekaj posnetkih mostu sem se peljal nato po ozki cesti po levem bregu Save mimo gradu Ponoviče ob Savi in nato do Litije. Za obiskovalce Litije je je pozitivno presenečenje na novoustanovljen in lepo opremljen Mestni muzej v stavbi nekdanje sodnije.
Po ogledu sem se ustavil še v bližnjem kraju Šmartno pri Litiji, kjer se ponašajo z zelo veliko cerkvijo Sv. Martina v neogotskem slogu.
Nato pa me je cesta peljala v serpentinah proti Dolenjski a na vrhu klanca je na levi eden izmed naših najlepših gradov Bogenšperk. Grad Bogenšperk se je v zgodovino zapisal kot domovanje znamenitega kranjskega polihistorja (vseznalca) Janeza Vajkarda Valvazorja (1641 – 1693). On je tu preživel dvajset najpomembnejših let svojega življenja. Tu je napisal znamenito Slavo vojvodine Kranjske in natisnil sedem knjižnih del. Po daljšem ogledu gradu in razstave v njem sem še prehodil krajši odsek Badjurove krožne planinske poti. Rudolf Badjura, planinec in smučar je bil pa Litijan. Vsakemu priporočam obisk Litije, ogled cerkve tam, Muzeja ter seveda gradu Bogenšperk. Sicer sem pa kustodinji muzeju obljubil da bom s svojim prispevkom naredil reklamo za muzej in mesto. Rudnik Sitarjevec pa pride na vrsto drugič.