Škabrijel in Sveta gora

ŠKABRIJEL IN SVETA GORA 18. 10. 2021

Vzpon na Škabrijel sem pričel na sedlu Vratca med Škabrijelom in Danielom. Markirana pot pelje po strmem strelskem jarku skoraj do vrha. Na vrhu ni bilo v ponedeljek nikogar, sicer pa pridejo sem planinci in tudi gorski kolesarji. Planinski dom je nekoliko nižje pomaknjen na razgledišče nad Novo Gorico. A leta 1917 je bilo tu povsem drugače, na tisoče avstrijskih vojakov je imelo tu zadnjo obrambno linijo proti napredujoči italijanski vojski, a so Avstrijci vzdržali. Med padlimi na gori je nekaj tisoč vojakov Celjskega pešpolka, ki so tu pravzaprav branili svojo domovino. Če bi tu fronta padla, bi se italijanska vojska preprosto peljala po Vipavski dolini navzgor na Razdrto, mogoče celo do Ljubljane. Italijani so v 11. ofenzivi zavzeli sicer tedaj popolnoma slovensko mesto Gorico, hrib Sabotin in tudi Sveto goro. Na vrhu so pustili razdejano in uničeno svetišče Sveta gora.
Nekaj tabel ob poti nas opozarja in informira o teh spopadih. Slovenci v teh krajih, to je civilno prebivalstvo so postali vojni begunci.
Na Škabrijel sem se povzpel peš, na Sveto goro pa sem se peljal z avtomobilom, potem je bil še čas za ogled Solkana in za sprehod ob reki Soči.