Dolina Voje


Vabilo

PO DOLINI VOJE, KORITA MOSTNICE IN DOLINI USKOVNICE 20. 6. 2021

Planinci PD ZZV Celje smo se v nedeljo, 20. junija, 2021 zapeljali do vasi Stara Fužina v Bohinju, že v Triglavskem narodnem parku. Samo ime spominja na nekdanjo železarsko tradicijo teh krajev, ki se je začela že pred stoletji s kopanjem železove rude in njeno predelavo na dokaj primitiven način v surovo železo. To kovino so potrebovali za izdelavo podkev, žebljev, nožev za rezanje, kmetijskega orodja pa tudi orožja. Stara Fužina je danes kmetijsko naselje, vas, kjer pa so skoraj vse hiše spremenjene v turistične penzione. Od starejših stavb je na robu vasi opazna cerkev Sv. Pavla, višje pa Zoisova graščina. Zoisi so bili ena izmed najbogatejših družin, Žiga Zois pa je okoli sebe zbiral tudi razsvetljence kot so bili Linhart, Vodnik in Kopitar in jih tudi podpiral. On je leta 1777 dal zgraditi Hudičev most čez reko Mostnico; v spodnjem delu te reke so štirje mostovi preko katerih so iz gora vozili železovo rudo. Hudičev most je eno ločni most, legenda pa pravi naslednje: vaščani so gradili most preko deroče reke Mostnice, vendar ga je vsako noč hudič znova podrl. Nato so predlagali hudiču naj ga on zgradi. Hudič je rekel da lahko pod pogojem, da mu obljubijo eno dušo, se pravi živo bitje. Zviti vaščan je žrtvoval svojega psa, mu je vrgel kost, pes je stekel preko mostu v hudičev objem. Hudič pa je bil jezen je pomahal z repom in podrl ograjo mostu, a most je vaščanom ostal. V resnici danes obstajajo štirje mostovi in vsak ima svoje ime.
Reka Mostnica , katere voda priteče izpod Triglavskega hribovja ima na svoji dolžini 6 km velik padec do Bohinjskega jezera in je s svojo energijo v apnenčaste kamenine vrezala globok kanjon podoben tistemu v Blejskem Vintgarju. Le-ta je ožji, pot je speljana ob obeh bregovih, varovana z varovalno ograjo in pod njo je kristalni čista alpska rečica Mostnica. Mi smo se najprej povzpeli na planino Vogar, ki je le del obširnih Fužinskih planin na severni strani Bohinjskega jezera. Po dobri uri in pol smo prišli do Kosijevega doma planincev v lasti PD Železničar Ljubljana. Blizu je vzletna steza za jadralne padalce in Dom je izhodišče za goro Pršivec. Blizu je tudi spomenik padlim planincem partizanom. Po daljšem počitku smo se po isti poti spustili do ceste, ki pelje po dolini Voje in se drugič za več časa ustavili pri planinskem domu Voje. Od tukaj lahko v 6 ali 7 urah pridemo na Triglav.
Pot navzdol nas je peljala ob globoki kanjonski strugi reke Mostnice, v kateri so tudi ribe, tudi postrvi. Le pet ribičev na dan lahko lovi v tej reki. V strugi in ob njej so videti zanimive reliefne tvorbe, ki jih je ustvarila hitro tekoča reka. Mostnica in Ribnica, ki priteče po Zgornji Bohinjski dolini se spodaj združita, izlivata v Savo Bohinjko in to je njen prvi pritok na dolgi poti do Beograda. Dolina Voje je ledeniška dolina. Led se je umaknil pred 10 000 leti ob koncu zadnje ledene dobe in pustil za sabo ledeniški material, morene, na katerem so danes senožetni pašniki. Skupine planincev so danes najpogostejši obiskovalci teh predelov. Mi smo se na začetku ločili na dve skupini, na Vogar in korita sta nas vodila Janez in Franjo, na Uskovnico pa sta skupino vodila Franja in Robert. Prišli smo skupaj v Srednji vasi v Bohinju. Zelo pester, naravoslovno bogat prijeten planinski dan je bil za nami.