Mljet

Mljet je južnodalmatinski otok v Srednjem Jadranu. Leži vzporedno s polotokom Pelješac, od katerega ga ločuje Mljetski kanal. S površino 98,02 km² je osmi največji hrvaški otok in četrti največji med otoki Dalmacije. S celino ga povezuje trajekt na liniji Prapratno-Sobra.
 
Mljet je s površino 100,4 km² največji otok v dubrovniškem arhipelagu in osmi največji otok Hrvaške. Dolžina obale znaša 135,185 km. Leži v smeri vzhod - zahod, dolg je 37 km, širina ki se razteza v smeri sever - jug pa je do 3 km. Odpolotoka Pelješac ga deli preliv Mljetski kanal.  Južno od najvišjega grebena Veliki Grad, ki doseže višino 514 mnm, leži najprostranejše polje na otoku Babino polje. Otok je 70% poraščen s prostranimi borovimi gozdovi, tako velja za najbolj zeleni dalmatinski otok.
 
Na severozahodu otoka je potopljena dolina, v kateri ležita Mljetski jezeriMalo jezero, s površino 24 ha in Veliko jezero s površino 145 ha. Jezeri sta vključeni v »Nacionalni park« . V naselju Pomena je edini hotel na otoku.
 
Na otoku živi veliko živali, najštevilčnejše so kune belicemišipolhiježižabekobilicekosidivji golobigalebisokoli,belouške in slepciStrupenih kač na otoku ni, saj so njihovo nekoč številno vrsto načrtno avstro-ogrske oblasti izničili po letu 1910 z naselitvijo malih mungosov. Na otok so bili kasneje naseljeni še jelenimuflonidivje svinje,zajcijerebice in fazani.
 
(Wikipedija!)