Alzacija in Strasbourg

ALZACIJA IN STRASBOURG 28. 9. 2023

Prečkali smo mogočno mejno reko med Francijo in Nemčijo na njenem toku skozi Alzacijo. Alzacija je zgodovinska pokrajina na meji z Francijo, Nemčijo in Švico, med hribovjem Vogezi in reko Ren. Do 17. stoletja je bila v Svetem rimskem cesarstvu, potem pa se je pojavila kot jabolko spora med Nemci in Francozi. Leta 1870 so jo v Prusko- francoski vojni okupirali Nemci, vzpostavili svoj režim, uveljavili nemški jezik. Francoski begunci niso imeli kam, jih je pa Francija poslala v svojo novo kolonijo Alžirijo za trajno naselitev. Seboj so nesli svoje vinogradniško znanje , ki so ga imeli doma že stoletja zaradi pridelavi vinske trte v domači Alzaciji. Po porazu Nemčije v prvi svetovni vojni, je to ozemlje pripadalo spet Franciji, ne za dolgo, s prihodom nacistov Nemčiji na oblast je prešlo na nemško stran in so Alzačani spet postali nemški državljani. Dokončne meje današnje Evrope so nastale kmalu po 2. svetovni vojni, in evropske države so sestavile Evropsko unijo. Skoraj je pozabljena alzaška ali alemanska nemščina, prebivalci sedaj govorijo francoski, s turisti pa angleško, nemško pa niti ne.
Glavno mesto te province je Strasbourg z 276 000 prebivalci ob reki Ren, ki teče malo stran in reki L'ill, ki obdaja mesto, tako da se nahaja na rečnem otoku. Na tej simbolični točki hudih sporov in oboroženih konfliktov je bil postavljen Evropski parlament z 905 sedeži vse poslance. EP je pravzaprav tudi v Belgiji, v Bruslju, tako da ima Evropa kar dva parlamenta seveda z istimi poslanci, ki se enkrat na leto selijo iz Bruslja v Strasbourg in obratno.
Poleg parlamenta smo si ogledali tudi mestno središče in obvozili zanimive mestne četrti. O tem pričajo fotografije. Stanko Vizjak