Oplotnica in Slovenska Bistrica

OPLOTNICA IN SLOVENSKA BISTRICA 6. 3. 2023

Člani krožka Spoznavajmo Slovenijo Univerze za tretje življenjsko obdobje knjižnice v Celju smo se v ponedeljek, 6. marca 2023 odpravili na strokovno ekskurzijo pod vodstvom mentorice krožka g. Janje Jedlovčnik. Naprej smo se ustavili v kraju Oplotnica pod Pohorjem, kjer smo si ogledali graščino Oplotnica. Pri prihodu nas je nas je pričakala vodnica v obleki graščinske gospe iz preteklega časa nas vodila in razlagala o graščini. Prečkali smo najprej reko Oplotnico, na kateri so ponovno uredili perišče, seveda izvira iz obdobja pred pralnimi stroji. Zraven je velik bronasti kip domačega glasbenika s harmoniko Ivana Lesjaka, priljubljenega v domačem kraju. Mimo mogočne in visoke španske jelke smo se približali graščini. Le ta je polna razstavljenih predmetov. Na stenah visijo slike, pod panoji je razstava kristalov in mineralov iz Pohorja, največ iz kamnoloma pohorskega kamna marmorja Cezlak. Potem je tukaj še kapela, ki se je k sreči ohranila, soba z razstavljenimi starimi predmeti iz domačij in domov. V graščini deluje tudi glasbena šola, nedaleč od nje pa je nova stavba občine in gasilski dom.
Potem smo si privoščili jutranjo kavo in se zapeljali v Slovensko Bistrico, kjer nas je prevzel vodnik, ki nas je vodil po mestnem središču, nam razložil vsebino vsake večje stavbe. V gradu pa smo si ogledali vse različne in bogate zbirke. Najbolj imenitna je poslikana viteška dvorana. Nova je razstava ob 80 letnici uničenja Pohorskega bataljona s črno belimi slikami velikega formata.
Potem smo imeli v bližnji gostilni kosilo. Avtobus nas je najprej peljal do vasi Črešnjevec , kjer je pri tamkajšnji cerkvi lapidarij, to je zbirka starih rimskih kamnov z napisi, nekateri so pa tudi vzidani v zidove cerkve v Črešnjevcu.
Pri Frankolovem je majhna vas Globočje, kjer ima svojo galerijo, imenovano Piros (po grško to pomeni Ogenj) umetnik in zbiratelj Jože Žlaus.
V vasi Bukovje pri Frankolovem je rojen gospod Bezenšek, ki je sestavil slovensko in bolgarsko stenografijo. Večino življenja je po svojem študiju preživel v Bolgariji. Po njem se imenuje tudi Osnovna šola na Frankolovem in Bezenškova pohodna pot, ki pelje mimo njegove rojstne hiše. V Žlausovi galeriji smo videli tudi druge zbirke in umetniške izdelke. Lahko si jih pogledate na naslednjih fotografijah. Stanko Vizjak