Ptuj

PTUJ 29. 11. 2023

Na predzadnji dan v novembru smo se v lepem vremenu peljali na Ptuj kot udeleženci ekskurzije, člani krožka Spoznavajmo Slovenijo. Na Ptuju smo dobili dva lokalna vodnika enega za mesto, drugega za Ptujski grad. Po kosilu smo se z vlakom odpeljali nazaj v Celje.
Arheologi so ugotovili, da je prvotno naselje tukaj že nastalo pred 7000 leti. Največji vtis pa so v antiki naredili Rimljani, ki so se naselili tukaj in njihova legija (vojaška divizija) je imela tu svoj tabor. Iz srednjega veka pa imamo mogočen Ptujski grad, daleč viden naokoli.
Ptujski kurenti so nastali kot maske iz podeželja, nastopijo v prehodu od 2. na 3. februar in preganjajo zimo in vsako leto na pustni teden privabijo na deset tisoče obiskovalcev. Maske hranijo na gradu v posebni grajski stavbi, ki je bila popolnoma prenovljena. Impresiven je minoritski samostan s cerkvijo, ki je bil med vojno popolnoma razrušen – zavezniki so bombardirali Ptujski most čez Dravo z namenom da bi umikajočim Nemcem preprečili umik v Nemčijo, a so slabo zadevali. Samostan je danes aktiven, vodijo ga minoriti. Ptujski grad je spremenjen v muzej v vseh treh nadstropjih. Mestno središče je stisnjeno med reko Dravo in grajskim gričem. Na severni strani je nizek hrib imenovan Panorama, priljubljeno sprehajališče Ptujčanov. Ptujčani pa danes tudi zahajajo na velik umetni jez Hidroelektrarne Formin, ki ga imenujejo Ptujsko morje. Ob bregu imajo tudi majhno jezersko marino edino na sladkih vodah v Sloveniji, Novejše so tudi nove Terme Ptuj na desnem bregu Drave. Ptuj se ponaša tudi z majhnim gledališčem verjetno najstarejšim v Sloveniji, imajo pa tudi kinodvorano, in seveda veliko knjižnico. Ptuj nas je navdušil. Stanko Vizjak