Varaždin

18.04.2024 VARAŽDIN

Varaždinsko pokopališče je ustanovljeno leta 1773, urejati pa ga je začel Herman Haller leta 1905, ko je posadil okoli 7.000 cipres, javorov, jesenov, rdečih bukev, zelenik, magnolij in brez.Hallerja je pri oblikovanju vodila misel, kako urediti pokopališče, kjer se obiskovalec lahko sprosti. Varaždinsko pokopališče, ki ima podobo francoskega parka, tako danes ni samo kraj, kjer počivajo preminuli, temveč je tudi biser vrtne arhitekture in naravni spomenik.Za mnoge strokovnjake tovrstne umetnosti je varaždinsko pokopališče eno najlepših mestnih pokopališč v tem delu Evrope. Eden izmed najdragocenejših spomenikov na varaždinskem pokopališču je ‘Angel smrti’, delo kiparja Roberta Frangeša Mihanovića, ki na simboličen način prikazuje kako se mrtvi poslavljajo od živih.

Mestna hiša je ikona, simbol Varaždina. Mestna hiša s svojo uro v stolpiču dominira na glavnem mestnem Trgu kralja Tomislava.

»Krinolino ljubavi« po mestu s ključavnico v roki iščejo predvsem "sveže zaljubljeni".

Eden izmed angelsko »obarvanih« čarobnih prostorov je tudi prostor z imenom Anđelinjak

Varaždinska fevdalna utrdba, ki ji od »starih časov« rečejo Stari grad, je najpomembnejša zgodovinska utrdba v Varaždinu.

Še veliko vsega je moč videti v Varaždinu, ogled je mogoče povezati še s kakšnim krajšim pohodom, skratka, možnosti je veliko. Mi pa smo na koncu izbrali Kavano kod Jelene, kjer pripravijo okusno kosilo, kjer je glasba za ples...