Aiblerkogel


Vabilo

AIBLERKOGEL 545 M

Člani PD ZZV Celje smo danes v nedeljo 18. 2. opravili pohod v zahodno štajerskih goricah v Avstriji, blizu slovenske meje onstran cestnega prevala Radelj. Tukaj vinska trta do višine 500 m uspeva že 2400 let, že pred Rimljani so jo prebivalci teh krajev Kelti vzgojili iz divje trte. Je unikatna za to pokrajino in daje odlično rose Schilcherjevo vino, malo kiselkastega okusa z vonjem po jagodah in podobnih sadežih. Vino pa ne prenese daljšega skladiščenja, potrebno ga je porabiti v enem letu.
Naša pot je bila krožna, povzpeli smo se preko nekaj goric, najvišje smo bili na vrhu Aiblerkogel z višino 545 m, ki je kopastega značaja, travnat in ima lep razgled na Ivnik, trg v Sulmski dolini, ki je bila naše izhodišče. Na poti smo se na kmetijah večkrat ustavili, odpočili, okusili Schilcherjevo vino in hrano ki pa smo jo kot planinci prinesli seboj. Vreme je bilo sijajno, res sončno, toplo, a se je popoldan počasi pooblačilo in malo ohladilo.
Kmetije so tukaj zelo lepo urejene, okolica hiš, vinogradi, vidi se da računajo na prihod gostov iz okolice, iz mest in direktno prodajo svojih pridelkov. Pri tem znajo biti zelo uspešni in originalni. Letni čas je seveda zima, trto so že obrezali, glavna dela še pridejo. Nekaj domačinov je spravljalo in pripravljalo drva v gozdu za domače peči ali kamine ali za prodajo na trgu. V Avstriji je na podeželju še dovoljeno in običajno kuriti za lesom. Znajo izkoristiti vsak lep in sončen dan, kot smo ga mi, in prehodili okoli 13 km po mehkih travnatih poteh, nekaj pa je bilo tudi vaških asfaltnih cest.
Stanko Vizjak