Almini dnevi na Svetini

7. - 8. oktober 2005

 

 

» … Samo kratek pozdrav kot znamenje zvestega spomina na Vas. Zelo me boli, ker vem, da se tako mučite. Kako je z mazilom? Kaj ne izvleče zelo temeljito? Ga potrebujete še več? In dobro si zapomnite: Volja do življenja! Tedaj boste še naprej prodajali klavirje in veselje do trgovanja bo na novo vzcvetelo.«

Odlomek iz pisma Alme M. Karlin iz leta 1942, ki ga namenja prijateljici iz Celja

(original pisma se hrani v arhivu ZVNKD Celje).

 

Začnimo v svobodnem stilu prijateljice Alme M. Karlin, ki se preko naše prireditve še danes srečuje s popotniki, potopisci, literarnimi ustvarjalci, poznavalci botanike in zdravilnih zelišč, prijatelji njenega nemirnega raziskovalnega duha. Alma je bila ženska, ki je precej odstopala od moralnih pričakovanj svojega časa, zaradi česar so jo pogosto označevali kot »čudaško«. Zanimala so jo področja naravoslovja ter človeškega življenja in duše, ki tedaj niso sodila v okvir »spodobnih« in pričakovanih ženskih zanimanj. Letos bomo spregovorili o Almi preko njene ljubezni do raziskovanja botanike in zdravilnih zelišč, seveda pa bodo nahranjene tudi dušice popotnikov.

 

Program prireditve:

 

Petek, 7. oktober 2005 – Po svetu stopam vase (literarni večer)

Ob 19.00 uri vas bomo v prijetnem ambientu Alminega doma na Svetini povabili, da obujete pohodne čevlje in stopite na malce bolj nevsakdanjo popotniško stezo – preko pisane besede bomo potovali okoli sveta in zlagoma odkrivali tihe poljane lastnega duha. Literarni večer, ki vam bo vsekakor ostal v spominu.

 

Sobota, 8. oktober 2005 – 23.000 korakov do zdravilnih zelišč

Ob 10.00 uri bomo iz vasi Svetina krenili po Poti 23.000 korakov, novo označeni etnološko-naravoslovni poti okoli Svetine, s katero se bo predstavil študijski krožek Razvoj turizma v Štorah. Postavitev te poti je doslej največji projekt članov krožka, ki se pod okriljem Turističnega društva Štore aktivno družijo že drugo leto.

Med 13.00 in 16.30 uro se boste na Svetini lahko udeležili zanimivih, poučnih, pa tudi »okusnih« predavanj o zdravilnih zeliščih in načinih samo-zdravljenja z njimi. Predstavili se bodo: Društvo zeliščarjev iz Velenja, študijski krožek Zdravilna zelišča, ki je potekal v Društvu Ustvarjalnica iz Celja in posamezniki, ki zdravilna zelišča uspešno uporabljajo v vsakdanjem življenju pri zdravljenju lastnih bolezni. Preko barvitih potopisnih predavanj pa bomo odpotovali preko oceana – v Bolivijo, Avstralijo in na Novo Zelandijo.

Ob 17.00 uri se bomo z znanim zeliščarjem g. Borisom Jagodičem podali po poteh Alme Karlin in spoznavali zdravilne rastline, ki jih je tamkaj proučevala. Predavanje z diapozitivi bo v Alminem domu na Svetini.

 

Za dodatne informacije pokličite na telefon 031/384-622 (Brane Lončar) ali pišite na td.store@email.si.

 

Vabimo vas, da nas razveselite s svojim obiskom in si v teh dveh dneh izberete svoj kotiček na Svetini. Obljubimo vam prijetno, ustvarjalno in zanimivo druženje, preko katerega bomo skupaj spoznavali bogastva daljnega sveta in tudi tega, ki se skriva neposredno pred našim pragom. Zabavno in zdravo bo za dušo in telo!

 

Turistično društvo Štore