Planinsko  društvo  Fram

 

MAGLIČ IN REKA TARA

 

 

    

 

Planinci PD Fram, se letos ponovno odpravljamo odkrivat gorstva naše bivše skupne države, Jugoslavije. Tokrat odhajamo na najvišji vrh Bosne in Hercegovine, 2386 m visoki Maglič, izlet pa bomo zaključili z ratftingom po enem najglobljih kanjonov Evrope. Seveda je to spust z raftom po reki Tari.

Izlet bomo izvedli v sodelovanju s turistično agencijo Balkanika iz Maribora, ki je specializirana za planinska potovanja. Izlet bo potekal od 8. do 10. maja 2009.

 

Maglič! Najvišja planina  in najvišji vrh BiH. Nahaja se v jugovzhodnem delu države, na sami meji z Črno Goro, med rekama Sutjesko in Pivo. Z ene strani obdan z edinim pragozdom na tem prostoru- Peručico, ki se razen s prastarimi drevesi ponaša tudi s slapom edinstvene lepote- Skakavac, z druge pa s prelepimi in mogočnimi črnogorskimi planinskimi masivi. S svojimi 2386 m Maglič predstavlja izziv za planince iz vseh koncev nekdanje države, pogled z vrha na Zelengoro, Durmitor, Trebevič, Prenj in še posebej na smaragdno zeleno, »srčasto« Trnovačko jezero v podnožju Volujaka je izjemen. Desetine kilometrov nedotaknjene narave, številni planinski izviri, pašniki na katerih se pasejo črede ovac, planinski katuni…

Da vam vzbudimo skomine, je seveda v nadaljevanju v nekaj točkah predstavljen program izleta

 

1. dan:

Odhod posebnega avtobusa ob 21.30, izpred DTV Partizan Fram. Vožnja po avtocesti v smeri Zagreb-Sarajevo-Foča-Tjentište.

2. dan:

Prihod na Tjentište (580mnv), od koder se bomo podali na (predvidoma) 8 urni pohod skozi NP Sutjeska. Po urejenih formalnostih za vstop v NP se bomo po »cesti ranjencev« iz bitke na Sutjeski  odpeljali do Dragoš sedla (1300mnv). Sledi ogled prekrasnega slapa Skakavac, visokega 76m. V spremstvu lokalnega vodnika bomo prečkali en del pragozda Peručica in se nato odpeljali do mejnega prehoda med Črno Goro in BiH, imenovanega Lokve Dernečište (1500 mnv), kjer bomo zapustili vozila in pot nadaljevali peš proti »strehi« BiH. Predvidoma 3 ure hoje bomo potrebovali za osvojitev najvišjega vrha BiH - Maglić (2386mnv). Po osvežitvi sledi 2 urni sestop po drugi strani grebena v smeri Trnovačkega jezera (1513 mnv), kjer bomo naredili  krajši postanek za osvežitev. Preostane nam še 1 ura hoje do Prijevora (1688 mnv), od koder se odpeljemo nazaj do Tjentišta. Nastanitev, večerja in nočitev.

3. dan:

Po zajtrku vožnja proti Ščepan polju, mestecu na sotočju Tare in Pive. Opremljene za raft nas bodo z vozili odpeljali do splavišča v Brštanovici, kjer začnemo z raftom po eni izmed najlepših kajakaških, splavarskih in turističnih magistral Evrope, Tari. Ta edinstvena kanjonska dolina je znana kot najgloblja rečna dolina v Evropi ter druga na svetu. Globina kanjona na nekaterih mestih znaša izrednih 1300 m. Po približno dve uri dolgem užitku ki ga ponujajo številne brzice Tare in neverjetna lepota kanjona sledi kosilo v splavarskem kampu. Vožnja mimo Foče v smeri Sarajeva in naprej,  proti Sloveniji. Predviden prihod v poznih večernih urah.

 

 

Cena 110€ pri udeležbi min 45 oseb

Cena vključuje:

- avtobusni prevoz na predvideni relaciji;

- vse cestnine, mitnine in parkirnine;

- 1x vstopnino v NP Sutjeska;

- 1x polpenzion

- 1x izposojo opreme, organizacijo in izvedba raftinga;

- 1x kosilo;

- najem lokalnega planinskega vodnika;

- pripravo, organizacijo in vodenje izleta.

 

Opozorilo! Vsi udeleženci rafta so se dolžni držati navodil izkušenih vodnikov.

Doplačila na licu mesta : 10 € (za tiste, ki se udeležijo raftinga)

 

 

 

PRIJAVA ZA IZLET

 

 

Ime in priimek:............................................................................................................................

Rojstni datum:……….................................................................................................................

Stalno prebivališče:.....................................................................................................................

Telefonska številka:.......................................................................

Elektronski naslov:.........................................................................

 

Ob rezervaciji se vplača akontacija, v višini 30%, ostanek se poravna 14 dni pred odhodom.

Prijave zbiramo do 31. marca, oziroma do razpoložljivosti.

 

S podpisom te prijave jamčim za točnost podatkov v prijavnici in sprejmem zapisane pogoje. Obvezujem se, da bom stroške izleta poravnal na dogovorjen način in v dogovorjenem roku.

 

 

 

____________________________________

podpis