PLANINSKO DRUŠTVO CELJE MATICA                                                   Celje 28.04.2009

VODNIŠKI ODSEK, STANETOVA 20,

SI-3000 CELJE

Tel.: 03 492 4850, 051 338 358

           

VAČE - GEOSS

 

Vodniški odsek  vas z vodnikom PZS Albinom Apotekarjem  v NEDELJO,

 

17. 05. 2009 vabi na planinski izlet Vače - GEOSS.

 

Tokratni izlet bo pohodniško in kulturno-zgodovinsko obarvan.  Prav poseben pridih mu bo dalo že potovanje do izhodišča v kraju SAVA.  Peljali se bomo z rednim potniškim vlakom LP 5001, ki iz Železniške postaje CELJE odpelje ob 05.30 uri.   Za enosmerni prevoz bomo plačali 4,28 €, karto lahko kupite tudi na vlaku.  Vožnja bo trajala malo manj kot uro.

 

Nato bomo po označeni planinski poti iz nadmorske višine 235m v dobrih dveh urah hoda preko travnikov in gozdov že na 540 m višine.  Pred nami se bo odprla razložena vasica Vače, značilnost katere je Vaška situla (2.500 let star okrašen pivski vrček).  Poleg nje je v kraju še muzej z zbirko kamenin in farna cerkev Sv. Andreja z dragocenimi poslikavami Langusa in Metzingerja…

Dobra dva kilometra naprej je od leta 1981 dalje uradno geometrijsko središče Slovenije (GEOSS), opremljeno z državnimi simboli in sporočilom.

 

Prvi del poti bo že dopoldne za nami. Nazaj se lahko vrnemo po isti poti, lahko pa podaljšamo do kraja Slivna, najbolj navdušeni se lahko povzpnemo še na isto imenski vrh 880 m višine, ki pa ne nudi posebno obilnega razgleda. Če bomo pot nadaljevali skozi Spodnjo Slivno bomo v dobrih treh urah na Železniški postaji Kresnice od koder redni vlak odpelje ob 16.09. (Iz Save pa ob 16.21), prestopimo v Zidanem mostu in smo doma (v Celju) ob pol šestih popoldne.

 

Pot sem že večkrat prehodil s planinskim krožkom, zato je v tisti krajši varianti primerna tudi za družine z otroci (osnovnošolci ali starejši), oz. za druge pohodnike, ki  bi v enem dnevu  zmogli dvakrat na Celjsko kočo.

 

Izlet bo izveden v vsakem vremenu, zato spremljajte vremensko napoved in se tej primerno opravite. Pohodne palice vam bodo v pomoč in oporo, prav tako sveža pijača in lahka hrana iz nahrbtnika.

 

Prijave sprejema društvena pisarna.

 

Lep planinski pozdrav   in prav lepo vabljeni   v središče   Slovenije

 

VO  PD Celje- Matica

Vodja izleta – vodnik  Albin Apotekar