PLANINSKO DRUŠTVO CELJE  MATICA

V O D N I Š K I     O D S E K

te. 03 492 48 50 in 051 338 358

 

V nedeljo, 22. julija 2012 vas vabimo na

Vrh Na Pečeh, 2039 m

 

 

 

V objemu Martuljških gora vrh Na Pečeh, Vrh za stenami s svojo višino krepko zaostaja za prvaki skupine. A s svojo lego nudi čudovit pogled na severna ostenja ducata Martuljških dvatisočakov v vsem loku od Rigljice do Kukove špice.  Šesto metrov pod vrhom leži krasna krnica Pod Srcem, katere zatrep je prav pod tisoč metrsko steno Špika. Tja, pod Špik in na visoko razgledišče ste vabljeni na nedeljski gorniški izlet.

 

Z avtobusnega postajališča na Glaziji se ob 5.00 uri zjutraj odpeljemo v Gozd Martuljek, 750 m. Od zapuščenega hotela Špik ni daleč do bližnjih kopišč, kjer že pripravljajo kopo za kuhanje oglja. Za kopišči sledimo oznakam, ki nas po slabih 2 urah hoda privede do krnice Pod Srcem. Iz krnice je le nekaj minut do pod gozdom skritega bivaka Pod špikom 1424 m. V enem najlepših kotičkov Alp si privoščimo daljši postanek.

 

Izpred bivaka že vidimo Vrh za stenami. Čez steno ni prehoda, zato sledimo stezici, ki vodi v Spodnji kotel. Čez skok se prebijemo v Srednji kotel in prav lahko še v zgornjega.  Do vrha Na pečeh, 2039 m je le streljaj. V krnici pod sabo komajda opazimo bivak, ki smo ga zapustili pred dvema urama, medtem ko v bližnji Mali Rutarski ponci in v Špiku opazimo vsako podrobnost.

 

Po sestopu v zgornji kotel se povzpnemo še na greben, ki ločuje krnici Pod Srcem in Za Akom. Ker nekdaj vseletna snežišča že dolgo več ne varujejo melišč pod Veliko Ponco in Oltarjem so vode vanj vrezale globoke grape in otežile prehod na zelenico Pri treh macesnih. Zato se vrnemo proti krnici Pod Srcem. Zaradi hude krušljivosti se tudi ostali prehodov v Za Akom ne vzamemo mar... Nad Jesenji , 930 m,  nas na planino k postanku zgrabijo kravji zvonci, tolčenje ovna, svežina potoka Martuljek in brunarica Pri Ingotu. Stopimo še do Finžgarjeve kapele, obeležja žrtvam gora in spominske plošče Pavli Jesih. Sestopimo do izhodišča in se vvečernih urah vrnemo v Celje.

Za pot, na kateri se bomo povzeli približno za 1.400 metrov, potrebujemo čvrsto obutev in čelado. Vodo je moč dotočiti vse do studenca 15 minut pod krnico, če bo snežišče nad Zgornjim kotlom še dovolj izdatno, pa tudi tam.

 

Prijavite se v društveni pisarni, kjer vplačate 21,00 € za stroške prevoza.

 

 

                                                                                                                      Tomaž Polak,

                                                                                                                      vodnik PZS