PLANINSKO DRUŠTVO CELJE  MATICA                                                               Celje, 22.08.2012

V O D N I Š K I     O D S E K

te. 03 492 48 50 in 051 338 358

 

Vabimo vas na

vrh Na Pečeh, 2039 m,

v nedeljo, 9. septembra 2012

 

 

 

V objemu Martuljških gora vrh Na Pečeh, Vrh za stenami s svojo višino krepko zaostaja za prvaki skupine. A s svojo lego nudi čudovit pogled na severna ostenja ducata martuljških dvatisočakov v vsem loku od Rigljice do Kukove špice.  Šeststo metrov pod vrhom leži krasna krnica Pod Srcem, katere zatrep je prav pod tisoč metrsko steno Špika. V gozdu nad dnom krnice stoji lepo obnovljen, a redko obiskan bivak pod Špikom, precej nižje ob potoku Martuljek pa Martuljška planina. Pod Špik in na visoko razgledišče ste vabljeni na nedeljski gorniški izlet.

 

Z avtobusnega postajališča na Glaziji se ob 5.00 uri zjutraj odpeljemo v Gozd Martuljek, 750 m. Od nekdanjega hotela Špik ni daleč do bližnjih kopišč. Kopa, kjer bolj za potrebe izletništva na vrhuncu poletja kuhajo oglje se je že ohladila, nas pa ogreje strmina koj za kopišči. Sledimo oznakam, ki nas po slabih 2 urah hoda privedejo do krnice Pod Srcem. Iz krnice je le nekaj minut do v gozdu skritega bivaka Pod špikom, 1424 m. V enem najlepših kotičkov Alp si privoščimo daljši postanek.

 

Izpred bivaka sledimo stezici, ki vodi v Spodnji kotel. Čez skok se prebijemo v Srednji kotel in prav lahko še v zgornjega.  Do vrha Na Pečeh, 2039 m je le streljaj. V krnici pod sabo komajda opazimo bivak, ki smo ga zapustili pred dvema urama, medtem ko v bližnji Mali Rutarski Ponci in v Špiku opazimo vsako podrobnost.

 

Z vrha gremo na razgledni greben, ki ločuje krnici Pod Srcem in Za Akom. Z njega po že znanih stezah sestopimo do planine Martuljek, kjer stoji brunarica Pri Ingotu, 930 m. Stopimo še do kapele Marije Snežne, obeležja žrtvam gora in spominske plošče Pavli Jesih. Premalo cenjena alpinistka je bila še kako povezana s Špikom pa tudi z mestom Celje. Sestopimo do izhodišča in se v večernih urah vrnemo domov.

Do krnice je pot označena, više sledimo bolj ali manj dobro uhojeni stezi. Malo težji pa je skok med kotloma. Za pot bomo potrebovali največ 9 ur, povzeli pa se bomo za približno 1400 metrov. S sabo vzemimo čvrsto obutev in čelado. Vodo je moč dotočiti vse do studenca 15 minut pod krnico, okrepčati pa se da tudi ob brunarici Pri Ingotu.

 

Prijavite se v društveni pisarni, kjer vplačate 22,00 € za stroške prevoza.

 

 

                                                                                                                      Tomaž Polak,

                                                                                                                      vodnik PZS