PERU IN  AMAZONIJA, 21 dni,  30.4.2010    20.5.2010

 

 

1. dan,  Ljubljana – Benetke – Madrid – Lima

Prevoz do beneškega letališča in nato preko Madrida do Lime, kamor bomo prispeli v poznih popoldanskih urah po lokalnem času.

 

2. dan,  Lima

Cel dan bomo namenili ogledu glavnega in največjega perujskega mesta. Sprehodili se bomo do trga San Martin in po njihovi »Čopovi« do osrednjega dela mesta, Plaze Mayor. Od zunaj si bomo ogledali vladno palačo, od znotraj pa katedralo, v kateri hranijo posmrtne ostanke konkvistadorja Francisca Pizaroja. Ogledali si bomo še dominikanski samostan svetega Frančiška s čudovito knjižnico in pokukali v katakombe pod njim. Popoldan se bomo skozi poslovni del mesta, Miraflores, zapeljali do bohemske četrti Barranco, kjer si bomo privoščili lokalno posebnost, volovsko srce na žaru, nato pa še namočili noge v Pacifiku. Zajtrk, nočitev.

 

3. dan,  Lima - Puerto Maldonado - Eco Amazonia Lodge

Po zgodnjem zajtrku prevoz na letališče in polet preko Andov v amazonsko nižino, v mesto Puerto Maldonado. Po ogledu mesteca in slikovite tržnice se bomo vkrcali v čolne in se odpeljali kakih 25 km po reki Madre De Dios do Eco Amazonia Lodga. Nastanili se bomo, pojedli kosilo in se nato odpravili raziskovat bližnji Opičji otok. Večerja in nočitev v idiličnih kolibah sredi amazonskega pragozda. In morda še kakšno zanimivo večerno doživetje. Zajtrk, kosilo, večerja.

 

4. dan, Eco Amazonia Lodge – Skrito jezero

Z Viktorjem, domačim poznavalcem se bomo odpravili globoko v pragozd do Skritega jezera. Hodili bomo po stezicah izsekanimi med bujnim rastjem, se vozili s čolni po reki in po skrivnostnih močvirjih, ter vmes morda videli ali slišali marsikatero zanimivo žival. Za kosilo se bomo zopet vrnili v naše naselje, popoldan pa obiskali bližnje skrivnostno jezero. Zajtrk, kosilo, večerja.

 

5. dan, Eco Amazonia Lodge – reka Gamitana

S čolnom se bomo zapeljali po ozki, vijugasti reki Gamitana, kjer si bomo iz oči v oči z divjo naravo, ki nas obdaja. Vmes se bomo tudi malo sprehodili, rečno avanturo pa zaključili na okljuku, kjer bomo lahko preizkusili v nas skrite ribiške strasti. Najbolj zagnani bodo lahko tudi zaplavali med piranjami. Popoldan nam Viktor morda pripravi še kaj zanimivega. Čaka nas še ena nepozabna noč med skrivnostnimi amazonskimi zvoki. Zajtrk, kosilo, večerja.

 

6. dan, Eco Amazonia LodgePuerto Maldonado - Cuzco

Zaključek amazonske pustolovščine. Zjutraj nas bodo s čolni zapeljali nazaj do Puerta Maldonada. Sledi polet do inkovske prestolnice Cuzca, ki leži na nadmorski višini 3300 metrov. Ker se bomo iz pragozda vrnili utrujeni ter umazani, in ker se nas bo malo dotaknila tudi dokaj velika nadmorska višina, bomo ostanek tega dneva izkoristili za počitek ter urejanje vtisov in prtljage. Zajtrk.

 

 

 

7. dan, Cuzco

Cel dan bomo raziskovali najbolj »zgodovinsko« perujsko mesto. Po zajtrku se bomo peš odpravili do ostankov inkovske trdnjave Sacsayhuaman, ki leži kakih 200 višinskih metrov nad Cuzcom. Za sprehod, ki bi nam v naših krajih vzel pol ure, bomo tu potrebovali dobro uro. Po strmih ozkih ulicah se bomo vrnili na osrednji trg in vstopili v Katedralo, ki jo odlikujejo slike iz znamenite »Cuzcenske« slikarske šole. Popoldan si bomo ogledali Koricancho, osrednje inkovsko svetišče s samostanom Santo Domingo. Za večerjo si morda privoščimo alpako. Zajtrk.

 

8. dan, Cuzco - Pisac - Ollantaytambo

Po zajtrku bomo zapustili Cuzco. Odpeljali se bomo do ostankov inkovskega templja Quenko, nato pa se bomo spustili v dolino Vale Sagrado do kraja Pisac, kjer si bomo ogledali znamenito tržnico in ostanke inkovskega mesta nad njim. Nadaljevali bomo po  Sveti dolini, se sprehodili skozi soline in dan končali v kraju Ollantaytambo. Zajtrk.

 

9. dan, OllaytantamboAguas Calientes

Zjutraj se bomo vkrcali na znameniti vlak proti Machu Picchuju. Po ozki dolini, kjer je prostora le za reko in železnico, se bomo ob divji reki Urubambi peljali do kraja Aguas Calientes. Popoldan se bomo sprehodili po mestecu, ki živi od turistov, ki jih je tod vedno zadosti. Morda nas premami kopanje v toplih izvirih, po katerih je kraj tudi dobil ime. Zajtrk.

 

10. dan,  Aguas Calientes  - Machu PicchuCuzco

Ko se umikajo jutranje meglice, je že tako skrivnostni Machu Picchu še za odtenek bolj čaroben. Vstali bomo zgodaj, da bi si lahko ta dan kar največ teh čarobnosti vzeli zase. Cel dan bomo preživeli na ruševinah slavnega mesta, a nam kljub temu ne bo niti za trenutek dolgčas. Vmes se morda povzpnemo tudi na Huayna Picchu, znamenito goro nad mestom, od koder je razgled še posebej veličasten. Sredi popoldneva se bomo odpravili nazaj v dolino in nato z vlakom proti Cuzcu. Zajtrk.

 

11. dan, Cuzco - JuliacaPuno 

Čaka nas celodnevna vožnja do jezera Titicaca, ki pa je ob čudoviti naravi, ki nas bo spremljala ob poti, en sam užitek. Iz Cuzca se bomo po dolini počasi dvigali proti 4300 metrov visokemu prelazu, od tu pa se spustili na Altiplano, visoko andsko planoto. Spremljale nas bodo živopisne indijanske vasi, pašniki polni lam in neverjetni razgledi na bližnje šesttisočake. Vmes se bomo ustavljali in si pogledali marsikaj zanimivega ob poti. Dan bomo zaključili v kraju Puno, ob jezeru Titicaca. Zajtrk.

 

12. dan, Puno - UrosTaquile

Titicaca velja s svojimi 3800 metri za najvišje plovno jezero na svetu. Morda to sploh ni res, zagotovo pa je to največje jezero na tako veliki nadmorski višini. Tudi mi bomo raziskali delček tega jezera. Z ladjo se bomo najprej zapeljali do plavajočih otokov Uros, ki jih domačini že tisočletja gradijo iz trsja, ki raste v plitvinah. Nadaljevali bomo do »zaresnega« otoka Taquile, kjer domačini strogo nadzirajo obisk turistov in s tem ohranjajo pristnost vaškega življenja. Na otoku ni hotelov, zato bomo prespali kar pri domačinih. Popoldan bomo izkoristili za kakšen prijeten sprehod in raziskovanje otoka. Zajtrk, kosilo, večerja.

.

13. dan, Taquile

Nič. Počitek na otoku. Druženje z domačini. Sprehodi. Zajtrk, kosilo, večerja.

 

 

 

14. dan, Taquile -  Puno - Silustani - JuliacaChivay

Dopoldan se bomo poslovili od prijaznih domačinov in se počasi sprehodili na drugo stran otoka, kjer nas bo pričakala ladjica, ki nas bo odpeljala nazaj v Puno. Našo pot bomo nadaljevali do Sillustanija, pradavnega svetišča in pokopališča predinkovskih veljakov nad laguno Umayo. Napolnjeni s posebno energijo tega prostora, se bomo odpeljali do Juliace in nato preko Andov v kanjon Colca. Zajtrk.

 

15. dan, ChivayCruz Del CondorChivay - Arequipa

Skozi slikovite vasi in barvito dolino se bomo vozili ob kanjonu reke Colca, vse do kraja, koder bomo z malo sreče lahko opazovali kondorje v njihovem veličastnem letu. El Condor Pasa! Sledi povratek nazaj v Chivay in nato še v Arequipo. Zajtrk.

 

16. dan, Arequipa

Arequipa je belo mesto. Država v državi, samooklicana Republika. Sprehodili se bomo do osrednjega trga, Plaze De Armas, si ogledali Katedralo in nato še prekrasni samostan svete Kataline. Tudi slavno Juanito, Ledeno nevesto si bomo šli pogledat, če bo le v mestu. Zajtrk.

 

17. dan, ArequipaNazca  

Dokončno bomo zapustili velike nadmorske višine in se spustili do Pacifika. Čaka nas še en del potovanja – puščava Atacama, ena najbolj suhih pokrajin na svetu. Ob morju bomo nadaljevali po puščavi, ki ozeleni le tam, kjer se v globokih dolinah prebije kakšna reka iz Andov do morja. V večernih urah bomo prispeli do Nazce, kraja z največjo uganko na svetu. Zajtrk.

 

18. dan, NazcaParacas 

Polet z letalom nad skivnostnimi slikami in črtami, ki jih je pred dvema tisočletjema  vrisalo v površino puščave ljudstvo Nazca. Sledil bo ogled pokopališča mumij Chauchilla, popoldan pa prevoz  do Paracasa. Zajtrk.

 

19. dan, ParacasIslas Ballestras - Lima

S čolnom bomo obkrožili otočje Balestras, kjer ima zatočišče veliko število živalskih vrst – od ptičev do morskih levov. Celo pingvini se najdejo vmes. Nekateri ga imenujejo tudi mali Galapagos. Navdušeni nad videnim bomo obiskali še naravni rezervat Paracas z zanimivimi sipinami in skalnimi oblikami. Pozno popoldan prevoz do Lime. Zajtrk.

 

20. dan, Lima  – Madrid

Po zajtrku odhod na letališče in polet proti Evropi. Zajtrk.

 

21. dan, Madrid – Benetke – Ljubljana

Pristanek v Madridu  in nato še kratek let do Benetk. Prevoz do Ljubljane.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Datum odhoda: 30.4.2010, datum povratka: 20.5. 2010

 

Cena:

-  najmanj 10 potnikov 3200 €

- 11 do 13 potnikov  3100 €

- 14 do 16 potnikov  3000 €

 

Plačila: 1000 € ob prijavi, razlika deset dni pred odhodom.

 

V ceni je všteto:

- prevoz na letališče in nazaj

- vsi letalski prevozi z vsemi letališkimi taksami (let Evropa – Peru in nazaj, 2x lokalni let)

- vsi lokalni prevozi po Peruju s kombiji, avtobusi, taksiji

- vlak na Machu Picchu in nazaj

- ladjica na jezeru Titikaka,

- čoln na otokih Ballestas,

- panoramski let nad Nazco

- vse vstopnine in napitnine

- vsi lokalni vodniki

- slovensko vodenje

- vse nočitve z zajtrki v dvoposteljnih sobah

- 5 x polni penzion

 

V ceni ni všteto:

- zavarovanje z asistenco Coris

- cepljenja (obvezno: rumena mrzlica, malarija;  priporočljivo: hepatitis)

- prehrana, ki ni omenjena v zgornjem odstavku

 

Doplačila:

- doplačilo za enoposteljno sobo 180 € (enoposteljna soba je mogoča povsod, razen v Amazoniji in na otoku Taquile, kjer so vse nočitve v dvoposteljnih sobah)

 

Prijave do: 9. februarja 2010

Info: 031 – 323 552, Matjaž