PLANINSKO DRUŠTVO LAŠKO

 

Vabi  na enodnevni izlet na

K A N I N     ali

po    S O Š K I    P O T I ,   

v  soboto, 28. julija 2012

 

                Odhod avtobusa za AP Laško ob 4.30 uri   

v smeri Kranjske Gore, čez Vršič do koče pod izvirom Soče, kjer bodo izstopili planinci, ki se bodo podali po SOŠKI POTI, ostali se bodo odpeljali do gondolske postaje pod Kaninom.

 

Pohodniki na Kanin se bodo peljali z gondolo do zgornje postaje, nato krenili mimo planinskega doma Petra Skalarja na vrh Velikega Kanina – 2587 mnm in nazaj po isti poti.

Pohod bo trajal približno 6 ur – imejte zadostno količino tekočine in primerne hrane v nahrbtniku, topel obrok kupite tudi v planinskem domu na Kaninu. Popolna vremenu primerna planinska oprema!

Povratek z gondolo v dolino in z avtobusom do gostilne Metoja pred Logom – Trenta, ker se bodo ustavili tudi pohodniki po Soški poti.

Izlet vodita Jože Videc in Joco Krašek.

 

Pohodniki – planinska oprema! - po Soški poti se podajo najprej do izvira Soče v Zadnji Trenti, nato do spomenika Julijusa Kugyja, spust mimo Turerjeve domačije v dolino oz. korita Mlinarice. Pot jih bo vodila mimo spominske plošče trenstarskim gorskih vodnikom, ki sodijo med začetnike slovenskega planinstva in alpinizma do Alpinuma Julijana – gorski botanični vrt, ustanovljen leta 1926, od leta 1951 je zavarovan kot spomenik oblikovane narave – sprotni dogovor za ogled, ker se je cvetje že »poslovilo« - ogled rudarske cerkvice Device Marije Lavretanske, iz leta 1650, ki jo je poslikal slikar  Tone Kralj leta 1945. V Trenti so kopali železno rudo že v 16. stoletju, ostanki fužin so vidni na desni strani Soče. Pot bomo nadaljevali do Loga po desni strani Soče, kjer še stoji zgradba žage venecijanke. Nato bomo preko mostu prišli na cesto Bovec-Trenta, se podali do Informacijskega središča Triglavskega narodnega parka, Dom Trenta na Logu v Trenti – ogled muzeja; nato se vrnemo na desni breg Soče in že bomo pri mostu ob kampu oz. nedaleč od gostilne »Metoja«, kjer bo postanek za počitek.

Pohod bo trajal približno 4 ure, s seboj imejte hrano in pijačo, sicer jo lahko dobite tudi v planinskem domu pri izviru Soče ali kasneje v Logu, oz. v gostilni.

Izlet vodita Fanika in Karli Wiegele.

 

S t r o š k i :   prevoz z avtobusom za vse udeležence 20,00 evrov; gondolski prevoz (več kot 20 oseb!) 14,50 evra, manjše število 17,00 evrov;

Pohodniki po Soški poti bodo imeli še strošek ob ogledu botaninčnega vrta- 3,00 e odrasli, upokojenci ali študentje 2,00 evra; skupinska nad 20 udeležencev 2,00 evra; trentarski muzej – odrasli 5,00 evrov; upokojenci, študentje, dijaki 3,50 evra; otroci 2,50 evra; skupina nad 10 oseb ima 10% popust;

                       P r i j a v e  do torka, 24. 7. zvečer:  Joco 031 359 736; Fanika 041 907 367

 

V Laško se bomo vsi skupaj vrnili v poznih večernih urah.

Varen korak!                                                                                               Vodnik: Jože Videc

                                                                                  Za odsek varstva narave: Fanika Wiegele