Planinsko društvo Pošte in Telekoma Ljubljana

 

Trg Osvobodilne fronte 16, 1000 Ljubljana

 

Telefon: 01/ 431 61 14

 

E-mail: pd.telekom@siol.net    Spletna stran: www.pdrustvo-ptlj.si

 

Demavend, 5.671 m

najvišji vrh Irana

5.  do  12. avgust 2006 - 8 dni

 

Skrivnostni Iran, dežela trdnjave Alamut iz slovitega romana Vladimira Bartola, pa tudi dežela puščav in gora ter prelepih zgodovinskih krajev. Nekaj tega si bomo ogledali na enotedenski poti pod najvišji iranski vrh v pogorju Elbruz. Vzpon na ledeniški vrh z večdnevno aklimatizacijo bo potekal pod vodstvom iranskih vodnikov. Po želji je možno vzpon na Demavend podaljšati s potovanjem po Iranu – nekaj možnosti je navedenih v nadaljevanju programa.   

 

Program popotovanja:

1. dan     LJUBLJANA – CARIGRAD – TEHERAN. Opoldanski zbor na ljubljanskem letališču in polet proti Carigradu, od koder po krajšem čakanju ob 21.50 uri poletimo v Teheran. 

 

2. TEHERAN – vzpon na DEMAVEND: TABOR-1 (3.200 m). Po pristanku prevoz v pogorje Elbruz do izhodišča za vzpon na Demavend (organizacija vzpona vključuje – glej spodaj *). Začetek vzpona in hoja do tabora-1 na nadmorski višini 3.200 metrov. Pristop s severne strani na goro je najlepši. Ureditev tabora, večerja in nočitev v šotorih.

 

3. dan DEMAVEND:  TABOR-1 (3.200 m) – TABOR-2 (4.200 m). Po zajtrku hoja iz tabora-1 v tabor-2.

 

4. dan DEMAVEND: TABOR-2 (4.200 m) – TABOR-3 (4.600 m). Vzpon iz tabora-2 v tabor-3 in aklimatizacijski vzpon do 5.000 metrov. Vrnitev v tabor-3 na višini 4.600 m.

 

5. dan DEMAVEND: TABOR-3 (4.600 m) – VRH (5.600 m) – TABOR-2 (4.200 m). Jutranji vzpon na vrh in – zmaga! Spust do  tabora-2 in nočitev.

 

6. dan TABOR-2 (4.200 m) – TEHERAN. Sestop v dolino in prevoz v Teheran. Namestitev v hotelu in nočitev.

 

7. dan TEHERAN: Celodnevni ogled Teherana. S spodnjim koncem v puščavi in na severu visoko v gorah je Teheran zadušljiva prestolnica z mnogimi muzeji in ne preveč starimi palačami. Obiščemo najpomembnejši arheološki muzej v Iranu, v skladu z odprtjem tudi muzej draguljev in preprog, domišljijo pa nam buri tudi šahova palača! Popoldne se dvignemo v kontrast – moderni severni del mesta. Nočitev v hotelu. 

 

8. dan    TEHERAN – CARIGRAD – LJUBLJANA. Prihod na letališče v zgodnjih jutranjih urah in polet letala Turkish Airlines proti Carigradu. Po pristanku ob 07.10 uri prosto – ali (za doplačilo - glej spodaj **) vožnja v mestno središče, kjer se prepustimo velemestnemu vrvežu. Prihod v Ljubljano okoli 16.00 ure.

 

Cena na osebo v dvoposteljni sobi:           276.000 SIT.

Cena je izračunana pri najmanj 16 udeležencih in vključuje:  letalske prevoze  na progi Ljubljana – Carigrad – Teheran – Carigrad – Ljubljana, vse prevoze s klimatiziranim turističnim avtobusom, 2 nočitvi z zajtrkom v hotelu 3* v Teheranu, celotno organizacijo vzpona na Demavend po programu, celodnevni ogled Teherana, slovenskega vodnika,  stroške pridobitve iranskega vizuma, stroške letaliških pristojbin in varnostnih taks (23.000 SIT), stroške priprave in organizacije potovanja.

Doplačilo v primeru manjše skupine (11-15 oseb) je 15.000 SIT.

 

* V organizacijo vzpona na Demavend je vključeno:

vsi prevozi s terenskimi prevoznimi sredstvi, najem osličkov za prenos prtljage in tovora, najem šotorov, zajtrk, kosilo in večerja, lokalni planinski vodnik in strokovna ekipa, slovenski vodnik, vsa potrebna dovoljenja, prisotnost satelitskega telefona, državna pristojbina, zavarovanje Coris za vzpone nad 3000 metrov.

Obvezna osebna oprema, ki jo mora imeti vsak udeleženec vzpona na Demavend:

- spalna vreča za nizke temperature (do -20 stopinj)

- planinska obleka za nizke temperature, veter, dež (vetrovka, vetrne hlače, gamaše, zaščitne rokavice)

- termovelur jopič, zimsko spodnje perilo, termo nogavice

- kapa, podkapa, rokavice, ovratna ruta, ledeniška sončna očala (+ rezerva), zaščitna krema za sončenje (ZF20 UVB UVA),  zaščitna krema za ustnice

- cepin, dereze, čelada, varnostni plezalni pas, vponka z matico, pomožna vrvica, zložljive palice

- visokogorski plastični ali usnjeni čevlji s trdim profiliranim podplatom za pritrditev derez

- naglavna svetilka, menažka za hrano in jedilni pribor, termo steklenica 1 liter

Opozorilo:

Demavend, 2571 m je najvišja gora Irana. Poleti je vreme okoli gore večinoma sončno, suho in vroče, kljub temu pa so nad 4500 metri lahko zelo ostri gorski pogoji. V dolini se temperature lahko dvignejo tudi nad 45 stopinj, na gori pa je ponoči lahko  tudi do minus 15 stopinj Celzija. Vzpon bo potekal postopno zaradi višinske prilagoditve, vendar zaradi možne višinske bolezni svetujemo udeležencem višinsko predpripravo v Evropi. Planinci morajo imeti izkušnje s prenočevanjem v šotoru na veliki višini in dovolj kondicije, da ne bodo upočasnjevali celotno skupino.

 

** Ogled Carigrada: doplačilo za tranzitni vizum, lokalni prevoz in vodenje      13.500   SIT

 

Obvezno doplačilo na licu mesta (vodniku): skupaj 40 EUR (vstopnine, napitnine in drugi stroški).

 

Doplačila po želji v Sloveniji - odpovednina: 11.500 SIT.

 

Iranski vizum. Iranski vizum je vključen v ceno. Po prijavi prejme udeleženec potovanja od Agencije Oskar obrazec, ki ga izpolnjenega skupaj z dvema fotografijama vrne v Agencijo. Deset dni pred potovanjem je potrebno predložiti najmanj 4 mesece veljaven potni list (ne sme vsebovati izraelskega žiga!), ki ga udeleženec potovanja viziranega prejme pred odhodom.

 

Ponudba velja za vse udeležence, ki se na potovanje prijavljajo v okviru PD Pošte in Telekoma Ljubljana, je netto in vključuje članski popust.

 

 

Prijave in plačilni pogoji:

Rok prijave: do 15. aprila 2006, oz. do zapolnitve prostih mest.

Prijave sprejema pisarna PD Pošte in Telekoma Ljubljana, Trg Osvobodilne fronte 16, 1000 Ljubljana,  ki je naročnik potovanja.

Ob prijavi vsak udeleženec potovanja izpolni ter podpiše prijavnico ter priloži fotokopijo potnega lista.

Na osnovi izpolnjene prijavnice Agencija Oskar, d.o.o. izda račun za potovanje, ki ga udeleženec potovanja plačuje glede na izbrani način plačila.

 

Plačilni pogoji:

 za prijavo do 15. aprila v 8-ih mesečnih obrokih in sicer:

15. april                               38.000 SIT  + po želji odpovednina.

15. maj                  34.000 SIT

15. junij                 34.000 SIT

15. julij                  34.000 SIT

15. avgust             34.000 SIT

15. september      34.000 SIT

15. oktober          34.000 SIT

15. november       34.000 SIT

 

Za prijave po 15. aprilu veljajo splošni plačilni pogoji Agencije Oskar (glej: Prijave in splošne določbe).

 

Popust:

Pri vplačilu akontacije ob prijavi in plačilu celotnega aranžmaja najkasneje do 05. junija, Agencija Oskar priznava popust v višini 8.000 SIT za osebo.

 

Informativni sestanek

Podrobnejše informacije o programu vzpona, planinski opremi, deželi ipd bodo podane na predstavitvi z diapozitivi, ki bo v četrtek, 23. marca 2006 ob 19.30 uri v dvorani Pošte Slovenije, Čopova 11/III, Ljubljana.

Dodatne možnosti – Demavend in potovanja po Iranu

Vzpon na Demavend lahko združite s kar nekaj zanimivimi možnostmi potovanja po Iranu za skupaj 15- ali 22- dni. Prav tako se vam na poti lahko pridruži sopotnik, ki med vašim vzponom potuje po deželi z eno od skupin, preostali čas pa potujete skupaj. Podlaga potovalnim kombinacijam v zvezi z Demavendom je potovanje “Iranska pustolovščina” (odhod 29. julij), ki jo najdete na spletni strani: www.agencija-oskar.si 

 

1.       15 dni: 5. avgust – 19. avgust. Demavend in glavne znamenitosti Irana (Shiraz, Isfahan, Perzepolis...) z zaključkom v  višinskem Kordestanu vse do jezera Orumiye. Morda najbolj atraktivna kombinacija za vse, ki v Iranu še niste bili in bi želeli doživeti glavne znamenitosti!

2.       15 dni: 29. julij – 12. avgust. od Tabriza na Kaspijsko morje, Alamut in vzpon na Demavend. Veliko raznolike narave in bolj tradicionalnega Irana – kot naravni uvod v vzpon na Demavend. 

3.    22 dni: 29. julij – 19. avgust. tu gre v bistvu za potovanje Iranska pustolovščina 23 dni, le da zaradi vzpona na Demavend izpustite osrednji del potovanja (Kašan, Abiyaneh, puščava, Yazd). 

 

Zgolj informativni okvir cene dodatnega potovalnega tedna: okoli 95.000 – 120.000 SIT za 15-dnevno potovanje. Nekoliko manj (na dodatni potovalni teden) v primeru 22-dnevnega potovanja, odvisno od izbrane možnosti in v kombinacijo vključenih sestavin.

Na vašo željo vam pripravimo konkreten opis kombinacije in ceno. V primeru, da vas zanima katera od treh kombinacij vam priporočamo čimprejšen interes.  

 

 

Prijave in splošne določbe

Ob prijavi izpolnite prijavnico in predložite kopijo potnega lista, poravnate prijavnino v višini 30% cene potovanja, preostali del pa najkasneje do 10 dni pred odhodom (v primeru odloženega plačila zavarovano z osebnimi čeki). Vaše plačilo prijavnine pomeni potrditev rezervacije.

Cene potovanja so določene s programom potovanja ali letovanja, ter veljajo od dneva objave programa. Agencija Oskar si pridržuje pravico do spremembe cene zaradi sprememb v menjalniškem tečaju ali sprememb v tarifah prevoznikov, ki vplivajo na ceno potovanja, v skladu z zakonom, ki ureja obligacijska razmerja in predpisi, ki so veljavni v Republiki Sloveniji.
Tolarske cene potovanj so preračunane na dan priprave po prodajnem podjetniškem tečaju za devize SKB d.d. in veljajo v primeru, da se tečaj USD ne dvigne preko meje 1USD je 200 SIT. V primeru, da se USD dvigne nad to vrednost, ima Agencija Oskar, d.o.o. pravico do ustreznega povišanja tolarskih cen do dejanske vrednosti USD 10 dni pred začetkom potovanja.
Pridržujemo si pravico do spremembe časa odhoda in vrnitve, ki so v pristojnosti letalskih prevoznikov. Pri letalskem prevozu je za prtljago odgovorna izključno letalska družba, po predpisih, ki veljajo v mednarodnem potniškem prometu. Prijavo izgubljene ali poškodovane prtljage potnik sam naslovi na prevoznika.
Splošni pogoji poslovanja Oskar Traveller's Club-a so sestavni del programov in so kot posebna tiskana priloga na voljo na vseh prodajnih mestih OTC. Z vplačilom akontacije potnik potrdi, da je z njimi seznanjen in jih v celoti sprejema.  

Program potovanja je pripravljen po pogojih, veljavnih na dan 15. december 2005.