Planinsko društvo Pošte in Telekoma Ljubljana

 

Trg Osvobodilne fronte 16, 1000 Ljubljana

 

Telefon: 01/ 431 61 14

 

E-mail: pd.telekom@siol.net    Spletna stran: www.pdrustvo-ptlj.si

Pohodniško popotovanje

Preko Anatolije do  Mezopotamije

 in Likije

Turčija, 26. Maj – 12. Junij 2006   18(16) dni

 

 

Prava potovalna, pohodniška in planinska poslastica je enkratna kombinacija vsaj štirih glavnih raznovrstnih vzdušij (odtenkov pa sploh ni mogoče prešteti):

 

Uvodni del nas popelje po zelenih prostranstvih visoke Anatolije, ki je v pomladanskem času gotovo najlepša. V moderni turški prestolnici Ankari najprej obiščemo Hetitski muzej. Nadaljujemo z nekdanjo hetitsko prestolnico in se poglobimo v staro zgodovino dežele. V Sivasu, drugi prestolnici seldžuškega cesarstva, se srečamo z njihovo tipično gradnjo. Obisk čudnih toplic in središča turških ovčarjev, raziskovanje vasic in mestec… ter prijetni sprehodi po naravi!

 

V drugem delu vstopimo v jugovzhodno Turčijo (vsebinski vrhunec). Območje Armenskih gora in Mezopotamije je bilo od nekdaj razpotje civilizacij. Turškemu melosu zdaj pridamo značilen arabski navdih… povsem drugačna je arhitektura in vsakdanje življenje mestec in vasi. Kot bi vstopil v nek drug svet! Med rekama Evfratom in Tigrisom leži starodavna Edesa, pa biblični Harran, pa visoko v evfratskem pogorju grobnica samoobsedenega komagenskega kralja Antioha I. -  gora Nemrut, najvišja točka, je hkrati tudi potovalni vrhunec... V porečju Tigrisa pa nas čaka čudoviti Mardin in za konec gotovo eno lepših doživetij na poti – Hasankeyf. A to je le nekaj glavnih poudarkov.

 

Tretji del potovanja je aktivni počitek (pohodniški in počitniški vrhunec) – morje in sprehodi po enkratni Likiji, kjer se visoke gore strmo spuščajo v Sredozemsko morje… Idealni pogoji za obmorske počitnice - pravi raj za pohodnike in planince, ki sprehode in vzpone lahko spletajo z obmorskimi užitki v manjših zalivčkih in na čudovitih plažicah. Spanje v hiškah na drevesih pred pri Kadirju v Olymposu, je le še eno posebno vzdušje. Vzdušij pa bo na naši poti po Likiji dovolj – sprehodi po najlepših odsekih označene »Likijske pešpoti«, ki poteka po starodavnih stezah ob morju in po obronkih Taurusa, od Olymposa pa vse do najlepše plaže Oludeniz. Dan visoko v »Belih gorah« in  morda naskok na tritisočaka?!

 

Potovanje se izpoje v četrtem delu (»mehak izhod iz pravljice«) . Spet se po visoki Anatoliji vračamo na izhodišče. Spet prava turška mesteca in bolj zasanjan življenjski melos…A vsako je po svoje zanimivo – še posebej svilena Bursa, ki nas pogosti z zadnjimi veličastnimi spomeniki na poti. Če smo že v Turčiji in bi radi raziskali Carigrad, lahko to najlažje in najugodneje storimo kot podaljšek tega potovanja (glej ponudbo na koncu).

 

Program popotovanja:

      

26. Maj, Petek:   LJUBLJANA - CARIGRAD. Nočni polet proti Carigradu.

 

27. Maj, Sobota: CARIGRAD – ANKARA – HATUŠAŠ. Po pristanku vožnja proti Ankari. V turški prestolnici obiščemo Ataturkov mavzolej – simbol moderne Turčije ter Muzej anatolskih civilizacij s čudovitimi primerki hetitske umetnosti. Sprehod po stari Ankari. Vožnja po anatolski ravnici proti Hatuši. Nočitev v hotelu 2-3* z zajtrkom.

 

28. Maj, Nedelja: HATUŠAŠ – SIVAS. Hatuša je bila prestolnica velikega hetitskega cesarstva. Obiščemo glavno arheološko najdišče in hetitsko svetišče Yazilikaya. Vožnja do Yozgata, sprehod po mestecu in čas za kosilo. Popoldanska vožnja proti Sivasu. Nekdaj seldžuška prestolnica gosti nekaj čudovitih arhitekturnih spomenikov – ogledamo si mošejo z dvema minaretoma, medreso... večer v središču mesta pa je čudovit dogodek!  Nočitev v hotelu 2-3* v središču mesta.

 

29. Maj, Ponedeljek: SIVAS - MALATYA – DIYARBAKIR. Vožnja po zeleni anatolski ravnici do čudnih toplic Balikli Kaplica, kjer nas v  termalnem bazenu grizljajo ribice... Obiščemo farmo znanih turških ovčarskih psov Kangalov... Nadaljujemo proti turški prestolnici marelic – Malatyi. Pozen prihod v Diyarbakir. Nočitev v hotelu 2-3* z zajtrkom.

 

 

30. Maj, Torek: DIYARBAKIR – HASANKEYF – NUSAYBIN.Diyarbakirju si v starem mestnem jedru ogledamo glavne mestne znamenitosti prestolnice „lubenic“ (mošeja, tržnica in bazaltno obzidje). V Hasankeyfu pa se temeljito sprehodimo visoko nad Tigrisom in uživamo v enkratni pokrajini ter restavraciji na Evfratu. Sprehod po starem Midyatu. Nočitev v hotelu 3-4* z zjatrkom.

 

31. Maj, Sreda: NUSAYBIN – MARDIN – ŠANLIURFA. Mardin kraljuje nad Mezopotamijo. Sprehod po muzeju na prostem nas vodi v nek drug svet... Ogledamo si medreso, glavno mošejo in staro tržnico, pravi užitek pa je samostojno raziskovanje tega zanimivega mesteca, ki nas povede v nek drug svet. Spustimo se v mezopotamsko nižino in potujemo v mesto prerokov – Šanliurfo. Večerna Urfa je svojevrstno doživetje! Večerja in nočitev v hotelu 2-3* z zajtrkom. 

 

1. Junij, Četrtek: ŠANLIURFA – izlet v Harran.Harranu – mestu Jakoba in Rahele ter Abrahamovega potovanja v obljubljeno deželo - danes vlada arhaični duh. Zanimive čebelje hiše in ostanki prve univerze na svetu! V Šanliurfi obiščemo rojstno jamo preroka Abrahama, se sprehodimo ob bazenih s svetimi krapi in se povzpnemo na mestno citadelo. Izgubimo se v blodnjaku hanov in karavanserajev  - mestni bazar! Večerja in nočitev v hotelu 2-3* z zajtrkom. 

 

2. Junij, Petek: ŠANLIURFA – ATATURKOV JEZ – NEMRUT DAG – KAHTA. Postanemo ob Ataturkovem jezu - četrtem največjem  na svetu in prečkamo reko Evfrat. Izlet v razbrazdano gorovje gornjega Evfrata - obiščemo rimski most Cender in tradicionalno vasico... Na vrhu 2.150 m visokega Nemruta si je samoobsedeni kralj Antioh I. zgradil 50 m visoko grobnico. Sončni zahod na vrhu je eden vrhuncev potovanja!! Večerja in nočitev v hotelu 2-3* s polpenzinom.

 

3. Junij, Sobota: KAHTA – RUMKALE - GAZIANTEP – nočna vožnja v OLYMPOS. Sprehod po stari rimski trdnjavi Rumkale nad Evfratom in izlet z ladjico po zajezenem Evfratu do na pol potopljenih vasic. Gaziantep je turška prestolnica pistacijev – obiščemo čudovito tržnico, postanemo pri oblikovalcih bakra. Potem pa vožnja po rodovitni dolini Čukurove mimo Adane in Mersina. Morda prvo kopanje v morju... in vožnja proti Olymposu. Nočitev na avtobusu.

 

4. Junij, Nedelja: OLYMPOS. Prost dan za počitek in uživanje na eni najlepših plažic turškega Sredozemlja. Namestitev v idiličnem naravnem okolju Kadirjevih hišk na drevesih (največ 8-posteljne sobe – skupne sanitarije – polpenzion).

 

5. Junij, Ponedeljek: OLYMPOS  - Likijska pešpot. Dan izkoristimo za dolg celodnevni sprehod po Likijski pešpoti iz vasice Adrasan preko hribov tik nad obalo do doline Olympos (okoli 17 km, skupaj 5-6 ur hoje). Popoldne kopanje in uživanje v posebnem vzdušju Kadirjevih hišk na drevesih (največ 8-posteljne sobe – skupne sanitarije – polpenzion).

 

6. Junij, Torek: OLYMPOS. Prost dan za počitek in uživanje na eni najlepših plažic turškega Sredozemlja. Večerni izlet do večnih ognjev Himere. Po želji možnost jutranjega vzpona na Likijski Olympos (Tahtali Dag 2.655 m). Namestitev v idiličnem naravnem okolju Kadirjevih hišk na drevesih (največ 8-posteljne sobe – skupne sanitarije – polpenzion).

 

7. Junij, Sreda: OLYMPOS – izlet z ladjico – Likijska pešpot – KAŠ. Vožnja do Ucagiza, vkrcanje na ladjico in celodnevni izlet s  kosilom po najlepšem kotičku turškega Sredozemlja. Začinimo ga z ogledom potopljenega mesta pri otoku Kekova in sprehodom na vrh nenaseljenega otoka. Veliko časa za kopanje in sončenje. Popoldanski sprehod po lepem koščku Likijske pešpoti. Vožnja do Kaša. Nočitev v hotelu 2-3* z zajtrkom.

 

8. Junij, Četrtek: KAŠ – KAPUTAŠ – SAKLIKENT – Likijska pešpot – FETHIYE. Dan poln vode začenjamo z jutranjim kopanjem na čudoviti plažici Kaputaš. Sledi doživeto izgubljanje v „vintagarju brez neba“ – soteski Saklikent, eno najlepših in najbolj burnih doživetij na poti. Počitek in čas za kosilo na plavajočih platojih. Nato se odpeljemo do izhodišča in si privoščimo še en košček Likijske pešpoti (3-4 ure) s popoldanskim kopanjem v morju. Vožnja v letoviški kraj Fethiye. Nočitev v hotelu 2-3* z zajtrkom.

 

9. Junij, Petek: FETHIYE - – Likijska pešpot – OLUDENIZ – GOMBE. Jutranja vožnja na izhodišče ter sprehod po Likijski pešpoti (3-4 ure). Postanek za kopanje in piknik kosilo. Popoldne še en sprehod po Likijski pešpoti (3-4 ure) ter kopanje na najlepši turški plaži Oludeniz. Vožnja v hribe in večer v tradicionalni vasici Gombe v pogorju Taurus, izhodišču za jutranji vzpon. Nočitev v tradicionalnem turškem hotelu/penzionu z zjatrkom.

 

10. Junij, Sobota: GOMBE – izlet v pogorje AKDAG – AFYON. Zgodaj zjutraj se s terenskim vozilom odpravimo visoko v hribe. Nekateri naskočijo okoli 3.000 metrov visoki zasneženi vrh Belih gora – Ak Dag (cepin, dereze), za ostale pa sprehod po visokem hribovju in spust mimo slapov v dolino. Po visokem pogorju potujemo proti Afyonu – turškem središču maka. Nočitev v hotelu 2-3* z zajtrkom.

 

11. Junij Nedelja: AFYON – KUTAHYA – BURSA – CARIGRAD. Jutranji sprehod po mestni citadeli in starem osmanskem mestnem središču. Postanek v Kutahyi – središču keramike. Vožnja v območje Marmornega morja do Burse. V prvi prestolnici osmanskega cesarstva obiščemo Zeleno mošejo in mavzolej, posebej pa nas navduši Veličastna mošeja. Prosto za obisk svilenega bazarja, saj je Bursa tudi mesto svile... in seveda sprehod po mestni tržnici. Večerni postanek v tradicionalni vasici. Nočna vožnja na carigrajsko letališče.

 

12. junij, Ponedeljek: CARIGRAD – LJUBLJANA. Zgodnji jutranji polet letala proti domu in pristanek ob 6.40 uri.

 

 

 

Cena v dvo- in triposteljni sobi na osebo:   229.000 SIT.

 

Cena je izračunana pri najmanj 40 (in največ 45) udeležencih in vključuje: letalski prevoz na relaciji Ljubljana–Carigrad-Ljubljana, letališke pristojbine in varnostne takse, vse nočitve in prehrana po opisu, vse prevoze s klimatiziranim turističnim avtobusom, vožnje s terenskimi vozili, vodenje odličnega slovenskega in po potrebi lokalnega ter gorskega vodnika, celodnevni izlet z ladjico s kosilom, dodatno zdravstveno zavarovanje Coris, stroške turškega vizuma, stroške priprave in organizacije potovanja.

 

Obvezno doplačilo (vodniku na licu mesta): 70 EUR za osebo (stroški vstopnin in napitnin).

 

Doplačila po želji:

·         odstopnina v primeru višje sile 9.000 SIT.

·         doplačilo za doposteljno sobo s TWC v Olymposu (3 nočitve) za osebo 5.500 SIT

·         doplačilo za enoposteljno sobo za celotno potovanje je 31.000 SIT.

 

Prijava: do 10. februarja 2006, oz. do zapolnitve prostih mest.

Potovanje je namenjeno članom Planinskega društva Pošte in Telekoma Ljubljana, ki je naročnik potovanja.

Prijave sprejema pisarna društva. Ob prijavi vsak udeleženec potovanja izpolni ter podpiše prijavnico ter priloži fotokopijo potnega lista. Pisarna prijavnico posreduje organizatorju potovanja Agenciji Oskar, d.o.o.Kranj, ki izda udeležencu potovanja račun za potovanje, katerega le-ta plačuje glede na izbrani način plačila.

 

Plačilni pogoji:

·  za prijavo do 10. februarja v 8-ih mesečnih obrokih in sicer:

15. februar           33.000 SIT  + eventualno izbrana doplačila po želji.

15. marec                              28.000 SIT

15. april                                28.000 SIT

15. maj                  28.000 SIT

15. junij                 28.000 SIT

15. julij                  28.000 SIT

15. avgust                             28.000 SIT

15. september      28.000 SIT

 

·  za prijavo do 10. marca v 6-ih enakih mesečnih obrokih in sicer:

15. marec                              44.000 SIT  + eventualno izbrana doplačila po želji.

15. april                                37.000 SIT

15. maj                  37.000 SIT

15. junij                 37.000 SIT

15. julij                  37.000 SIT

15. avgust                             37.000 SIT

 

Pri plačilu celotnega aranžmaja najkasneje do 15. marca, Agencija Oskar priznava popust v višini 6.000 SIT za osebo.

 

Vizum:

Udeleženec potovanja najkasneje do 16. maja 2006 dostavi Agenciji Oskar vsaj tri mesece veljaven potni list, eno fotografijo in izpolnjen obrazec za enkratni vstop Ministrstva za zunanje zadeve Republike Turčije.

Agencija Oskar vizirane potne liste skupaj z ostalimi dokumenti predloži udeležencu na letališču pred odhodom.

 

Izvleček iz splošnih pogojev poslavanja Agencije Oskar

Cene potovanja so določene s programom potovanja ali letovanja, ter veljajo od dneva objave programa. Agencija Oskar si pridržuje pravico do spremembe cene zaradi sprememb v menjalniškem tečaju ali sprememb v tarifah prevoznikov, ki vplivajo na ceno potovanja, v skladu z zakonom, ki ureja obligacijska razmerja in predpisi, ki so veljavni v Republiki Sloveniji.

Tolarske cene potovanj so preračunane na dan priprave po prodajnem podjetniškem tečaju za devize SKB d.d. in veljajo v primeru, da se tečaj EUR ne dvigne preko meje 1 EUR je 245 SIT. V primeru, da se EUR dvigne nad to vrednost, ima Agencija Oskar pravico do ustreznega povišanja tolarskih cen do dejanske vrednosti EUR 10 dni pred začetkom potovanja.

Pridržujemo si pravico do spremembe časa odhoda in vrnitve, ki so v pristojnosti letalskih prevoznikov. Pri letalskem prevozu je za prtljago odgovorna izključno letalska družba, po predpisih, ki veljajo v mednarodnem potniškem prometu. Prijavo izgubljene ali poškodovane prtljage potnik sam naslovi na prevoznika.

Splošni pogoji poslovanja Oskar Traveller's Club-a so sestavni del programov in so kot posebna tiskana priloga na voljo na vseh prodajnih mestih OTC. Z vplačilom akontacije potnik potrdi, da je z njimi seznanjen in jih v celoti sprejema. 
Program potovanja je pripravljen po pogojih, veljavnih na dan 04. december 2005.

 

Podaljšanje v Carigradu – odločitev ob prijavi!

Če ste že v Turčiji in bi radi raziskali Carigrad, lahko to najlažje in najugodneje storite kot podaljšek tega potovanja. V dveh dneh si lahko ogledamo glavne znamenitosti mesta in začutimo njegov utrip. Za podaljšanje imamo dve možnosti: 4-dnevni program potovanja z organiziranimi ogledi in slovenskim vodnikom (za vse, ki v Carigradu še niste bili) ali zgolj 3 nočitve v hotelu in prevoz do letališča za vse, ki bi Carigrad raje doživeli z lastnim raziskovanjem.

 

Program bi bil naslednji:

11. Junij, Nedelja: CARIGRAD. Pozen prihod v hotel in nočitev.

 

12. Junij, Ponedeljek: CARIGRAD – 1.600 letna prestolnica dveh cesarstev. Po zajtrku, ogled slavnih spomenikov preteklosti, ki še vedno burijo domišljijo. Ogledamo si antični Hipodrom, Modro mošejo, “potopljeno” palačo in cerkev svete Sofije. Popoldne si privoščimo ogled sultanske palače Topkapi, potem pa se lahko izgubimo v živem nedeljskem bolšjem trgu ob Zlatem rogu.

Zvečer (po želji za doplačilo 35 EUR)  učinkovit zaključek - turški večer v elitnem carigrajskem nočnem klubu. Ob dobri večerji nas zabavajo trebušne plesalke, folklorna skupina pa nam zapleše tradicionalne plese iz širne Anatolije! Nočitev.

 

13. Junij, Torek: CARIGRAD – med dvema celinama, med dvema civilizacijama! Na ladjico se vkrcamo na Zlatem rogu in se popeljemo daleč proti Črnemu morju... med dvema kontinentoma in pod visečima mostovoma si ogledujemo palače, dvorce in vile nekdanjih in današnjih mogočnežev. Potem vstopimo v svet dišav Egipčanske tržnice... in se izgubimo v vrtincu vzhodnjaškega vzdušja... Veliki pokriti bazar! Nočitev.

 

14. Junij, Sreda: CARIGRAD – LJUBLJANA. Zjutraj prevoz na letališče in polet proti domu. Pristanek  ob 6.40 uri. 

 

                                                              cel program                  3 nočitve in prevoz     

Cena v dvoposteljni sobi na osebo    25.000 SIT            17.000 SIT

Cena za cel program je izračunana pri 15 sopotnikih in vključuje: 3 nočitve v hotelu 3*+ z zajtrkom,  celodnevni ogled mesta s slovenskim in lokalnim vodnikom, izlet z ladjico po Bosporju ter ogled Egipčanskega in Velikega bazarja, prevoz iz hotela na letališče, stroške priprave in organizacije potovanja.

Doplačilo v primeru manjše skupine (10-14 oseb) je 4.000 SIT za osebo.

Obvezno doplačilo (vodniku na licu mesta): 30 EUR za osebo (vstopnine in napitnine).

 

Cena za 3 nočitve in prevoz:

Če se odločite za individualno raziskovanje Carigrada, brez organiziranega vodenja, cena vključuje 3 nočitve v hotelu 3* v središču mesta z zajtrkom ter prevoz od hotela na letališče.

 

Nekaj splošnih podatkov o potovanju po Turčiji

Vreme: Izbrali smo najlepši čas za potovanje po Turčiji. Anatolska planota je v bujnem zelenju in cvetenju, temperature se preko dneva gibljejo med 20 in 30 stopinjami, zvečer pa se lahko spustijo tudi do okoli 10 stopinj Celzija. Jugovzhodna Turčija je bolj topla – dnevne temperature se gibljejo med 30 in 35 stopinjami, zrak je suh. Večeri so topli. Sredozemska Likija je v juniju enkratna – dnevne temperature se gibljejo okoli 30 stopinj, morje pa ima običajno okoli 24-25 stopinj. Večeri so prijetni. Zrak je bolj vlažen. Pričakujemo sončno vreme, padavin je malo! 

Varnost: Turčija je varna dežela. Kriminala praktično ni, ljudje so pošteni. Pozorni moramo biti na osebno lastnino, predvsem na tržnicah in v krajih, kjer je veliko ljudi in je gneča… ter v turističnih krajih.

Zdravje:                Ni kakšnih posebnih bolezni ali nevarnosti. Občasno se lahko pojavijo manjše prebavne motnje, bolj zaradi spremembe načina življenja in drugačne sestave hrane. Ustekleničena voda je na voljo povsod.

Nakupi:                To je pravi raj za nakupovanje raznih eksotičnih predmetov… ugodne so cene preprog, zlata in srebra ter bakrene bižuterije, v bolj turistični Likiji pa boste gotovo našli tudi tekstilne ter usnjene izdelke po zadnji modi.

Denar:   Turška valuta je nova turška lira (1EUR = cca. 1,6 YTL). Najbolje je s seboj vzeti ameriške dolarje ali evre – menjamo lahko v bankah ali v menjalnicah. V boljših trgovinah je mogoče plačevati s karticami, vendar je pomembno vedeti – na naši poti je gotovina zakon!

Hrana: Turška kulinarika je ena najpestrejših na svetu. Odlične juhe, zelenjavno-mesne jedi in seveda slaščice, so prava poslastica za dušo in telo. V času potovanja bomo komaj spoznali vse glavne jedi v tej kulinarično prostrani deželi!

Pijača:   Tradicionalna pijača je čaj, uživamo tudi v turški kavi. Na voljo so vse mogoče gazirane pijače... imajo svoje vino in pivo, ter seveda dolgo alkoholno pijačo raki (levje mleko). Na zdravje! Kakšna zaloga močne žgane pijače za razkužilo v teh krajih nikoli ni odveč!

Vizumi: Slovenci potrebujemo turški vizum.

Cene:     Za tekoče stroške v Turčiji (hrano, pijačo in malenkosti) lahko planirate dnevno porabo okoli 10-15EUR. V ta znesek niso vključeni stroški večjih nakupov.

Obleka: Pripravimo se za tople dni, vendar moramo imeti s seboj kos toplega perila ter vetrovko. Priporočamo dobro pohodno obutev. Kdor se želi povzpeti na 3000 m visoki Ak Dag, potrebuje planinske čevlje ter cepin in dereze.  

 

Podrobne podatke vam predložimo v »Obvestilu pred odhodom«.