Text Box:  PLANINSKO DRUŠTVO PT CELJE    

Celje, 03.04.2006

 

VABI NA PLANINSKI IZLET

 

 

Rimske-Kopinik-Gore-Hrastnik 

 

 

 

 

 


V SOBOTO, 22. aprila 2006

Zbirališče: TELEKOM Lava 1, ob 7,30 uri

 

Smer poti: Rimske toplice, Aškerčevina v Senožetih, vrh Kopitnika, Planinska domova na Kopitniku in na Gorah, Šavna peč, Hrastnik.

Pričnemo ob vhodu v nekdanje zdravilišče, mimo nekoč mondenega Sofijinega dvorca, hodimo po parku pri nas eksotičnega drevja (sekvoje, cedre…), si za trenutek ogledamo dom Antona Aškerca v Senožetih, od tu dalje se pot kar precej obrne navzgor, kajti potrebno je na hitro premagati skoraj 700 m višinske razlike. Vmes je tudi nekaj za pokušino visokogorskega klinja in jeklenih vrvi! Vrh Kopitnika nam povrne s čudovitim razgledom za ves naš napor vzpona. Od vrha do doma ni več daleč pa tudi pot je precej enostavna, tudi do Gor je hoja po gozdnih stezah tudi nekaj asfalta je vmes. Od doma na Gorah dalje je daljši spust mimo samotnih domačij na Šavni peči in po serpentinasti poti nad železniško progo proti postaji v Hrastniku. Tu zaključimo naše druženje.

Kopitnik (914m) je v osrednjem delu Posavskega hribovja dviga se severno nad sotočjem reke Save in Savinje, imenovan po pobočju v obliki kopita na prisojni strani. Njegov vrh je nekaj posebnega, zaradi kraške podlage se izrazito dviguje nad gozdno mejo imenovan kot Škratova glava. Od tod je lep razgled na Savinjske  Alpe in Pohorje, v Savsko dolino, na Gorjance in Kum. Območje Kopitnika je zaščiteno v okviru Krajinskega parka Kopitnik in je izredno zanimivo ter znano po nahajališčih redkih rastlin, (vednozelena gladnica, skorjasti kamnokreč, Clusijev svišč, dlakavi sleč, avrikelj…).

Gore se raztezajo počez med dolinama Hrastnika reke Savinje, ter vzdolžno med  Savo in hribovjem od Maliča, Mrzlice do Čemšeniške planine. Planinski dom v Gorah je na Zasavski planinski poti in je hkrati tudi kontrolna točka Poti spominov NOB. Tik nad domom je vrh s cerkvico sv. Jurija iz 15. stoletja, ki je sedaj pod spomeniškim varstvom. V bližnji vasi Sovre je bil rojen naš veliki klasični filolog Anton Sovrè (odličen poznavalec antične Grčije-Homer). Iz Rimskih toplic in iz bližnjih Senožet pa izhajata naš prvi radijski športni reporter in profesor športne vzgoje prof. Drago Ulaga, ter pesnik balad ter duhovnik Anton Aškerc.

 

Tura ni zahtevna, mogoče je nekaj zahtevnosti pri vsponu na Kopitnik, vendar tega ni veliko, je pa potrebna telesna pripravljenost in seveda primerna oprema (toplo oblačilo, primerna obutev, pohodne palice, vetrovka, palerina ali dežnik,…). V obeh planinskih domovih se dobi dobra hrana in pijača, vendar za bolj zahtevne je najboljši izbor menija iz svojega nahrbtnika!

Za prečenje Kopitnika in Gor bo potrebno kar dobrih 5 ur zmerne hoje.

 

Prijava na telefon: 428-3000.

Zaradi ureditve prevoza vas prosim, da se prijavite do srede 19.04.2006. Ob prijavi navedite vaš kraj vstopa. Za kritje dela vrednosti prevoza vsa udeleženec prispeva 1.000 sit.

 

Ker se vse skupaj dogaja na cvetni teden in v tem času še nisem doživel lepega vremena, me lahko do petka dopoldne za vse podrobnosti pokličete na 428-3413!!

Izlet vodijo: Ferdo in Rimska pomoč!

 

Prijetno počutje med nami,

lep planinski pozdrav!

 

Predsednik PD: Janko Cerkvenik

 

OPOZORILO!!.00
S prijavo udeleženec potrdi, da je pripravljen za varno sodelovanje na izletu, to pomeni, da se zaveda svoje zdravstvene, fizične in tehnične sposobnosti. Ter seveda ima urejeno članarino. Udeleženec je dolžan upoštevati navodila in odločitve vodja izleta, sicer hodi na lastno odgovornost!!!