Text Box:  PLANINSKO DRUŠTVO PT CELJE   

Celje, 09.04.2006

 

 

VABIMO NA SKUPNI POHOD PD PT LJUBLJANA, MARIBOR in CELJE

 

 

SLOMŠKOVA POT

 

 

V četrtek, 27. aprila 2006

Zbirališče: TELEKOM Lava 1, ob 7,30 uri

 

S prijatelji iz PD Ljubljane in Maribora se srečamo ob 8,00 uri na avtobusni postaji v Šentjurju. Mogoče bo navkljub prazniku tedaj v bližini kaj odprtega za jutranjo kavico. Po obredu se odpeljemo do izhodišča na Bizeljsko.

 

Pot se prične na Bizeljskem, dalje vodi proti severu preko celotnega vzhodnega dela Kozjanskega do Nove Cerkve (v polpreteklosti Strmec pri Vojniku), kjer se zaključuje. Po Slomškovi poti nas vodijo rumene markacije v obliki odprte knjige, na križpotjih in odcepih pa rumene tablice s puščico in napisom Slomškova pot. Na pomembnejših točkah so postavljeni rumeni panóji v obliki ščita, ki seznanjajo z zanimivimi drobci iz Slomškovega življenja in opisom kraja.

 

Lansko leto smo si ogledali njegovo rojstno Ponikvo, sedaj je prav da pričnemo v tistih krajih, kjer je Slomšek pričel svoje pastoralno poslanstvo (kaplan), torej gremo na začetek na Bizeljsko. Celotna pot je sicer pohodniško razdeljena na štiri etape (dovolj dela za štiri leta!!) in vodi skozi kraje, ki jih je bl. Anton Martin Slomšek (26.11.1800 - 24.09.1862) neizbrisno zaznamoval s svojim življenjem in delovanjem. Časovno so etape kar dolge do 7 ur hoje. Pokrajina je izredno razgibana, to je gričevnat svet do nedavnega kar malo pozabljen od slovenskega vsakdana, zato je tudi prav, da prehodimo ta enkratni del slovenskega ozemlja. Pri cerkvi sv. Jerneja nad Bizeljskem je začetek prve etape in prvi žig. Spustimo se do vasi nadaljujemo po cesti na zahodni strani Srednjega vrha do svetih Gor. Svete gore nad Bistrico ob Sotli je gora s komaj 527m vendar je ˝zelo velika˝ je tudi najvišja točka na naši poti. Na njej stoji kar 5 (pet) cerkva, ki so se stoletja tu postavljala, od pred romanske dobe pa do poznega baroka. To področje je bilo naseljeno že v železno dobi eri, kar pričajo številni najdeni predmeti. Ob cesti do vrha so postavljene skulpture akademskega kiparja Staneta Jarma (Osilnica). Po romarski poti se spustimo v dolino do Bistrice (po domače Šempeter). V gostišču pod Svetimi gorami in v Bistrici sta kontrolna žiga poti. Od Bistrice dalje pot vodi skozi gručasta naselja, po gričevnatem svetu gor in dol mimo skrbno negovanih vinskih gorc. Nad Bistrico se pot vodi nekoliko dvigne in nas popelje  skozi Hrastje po cesti do Križan vrha (žig kmetija Narat). Ob potoku Buča navzgor nas rumene markacije pripeljejo v slikovito vas Buče (žig župnišče). Sledi lahen vspon skozi Bučko Gorco proti Virštanju. Kaj kmalu se odpre pogled na prostrane urejene vinograde, smo na področju žlahtnega virštanjčana. Prav tu je Slomšek imel prav, ko je zapel ˝En hribček bom kupil, bom trsek sadil, prijatle…˝.  Med temi vinogradi so raztresene hiše razpotegnjene isto imenske vasi (žig gostišče Banovina). Za vasjo nad vinogradi se na drugi strani odpre pogled na dolino Sopote z našim ciljem, gradom in cerkvijo Olimje. V tej cerkvi je Slomšek daroval svojo novo mašo in s tem pričel svojo duhovniško pot. V gradu, ki je sedaj samostan v upravljanju minoritov, je znana samostanska lekarna in v bližini za izbrane sladokusce izvrstna čokoladnica! Nakup kakšnega sladkega spominčka ali zavitek klošteskega čajčka za domače ne bo odveč!

Tu zaključujemo letošnji del poti. Iz Bizeljskega mimo vseh kontrolnih točk je potrebno kar do 7 ur hoje, kar ni malo. V pomoč nam je novo izdani priročnik za pešpotnike in romarje po Slomškovi poti izpod peresa Stanka Klinarja.

 

Hoja ni naporna, zahteva pa nekoliko vstrajnosti. Oprema naj bo vremenu in terenu primerna, pohodne palice ne bodo odveč! Hrana iz nahrbtnika ali pa v kakšni vaški gostilni.

 

Zaradi ureditve prevoza, prijave pričakujemo do četrtka 20.4.2006. Za kritje dela vrednosti prevoza vsa udeleženec prispeva 1.000 sit.

Prijave: recepcija Telekoma 03/4283000.

 

Za morebitna vprašanja sem na razpolago na tf 03/4283413 (Ferdo)

Izlet vodijo: Ferdo, Boris in Milan!

 

 

Prijetno počutje med nami,

lep planinski pozdrav!

 

Predsednik PD: Janko Cerkvenik

 

OPOZORILO!!
S prijavo udeleženec potrdi, da je pripravljen za varno sodelovanje na izletu, to pomeni, da se zaveda svoje zdravstvene, fizične in tehnične sposobnosti. Ter seveda ima urejeno članarino. Udeleženec je dolžan upoštevati navodila in odločitve vodja izleta, sicer hodi na lastno odgovornost!!!