Text Box:  PLANINSKO DRUŠTVO PT CELJE   

Celje, 05.06.2007

 

VABIMO na POHOD:

 

 

TRDKOVA-TROMEJNIK- GORNJI SENIK

 

 

V sobota, 16. junija 2007

Zbirališče: TELEKOM Lava 1, ob 7,00 uri

 

Obiskati krajinski park Goričko je doživetje, če pa ta obisk razširimo še na drugo stran državne meje, na Porabje, bo doživetje popolno. Zakaj ne, odpravimo se planinariti na Madžarsko! Za začetek bo naš cilj najbolj zahodni kraj sosedne države Gornji Senik/Felsőszölnök. Ta del pokrajine je Slovensko Porabje (v madžarščini Szlovén-vidék, Rába-vidék) poimenovano po reki Rabi pri Monoštru (Szentgotthárd), v Železni županiji.  Stisnjeno je med avstrijsko in slovensko mejo. Geografsko, jezikovno, kulturno in narodnostno je del Prekmurja, s katerim je bilo tesno povezano vse do 1919, ko je bilo Prekmurje priključeno k Jugoslaviji, Porabje pa je ostalo v okviru madžarske države. Na tem območju je še vedno sedem vasi s slovenskim prebivalstvom (Madžarov je nekaj malega) (Gornji Senik/Felsőszölnök, Dolnji Senik/Alsószölnök, Sakalovci/Szakonyfalu, Slovenska ves/Rábatótfalu, Števanovci/Apátistvánfalva, Verica-Ritkarovci/Kétvölgy, Andovci/Orfalu) in Monošter (Szentgotthárd), ki je tudi gospodarsko in kulturno središče Porabja. To pokrajino je obšel ves gospodarski razvoj in v njej praktično ni industrije, zato svojo exsistenco išče v turizmu. Ugodna lega, nič več sitnosti na mejah in nedotaknjena narava so idealni dejavniki za uspešen razvoj lova, pohodništva, kmečkega turizma, ribolova, skratka prav tisto kar današnji pohodnik turist išče, to je spokojnost in neokrnjena narava.

 

Začetek našega pohoda je v vasi Trdkova, kraj v zgornjem delu glave slovenske kokoši! Do Gornjega Senika vodi lepo označena in vzorno vzdrževana pešpot. Pot je prav prijetna in poteka mimo znamenja kateri obeležuje trojno točko, kjer se stikajo tri meje Avstrije, Madžarske in Slovenije. Znamenje (Tromejnik 388m) je vedno enako, vendar je njegov namen povsem drugačen, Tromejnik naj zdaj povezuje, kar je nekdaj strogo ločeval. Zaključujemo v Gornjem Seniku na kmečkem turizmu, kjer bo pripravljena domača dobrota jókai bob in túrosesusza (za mene je nenavadno izgovorljiva madžarščine opletajoča, pa vendar vem, da je madžarska kuhinja izvrstna). Tu nas bo sprejela ga. Sukič-eva, znana radijska novinarka, katera veliko poroča o življenju Slovencev v Porabju. Razložila nam bo značilnosti Porabja Železne županije, njih krajih, ljudeh in običajih.

Na poti izleta nas bo spremljal planinski prijatelj Miha Agošton iz Murske Sobote. Kaj je jókai bob in túrosesusza nam bo on razložil, pa še kaj več!  

 

Iz Trdkova do Gornjega Senika je slabih 3 ur udobne hoje, ne bo naporno. Ker je pokrajina večinoma ravninska, seže pogled s Tromejnika, kot najvišjega vrha na naši poti, daleč naokrog.

Oprema naj bo vremenu in terenu primerna, pohodne palice ne bodo odveč! Hrana bo pripravljena na kmečkem turizmu v Gornjem Seniku, za bolj lačne pa kot dodatek še iz lastnega nahrbtnika.

 

Zaradi ureditve prevoza pričakujemo prijave vsaj do srede 13.6.2007. Za kritje dela vrednosti prevoza in hrane na kmečkem turizmu vsak udeleženec prispeva po € 20. Za prehod meje je nujen osebni dokument!

Prijave: recepcija Telekoma 03/4283000.

 

Za morebitna vprašanja sem na razpolago na tf 031/323353 (Ferdo)

 

 

Prijetno počutje med nami,

lep planinski pozdrav!

 

Predsednik PD: Ludvik Miklavc

 

 

OPOZORILO!
S prijavo udeleženec potrdi, da je pripravljen za varno sodelovanje na izletu, to pomeni, da se zaveda svoje zdravstvene, fizične in tehnične sposobnosti. Ter seveda ima urejeno članarino. Udeleženec je dolžan upoštevati navodila in odločitve vodja izleta, sicer hodi na lastno odgovornost!!!