Text Box:  PLANINSKO DRUŠTVO PT CELJE   

Celje, 23.05.2006

 

 

VABIMO na POHOD:

 

 

 

ŽIRI-GOROPEKE-TRIJE KRALJI

 

 

 

V sobota, 27. maja 2006

Zbirališče: TELEKOM Lava 1, ob 6,30 uri

 

Kjer se zaključuje Poljanska dolina in pokrajina počasi prehaja v značilni kraški svet tu je Žirovska kotlina. To dolino na severozahodni strani omejujejo pobočja Žirovskega vrha, na vzhodu Goropeški grič, ki se končuje z Vrhom sv. Treh kraljev, na jugu se zvrstijo zavraška, dolska, vrsniška in ledinska planota, na zahodu pa Mrzli vrh s Koprivnikom. Čeprav so Žiri nekako na sredi Slovenije in kar je nenavadno v preteklosti je bil to kraj ob meji. K temu je odločilno pripomogla njegova geografska lega, saj leži na stičišču treh pokrajin - Gorenjske, Notranjske in Primorske, ter neposredno ob razvodnici med Črnim in Jadranskim morjem. Žiri so imele v preteklosti pomembno strateško vlogo tudi v vojaškem pomenu. V obdobju od 1936 do začetka druge svetovne vojne sta jugoslovanska in italijanska stran intenzivno na tem območju zgradili več objektov z namenom utrjevanja in varovanja meje. Na Žirovskem vrhu in Vrhu sv. Treh kraljev si je tako še danes mogoče ogledati številne bunkerje in podzemne utrdbe, ki jih je gradila jugoslovanska vojska. Objekti so sestavni del utrdbene črte, ki je potekala preko celotnega slovenskega ozemlja in je poimenovana po njenem graditelju, generalu Leonu Rupniku - Rupnikova linija. Nasproti njej, po južni strani žirovske kotline, stojijo italijanske karavle, kaverne in bunkerji.

Hodimo po markirani poti, ki vodi iz Žirov (478m) proti cerkvici sv. Treh kraljev. Pot je tudi del Loške poti! Že v začetku vodi lepa pešpot skozi iglasti gozd do vasice Goropeke (689m), tu se za kratek čas ustavimo v planinskem domu, ki stoji tik ob manjšem smučišču. Dalje hodimo po stezi tik nad cesto, ki pripelje prav do vrha treh kraljev (884m). Pod vrhom oziroma pod cerkvijo si v planinski koči oddahnemo, nato je še samo spust do zaselka Smrečje, kjer nas čaka naš avtobus. Možen je tudi spust preko Jajčarice (711m) do Izgorij.

 

Iz Žirov do Smrečja je slabih 5 ur zmerne hoje, vendar ni naporna, zahteva pa nekoliko vztrajnosti. Oprema naj bo vremenu in terenu primerna, pohodne palice ne bodo odveč! Hrana iz nahrbtnika ali pa planinski koči pri treh kraljih.

 

Zaradi ureditve prevoza prijave pričakujemo vsaj do petka 26.5.2006. Za kritje dela vrednosti prevoza vsa udeleženec prispeva 1.000 sit.

Prijave: recepcija Telekoma 03/4283000.

 

Za morebitna vprašanja sem na razpolago na tf 03/4283413 (Ferdo)

 

 

Prijetno počutje med nami,

lep planinski pozdrav!

 

Predsednik PD: Janko Cerkvenik

 

 

OPOZORILO!
S prijavo udeleženec potrdi, da je pripravljen za varno sodelovanje na izletu, to pomeni, da se zaveda svoje zdravstvene, fizične in tehnične sposobnosti. Ter seveda ima urejeno članarino. Udeleženec je dolžan upoštevati navodila in odločitve vodja izleta, sicer hodi na lastno odgovornost!!!