TURISTIČNA  AGENCIJA  ODISEJ

AZORSKI OTOKI

Portugalski biser sredi Atlantika

 

Planinsko-turistično potovanje za PD Pošte in Telekoma Ljubljana

8. do 15. marec 2010 - 8 dni

 

LETALO – AVTOBUS – LADJA

 

Španski pisatelj  Miguel de Unamuno je nekoč zapisal: “Ta dežela je na zunaj nežna in vesela, v resnici pa je viharna in žalostna. Tujec opazi seveda le zunanjost in ta ga očara. Vstopimo še mi v njihov svet. Portugalska ni samo del kontinenta z glavnim mestom Lizbono, saj je krojila močno raziskovalno in osvajalno politiko, kar ji je prineslo kolonije po vsem svetu. Portugalska je dežela pomorščakov, ki so med drugim prvi obpluli svet, raziskovali mnoge kontinente in imeli pomembno vlogo pri odkrivanju »novega sveta«. Za to so ji bili kot na dlani otoki sredi Atlantika AZORI. Azori (portugalsko Açores) so otočje vulkanskega izvora sredi Atlantskega oceana, oddaljeni okrog 1500 km od portugalske obale in 1900 od kanadske. Arhipelag sestavlja devet glavnih otokov in osem otočkov, ki so razpotegnjeni čez okoli 600 km zračne linije v smeri severozahod - jugovzhod. So del Makaronezije, kamor spadajo vulkanski otoki Azori, Kanarski otoki, Zelenortski otoki, Madeira in Divji otoki. Azori so pod portugalsko upravo kot ena od dveh avtonomnih portugalskih pokrajin (poleg Madeire). Azorski otoki  niso le odskočna deska ampak tudi čudovit svet sredi Atlantika, ki se ponaša s posebno floro in favno. Tako lepo in edinstveno, da jo je zaščitil UNESCO. Mi bomo to lepoto med morjem in vulkanskimi vršaci spoznali na najboljši možen način. PEŠ. Vmes pa bomo osvojili najvišji vrh Portugalske Pico, 2351 m.


 

ODHOD:   7. marca 2010 ob 22,30 (informativno) z Glavne avtobusne postaje Ljubljana, Trg OF 5, postajališče 29.

 

1. DAN: Ljubljana – bližnje evropsko letališče. Zbor ob 22,30 na Ljubljanski avtobusni postaji. Sledi avtobusni transfer na bližnje evropsko letališče kamor prispemo naslednji dan

 

2. DAN:  Ljubljana – Sao Miguel – Faial.   V zgodnjih jutranjih urah prispemo na letališče. Polet letala na glavni otok AZOROV Sao Miguel in naprej na vulkanski otok FAIAL. Namestitev v hotelu v Horti. Za razgibavanje se bomo podali na krajši sprehod cca 2,5 ure na Monte da Gia. Odpre se nam čudovit pogled na zaliv Orta. Spustili se bomo na obalo in obiskali nekdanjo tovarno za predelavo kitov. Vse o kitih. Če bo čas in temperatura vode primerna, se bomo še namočili. Vrnitev v hotel in večerja.

 

3. DAN: Faial: ves dan namenjen vulkanski tematiki. Zajtrk. Sledi vulkanski potep. Dopoldne bomo hodili med Capelinhosi (klobučki), ki so nastali med vulkansko dejavnostjo leta 1957/58. Začutili bomo moč narave. Pri svetilniku obiščemo Vulkanski muzej. Cca 3 ure hoje. Po krajšem počitku za kosilo pa se odpravimo v Caldeiro do Faial, kjer nas čaka vulkanski krater v premeru 2 km. Na njegovem robu rastejo cedre in drugo slikovito rastje. Sledi hoja po vulkanski pokrajini s sanjskimi razgledi. Cca 2,5 ur hoje. Vrnitev v hotel in večerja.

 

4. DAN: Obisk sosednjega otoka Pico. Zajtrk. Vkrcamo se na trajekt in po 30 min. vožnje prispemo na od UNESCa zaščiteni otok PICO. V Madeleni se odpravimo na pot, da obiščemo jamo Trei Matias. Sledi hoja med previsi vulkana v Lagos, kjer so do prepovedi lovili kite. Cca 2,5 ur hoje. Prosto za kosilo. Sledi vožnja med vinogradi in nato peš navzgor pod vznožje najvišjega vrha Portugalske Pica. Nastanitev v prenočišču na višini cca 1000 m. Cca 2 uri hoje.

 

5. DAN: Vzpon na najvišji vrh Portugalske Pico, 2351 m. Zgoden samostojni zajtrk in vzpon na vrh PICO, 2351 m, ki je najvišji vrh Portugalske. Z vrha se nam odpre pogled na krater in na okolico, ko ob lepem razglednem vremenu vidimo skoraj vse Azorske otoke. Sledi spust, skupaj z vzponom cca 8 ur hoje. Vrnitev s trajektom na otok Faial. Večerja.

 

6. DAN: Faial: Botanični vrt in z barko med kite. Zajtrk. Obisk Botaničnega vrta, kjer imamo pogled na endemično rastje (mnogo teh rastlin poznamo saj jih doma gojimo v lončnicah ali na vrtu kot okrasne rastline). V pristanišču si ogledamo slike iz vulkanskega prahu.  Popoldne se odpravimo proti doplačilu (50 € - odločitev ob prijavi na potovanje) na izlet z barko, ki nas zapelje med največje zemeljske sesalce KITE. Čudovit in adrenalinski je občutek, ko morski velikani plavajo tik mimo nas v svojem naravnem okolju. Ostali bodo imeli prosto za poležavanje. Večerja.

 

7. DAN: Faial – Sao Miguel. Zajtrk in transfer na letališče, od koder poletimo na glavni otok arhipelaga Sao Miguel. Nastanitev. Sledi ogled glavnega mesta Ponto Delgada. Med slikovitimi ulicami, ki odsevajo barvito azorsko arhitekturo si bomo ogledali osrednjo katedralo in obiskali regionalni muzej, ki nam predstavi življenje domačinov. Večerja.

 

8. DAN: Pohod po vulkanski pokrajini k barvitim jezerom. Zajtrk. Sete Cedades oz. najbolj razburljiv in s tem najlepši pohod, kar jih je v celotnem arhipelagu. Sage in legende govorijo o njem. Pohod 3-4 ure. Med zelenjem in vulkansko črnino pridemo v sredino, kjer ležita dve jezeri, zeleno in višnjevo-modro (staroslovenski izraz - glej pri Gregorčiču). Vsekakor bomo postali, ju obhodili, skratka uživali v tej lepoti. Sledi hoja med plantažami ananasa. V Azorski kuhinji brez njega ne gre. Popoldne nas čakajo Gejziri in kopanje v največjem termalnem jezeru na svetu.  Farnasedini čajni nasad v Evropi. Ustavimo se v čajnici, kjer si privoščimo zeleni čaj. V bližini (cca 1ura hoje)  obiščemo vulkansko posebnost, bruhajoče gejzire  in opazujemo brbotanje narave. V kraterju Farnas najdemo žveplene kristale, da se končno po domači južini okopamo v največjem naravnem termalnem jezeru na svetu. Sledi sprehod po eksotičnem parku, da na koncu obiščemo nekdanjo prestolnico Vila Franca du Campu. Če še koga srbijo podplati, si lahko privošči cca 1 urno hojo do Eunide, kjer leži Eremitska cerkev Naše gospe miru. Vrnitev v hotel in večerja.

 

9. DAN: Sao Miguel – Ljubljana. Zajtrk. Prosto do odhoda na letališče. Sledi polet na bližnje evropsko letališče, kjer nas čaka avtobus, da nas zapelje domov. Konec eksotike.

 

Turistična agencija Odisej si pridružuje pravico do minimalne spremembe programa, če pride do zastojev, stavke, ali objektivne zamude... Včasih bomo morda prisiljeni zamenjati vrstni red ogledov. Pri tem naj ne bi bil okrnjen program potovanja. Potovanje bo izvedeno pri minimalni udeležbi 20 potnikov.

 

CENA po osebi, v 2-posteljni sobi (pri udeležbi 45 potnikov): 1.299 €

 

Cena pri manjšem številu potnikov:

Za min. 20 oseb                         Za min. 30 oseb                     Za min. 40 oseb            

     1.699 €                                       1.599 €                                  1.399 €                   

 

Minimalno število 20 potnikov mora biti zagotovljeno do 15.12.2009.

CENA VKLJUČUJE: vse prevoze po programu, 6 x polpenzion v hotelih*** (večinoma samopostrežni zajtrki in večerje) + 1 x nočitev pod Picom,  DDV, organizacijo in vodenje izleta, skupinsko zdravstveno zavarovanje z medicinsko asistenco v tujini CORIS.

 

OBVEZNO DOPLAČILO NA POTI: 50(vstopnine in nepredvideni stroški)

 

DOPLAČILA PO ŽELJI:

·         za enoposteljno sobo 20%  cene                           

·         4,28 % zneska osnovne cene aranžmaja za zavarovanje rizika odpovedi

 

ZADNJI ROK ZA PRIJAVO: 15. december 2009, zaradi zagotovitve sedeža v letalu

 

Potovanje je namenjeno članom PD Pošte in Telekoma Ljubljana, ki je naročnik potovanja.

Organizator potovanja je Turistična agencija Odisej.

Prijavnica na potovanje je na voljo v društveni pisarni in na spletni strani: www.pdrustvo-ptlj.si

Izpolnjeno in podpisano prijavnico oddate v pisarni društva ali jo pošljete na naslov: PD Pošte in Telekoma Ljubljana, Trg Osvobodilne fronte 16, 1000 Ljubljana.

Društvena pisarna bo posredovala prijavnico agenciji, ki bo potniku izstavila račun, po katerem bo potnik plačal aranžma.

Prijavnice ni možno oddati neposredno v agenciji!

Prijava se šteje za veljavno z dnem vplačila akontacije in z dostavo naslednjih podatkov o udeležencu: priimek in ime,  naslov stalnega bivališča oz. naslov iz osebnega dokumenta, korespondenčni naslov, datum rojstva, številka osebnega dokumenta, s katerim boste potovali (osebna izkaznica ali potni list). Prosimo, da ob prijavi tudi navedete ali ste se odločili za obisk kitov z barko.

 

Opozorilo:

S prijavo na izlet udeleženec potrdi, da je seznanjen z zahtevnostjo izleta ter izpolnjuje zdravstvene, fizične in tehnične pogoje za varno sodelovanje na izletu in ima plačano planinsko članarino pri PD Pošte in Telekoma Ljubljana. Udeleženec je dolžan ravnati v skladu s Častnim kodeksom slovenskih planincev ter upoštevati navodila in odločitve vodnika!

 

Vse informacije daje vodja potovanja s strani društva Stane Tomšič, GSM: 041 803 366.

 

Plačilni pogoji:

Plačilo na poslovni račun:

TURISTIČNA AGENCIJA ODISEJ, Maistrov trg 2, 4000 Kranj. 

TRR: 25100-9708831135 PRO BANKA

 

Roki plačila:

1. obrok - v 8. dneh po prejemu računa se plača prijavnina v višini 400 € + morebitno doplačilo za enoposteljno sobo ali zavarovanje rizika odpovedi.

2. obrok v višini 400 € se plača do 15. januarja 2010.

3. obrok, ki predstavlja razliko do polne cene, se plača do 15. februarja 2010.

 

Popust za plačilo v celoti:

V primeru, da se potnik odloči za plačilo aranžmaja v celoti, mu odobrimo 2% popust na osnovno ceno aranžmaja.

     

Dokumenti in valuta:

Za potovanje potrebujete veljavni potni list ali veljavno osebno izkaznico. Plačilno sredstvo je EVRO.

 

Obvezna planinska oprema:

Za planinske pohode je obvezna popolna planinska oprema in obleka: visoki planinski čevlji, oblačila za hladnejše vreme, kapa in rokavice, zaščita proti dežju in vetru, dobra zaščita pred soncem, baterijska svetilka. Pohodne palice so priporočljive.

              

Zdravje:

Priporoča se preveritev precepljenosti proti tetanusu in zaščita pred piki insektov, zlasti klopov.

 

Nastanitev:

6 namestitev v hotelu*** na bazi polpenziona. 1 nočitev v prenočišču pred vzponom na Pico.

 

Obvestilo pred odhodom:

Podrobnejša navodila in priporočila ter naslove in telefone nastanitvenih objektov bodo potniki prejeli v obvestilu o odhodu

8 dni pred potovanjem.

 

Program in pogoji izleta so skladni s pravili poslovanja Turistične agencije Odisej in z Zakonom o obligacijskih razmerjih.

 

ŽELIMO VAM PRIJETNO IN NEPOZABNO IZLETNIŠKO RAJŽO!