Agencija Oskar, d.o.o.                                                                                                  

 

 

 

 

Glavne znamenitosti dveh vabljivih in atraktivnih dežel Bližnjega Vzhoda, ovite v čudovite sprehode in pohode po raznolikih okoljih, od rožnate puščave, magične Petre, slikovitih vadijev in drugih posebej izbranih kotičkih…

 

Pohodniška Jordanija in Sirija

Planinsko-pohodniško potovanje po Bližnjem Vzhodu

 

POSEBNA PONUDBA!!

za PD Pošte in Telekoma Ljubljana

 

Pestro, vsebinsko izjemno polno in zanimivo potovanje nas popelje v vrtinec bližnjevzhodne sedanjosti… ki jo spoznavamo skozi »knjigo zgodovine«, kajti to potovanje je kot listanje po njej… Za ljubitelje tradicije in samobitnosti je Sirija gotovo »pika na i« arabske zgodbe… Obe deželi pa odlikuje vrhunska narava – v vsaki drugačna, a v celoti slikovita, pestra in nepozabna – kot naročena za uživanje v njej!

Poleg glavnih znamenitosti potovanje vključuje tudi množico manj znanih poslastic… zato je to potovanje gotovo tudi za potovalne sladokusce…

Potovanje je za vsakogar. Sprehodom in pohodom se lahko vedno pridružite, ali pa vam pripravimo alternativni program.

 

2. do 16. maj 2010 – 15 dni

 

Stopnja 3 – Oskarjevo doživeto potovanje

 

1. dan: LJUBLJANA – AMMAN – WADI RUM.

Direkten čarterski polet iz Ljubljane proti Ammanu, glavnemu mestu Jordanije. Po prihodu se vkrcamo na avtobus in se po puščavski avtocesti kraljice Alie peljemo v rožnato puščavo Rum. Na poti spoznamo glavne značilnosti Bližnjega Vzhoda in dežele, v katero smo vstopili. Večerni prihod v puščavo, namestitev v beduinskih šotorih, preprosta večerja in prvi nočni puščavski sprehod. (letalo, večerja, beduinski šotor)

 

2. dan: WADI RUM – PETRA.

Celodnevni treking po čudovitem okolju rožnate puščave. Hoja po mehkem rožnatem pesku in plezanje na enkratne konture od vetra razbrazdanih osamelcev. Priložnostno "puščavsko" kosilo in opoldanski počitek. Po sončnem zahodu se odpeljemo v Petro. Počitek na poti, namestitev v hotelu in sprehod po prijetnem turističnem mestecu. (H, ZK)

 

3. dan: PETRA – DANA.

Petra je gotovo krona čez vse! Cel dan izgubljanja po čudovitih dolinah mesta v kamnu… Presune nas glavna dolina, a prava doživetja nas čakajo na poti do skritih poslastic… grobnic in obeliska visoko v skalnih pobočjih. Nas očara mesto samo?... ali neverjetni barviti vzorci in oblike – poezija v kamnu največjega umetnika – tu še vedno na svobodi! Petro danes štejejo med najlepše kotičke na zemlji! Večerna vožnja v nacionalni park Dana, prihod v turistično vasico, večerja v posebnem vzdušju in spontan »folklorni« program! (P, ZV)


4. in 5. Dan: DANA.

Nacionalni park se začenja na okoli 1.500 m nadmorske višine ter pada globoko v tektonski jarek Wadi Araba. Privoščimo si dva dnevna pohoda (vsak 6-7 ur hoje) po dveh čudovitih naravnih okoljih polpuščavskih vadijev, kjer lahko občudujemo čudovite konture, ki jih je tisočletja ustvarjala mati narava. Prvi dan raziščemo in prehodimo Wadi Dana, drugi dan pa čudovito okolje Rajske doline. Na trekingih bo poskrbljeno za opoldnevno okrepčilo. Pozno popoldne pa nam paše počitek v vasici, ki je tudi čudovita priložnost za stik z jordansko tradicijo in domačini in čas hitro beži… Nočitev v penzionu, večposteljne sobe s skupnimi kopalnicami, čisto in prijetno – še posebej čudovita pa je možnost spanja na strehi v toplih majskih nočeh! (P, ZKV) 

6. dan: DANA – MRTVO MORJE – NEBO – AMMAN.

Zgodaj zjutraj odrinemo proti Keraku, od koder nas čaka spektakularen spust do Mrtvega morja, najgloblje točke na zemlji. Glede na možnosti, sprehod po atraktivnem WADI BIN HAMMAD. Postanek ob Mrtvem morju je enkratno doživetje, saj se okopamo v najbolj slanem jezeru na svetu in odpočijemo v sproščenem vzdušju. Iz tektonskega jarka se vzpnemo na goro Nebo, kjer si privoščimo Mojzesov pogled na obljubljeno deželo. Še skok do moderne jordanske prestolnice, avtobusni ogled mesta in prosto v središču za lastno raziskovanje. (H, Z)

 

7. dan: AMMAN – DAMASK.

Zgodaj zjutraj se preko severne Jordanije peljemo proti Siriji. Po prehodu meje sledi vožnja po rodovitni pokrajini Hauran do Damaska. V Damasku, “Večnem” mestu omajadskih kalifov najprej obiščemo čudovit arheološki muzej, potem pa vstopimo v Hananijevo Hišo in postanemo ob spominu na sv. Pavla, se sprehodimo po Via Recti in obiščemo Omajadsko mošejo, elitni dosežek arabske arhitekture, v skladu s časom pa tudi šiitsko mošejo. Sledi prosti čas za čudovito damaščansko tržnico! Zvečer si lahko (za doplačilo 20 EUR) privoščimo večerjo v tradicionalni damaščanski hiši s folklornim programom in vložkom plešočih dervišev. (H, Z)

 

8. dan: DAMASK – MAALULA – MAR MUSA.

Po zajtrku vožnja do Maalule, čudovite vasice na nadmorski višini prek 1.600 metrov, kjer najprej osvojimo lokalni vrh (okoli 2.000 m, 1,5 ure hoje), potem obiščemo star samostan sv. Sergija in Bakha, ki mu sledi prijeten sprehod po soteski do samostana sv. Tekle in raziskovanje slikovite vasice. Sledi vožnja v puščavo – do enkratnega doživetja – visoko v skalovju se skriva samostan Mar Musa, eden sirskih draguljev in čudovita priložnost za popoldanski pohod (okoli 3 ure) na vrh nad samostanom. Večerja v samostanskem vzdušju in nočitev v enkratnem samostanskem okolju. Čarobno. Preproste večposteljne sobice z WC-jem. (H, ZV)

 

9. dan: MAR MUSA – KRAK DES CHEVALLIERS – SALADINOV GRAD.

Jutranji sprehod za sončni vzhod, potem pa po zajtrku in ogledu samostanske cerkvice z odličnimi freskami spet sestopimo v dolino in nadaljujemo potovanje do najlepšega križarskega gradu Krak des Chevalliers, ki kraljuje visoko nad homskimi vrati. Ni se nam težko vživeti v nekdanje življenje Ivanovcev in Templjarjev… Po prostem času za kosilo sledi vožnja/siesta do sredozemskega morja in drugega čudovitega okolja – križarski Saladinov grad. Prijetno okolje za večerni sprehod in uživanje v sredozemski klimi. (P, Z)

 

10. dan: SALADINOV GRAD – SERGILLA – APAMEA – HAMA

Jutranji pohod po grebenu doline Al Ghab z lepimi pogledi in po slikoviti apnenčasti pokrajini, ki je pravi kontrast doživetju puščavske pokrajine ob Mar Musi. Po zajtrku počitek na vožnji do pokrajine mrtvih mest, kjer v Sergilli občudujemo neme spomenike preteklosti, nekdaj bogato antično vas, ki sameva v danes robati kraški pokrajini, po kateri se tudi sprehodimo. Vožnja v Hamo, obiščemo staro mestno jedro in tradicionalno ročno izdelavo svile ter občudujemo osvetljene norije – velikanska mlinska kolesa, ki so v rimskih časih pretakala rečno vodo na višje ležeča polja. Doživet večer v enem najbolj tradicionalnih mestec Sirije. (P*, Z)

 

11. dan: HAMA – APAMEA – TRADICIONALNA VASICA – PALMYRA.

Po zgodnjem zajtrku odrinemo po dolini reke Oront do Apamee, antičnega mesta, kjer uživamo v sprehodu čez stebriščno ulico in spoznamo ostanke mesta. Po sprehodu do doline se odpeljemo v objem sirske puščave, proti Palmyri, vmes postanemo v tradicionalni sirski vasici. Po prihodu v Palmyro se namestimo v velike nomadske šotore v puščavi izven mesta, kjer tudi prespimo. Večer preživimo v prijetnem puščavskem mestecu… pred spanjem pa uživamo v čudovitem puščavskem miru in morju zvezdic nad nami. (nomadski šotor, Z)

 

12. dan: PALMYRA.

Puščavska nevesta - Palmira. Ogled templja boga Bela, sprehod skozi oazo Palmire, čaj v objemu datljevih palm… Ogled znamenitih Palmirskih grobnic ter dolg sprehod po puščavski pokrajini in za konec dneva še veličasten sončni zahod s srednjeveške utrdbe nad oazo! Prijeten večer v puščavski oazi… (nomadski šotor, Z)

 

13. dan: PALMYRA – RASAFA – EVFRAT – TRDNJAVA JABAR – ALEPPO.

Zgodnji zajtrk in vožnja preko puščave proti severu. V Rasafi doživimo staro rimsko utrdbo sredi puščave, pri trdnjavi Qalat Jabar pa uživamo v enkratnem kontrastu Asadovega jezera ter zelenic ob njem… vse skupaj sredi puščave. Morda skok v vabljivo modrino Evfrata. Po prečkanju velikega jeza se peljemo proti Aleppu, na poti pa doživimo še vasico s hišami v obliki čebeljih panjev, značilno za gornjo Mezopotamijo. Popoldne uživamo v prijetnem vzdušju mestnega središča in slovite tržnice, po želji si privoščimo turško kopel ali vodno pipo. (P*, Z)

 

14. dan: ALEPPO – ANTAKYA - ADANA – CARIGRAD.

Jutranji sprehod po krščanskem Aleppu, kjer obiščemo armensko cerkev, mestno citadelo s prekrasnim pogledom na mesto in v skladu s časom še srednjeveško umobolnico! Vožnja do sirsko-turške meje in prehod v Turčijo. Postanemo v Antakyi, kjer doživimo še zadnji kontrast – izgubimo se v labirintu starega mesteca, po želji pa lahko obiščete mestni muzej s čudovitimi mozaiki iz poznorimskega in bizantinskega obdobja. Vožnja preko sirskih vrat na letališče v Adani in polet proti Carigradu, kamor prispemo malo pred polnočjo. Počitek na letališču. (letalo)

 

15. dan: CARIGRAD - LJUBLJANA

Polet proti Ljubljani ob 05.30 uri in pristanek 06.50 uri. Konec potovanja.

 

Cena za osebo v dvoposteljni sobi: 999 EUR

Cena (pri najmanj 45 in največ 48 plačanih udeležencih) vključuje: letalski prevoz, letališke pristojbine in varnostne takse, nočitve in prehrano glede na zgornji opis, vse prevoze in oglede s klimatiziranim avtobusom, vse potrebne terenske prevoze za trekinge, slovenskim vodenjem in lokalnimi vodniki, vse izlete in pohode po programu, vizume za Sirijo in Jordanijo, dodatno zdravstveno zavarovanje Coris.  

 

Obvezna doplačila (na osebo):

- na kraju samem (vstopnine, napitnine, izhodne takse v Jordaniji in Siriji ter drobni izdatki) 110 EUR.

- turški vizum (ob vstopu v državo) 15 EUR.

- v primeru 40-44 oseb na potovanju znaša doplačilo za manjšo skupino  50 EUR na osebo,

  v primeru 35-39 oseb na potovanju znaša doplačilo za manjšo skupino 100 EUR za osebo.

 

Doplačila po želji (na osebo):

- odstopnina v primeru višje sile 5% vrednosti potovanja.

- doplačilo za enoposteljno sobo 165 EUR.

- na licu mesta: folklorni program z večerjo in plešočimi derviši v Damasku 20 EUR.

 

Plačilni pogoji (3 variante):

a.   za plačilo v celoti ob prijavi Agencija Oskar priznava 2% popust.

b.   ob prijavi se vplača izbrana doplačila v celoti + 30% cene potovanja, preostanek pa 10 dni pred odhodom.

c.   ob prijavi se vplača izbrana doplačila v celoti + 10% vrednosti potovanja.

     Nadaljnji obroki v višini 10% vrednosti potovanja se plačujejo mesečno.

 

PRIJAVNICO DOSTAVITE V PISARNO PD POŠTE IN TELEKOMA LJUBLJANA ,

Trg Osvobodilne fronte 16, 1000 Ljubljana najkasneje do 24. decembra 2009 oz.

do zapolnitve prostih mest.   Prijavnici obvezno priložite fotokopijo potnega lista (stran 2 in 3).

 

DRUGI PODATKI:

VIZE: Slovenci potrebujemo vizume za Jordanijo in Sirijo, ki jih uredi Agencija Oskar. Najmanj 10 dni pred odhodom je potrebno v Agencijo Oskar dostaviti kopijo potnega lista. V potnem listu ne sme biti izraelskega žiga.

TURŠKI VIZUM dobimo pri vstopu v Turčijo za 15 EUR. V potnem listu ne sme biti izraelskega žiga.

 

PLANIRANI STROŠKI: okoli 100 EUR/osebo na potovalni teden (hrana, pijača, drobni izdatki).

 

OPREMA: gorniško-pohodniška obleka, obvezna spalna vreča, dobra zaščita pred soncem. Podrobnejša navodila bodo prejeli potniki v obvestilu 8 dni pred odhodom na potovanje.

 

Splošni pogoji poslovanja Agencije Oskar, d.o.o. so sestavni del programa in so kot posebna tiskana priloga na voljo na vseh prodajnih mestih Agencije Oskar. Z vplačilom akontacije potnik potrdi, da je z njimi seznanjen in jih v celoti sprejema.

 

PRIPRAVA POTOVANJA: 12. november 2009                        ORGANIZATOR POTOVANJA: Agencija Oskar.

 

 

LEGENDA za vrsto storitev in namestitev glede na izbrano varianto Standard (S) oziroma Nadstandard (N):   

Z – zajtrk, K – kosilo, V – večerja                            P*– penzion/ lokalne namestitve, dvoposteljne sobe s kopalnico

H – nočitev v hotelu 1/2/3 zvezdice                        P –  lokalne namestitve (dvoposteljne sobe s skupno kopalnico, večposteljne sobe,…)       

H* – nočitev v hotelu 3+/4 zvezdice                      PT – nočitev na busu, vlaku ali ladijska kabina                                                                       

H** – nočitev v hotelu 5 zvezdic                            O – nočitev zunaj (šotor, jurta, ladijska paluba,....)