lubnik_voPLANINSKO DRUŠTVO PT CELJE                       

Datum: 24.03.2007

 

 

 

 

Vabimo Vas na enodnevni planinski izlet dne, 24.03.2007

 

 

LUBNIK (1025 m.n.m)

 

Odhod bo v soboto 24.03.2007 ob 07:00 uri izpred  Telekoma na Lavi 1. Prevoz na relaciji Celje – Škofja Loka (izhodišče izleta), sestop mimo cerkve sv. Tomaža v Praprotno, povratek domov v popoldanskih urah.

 

Osnovni podatki

 

Zahtevnost: 

Zahtevna  markirana pot.

Dostop:

Iz Škofje Loke skozi vasico Gabrovo, bomo na vrhu Lubnika v 2 urah, po grebenih pa še prej. Pot na Lubnik je primerna za mlade in starejše.

Dolžina:

Škofja Loka – Lubnik: 2 uri 30 minut
Vrnitev mimo svetega Tomaža v Praprotno: 2 uri
Skupaj: 5 do 6 ur

Višina:

1025 m,      Višinska razlika:  677 m

 

 

Priporočam:  

Pot je občasno strma – dobra obutev in planinske palice zato ne bodo odveč.

Zemljevida:

Škofjeloško in cerkljansko hribovje, planinska karta 1 : 50.000, PZS

 

Na vrhu Lubnika - naravnega ozadja Škofje Loke je planinski dom. Prvi je bil slovesno odprt 26. junija 1932, pred vojno so ga še polepšali, toda 1. maja 1943 je bil požgan. Na pogorišču so 24. maja 1954 postavili novega, večjega in lepšega. Dom oskrbuje PD Škofja Loka. Stalno je odprt do sredine marca do konca leta, pozimi pa ob sobotah in nedeljah.

 

Škofja Loka

Škofja Loka je eno najstarejših in lepo ohranjenih srednjeveških mest na Slovenskem. Njeno rojstvo datira v leto 973. Častitljivo tisočletno mesto radodarno pokaže obiskovalcem svojo bogato zgodovino. V letu 1987 je bilo proglašeno za kulturni spomenik. Škofjo Loko si je vredno ogledati.Na Mestnem trgu vidimo Homanovo hišo, Rotovž, Martinovo hišo z ostanki obzidja, Marijino znamenje, staro župnišče, v bližini je župna cerkev Sv. Jakoba in prva loška šola,obokana stopnišča...

Na Spodnjem trgu je mogočna kašča - sedaj tudi galerija s stalno razstavo rojaka Franceta Miheliča, baročna cerkev,Kvedrova hiša...

Nad mestom je mogočen grad z muzejem, nad njim pa razvaline stolpa na Kranclju.
Zgodovinsko bogata je tudi bližnja in daljna okolica Škofje Loke.

 

Hrana je iz nahrbtnika in v koči. Ne pozabite se primerno obleči in obuti kakor tudi vzeti vso opremo katero bomo rabili. Za kritje delnih stroškov prevoza je 5 EUR na udeleženca.Prijave sprejemajo na recepciji Telekoma 428 30 00 do četrtka 22.03.2007 ali pri vodnikih.

Izlet vodita Ludvik Miklavc in Ferdo Glavnik. Informacije na tel. 031 325 593 – Ludvik; 031 323 353 – Ferdo.

 

Prijetno počutje med nami in lep planinski pozdrav!!

Opozorilo

S prijavo na izlet udeleženec potrdi, da je seznanjen z zahtevnostjo izleta ter izpolnjuje zdravstvene, fizične in tehnične pogoje za varno sodelovanje na izletu in ima plačano letno članarino PZS. Udeleženec je dolžan spoštovati navodila in odločitve vodnika, sicer hodi na lastno odgovornost.