PLANINSKO DRUŠTVO

REČICA OB SAVINJI

VABI NA IZLET

MRZLA GORA (2203)

Kdaj: Sobota 21. 08. 2010

Odhod: 6 uri (Rečica ob Savinji)

Oprema: dobra obutev, čelada, pohodne palice

Tura je zahtevna, primerna za izkušene pohodnike

Prevoz: organiziran prevoz

Prijave do četrtka: 19. 08. 2010

Prijave: Miran Vratanar 041 927 898

Primož Planovšek 031 335 154

Vljudno vabljeni!

Opis gore:

Težko dostopna gora se nahaja na meji z Avstrijo v Kamniških in Savinjskih Alpah. Z vrha je lep razgled proti goram nad Logarsko dolino in na avstrijsko Koroško. Vrh ima vpisno knjigo in v bližini manjši križ.

đ

Z avtom lahko prispemo skoraj do zatrepa Matkovega kota. Na severozahodnem bregu doline poiščemo v redkem gozdu ob prodišču označeno pot na Mrzlo goro. Ta se postopoma dviga večinoma skozi gost proti  Zatrepu. V dobri uri dosežemo strmejši del doline, kjer se na desni strani nahaja snežišče z naravno znamenitostjo, Matkovim škafom. Od vpisne knjige pri Škafu prečimo izpostavljeno poličko proti desni. Nad njo se steza postopoma dviga po strmem skrotju. V pol ure smo pri krajši skalni zapori, ki jo pot premaga skozi strmo grapo. Tam najdemo nekaj klinov, vendar je kljub temu zelo težavna, zlasti v sestopu. Nad njo nadaljujemo po strmem izpostavljenem svetu proti večji skalni pregradi nad nami, pod katero običajno leži snežišče. Markacije nas nato vodijo v pobočje proti levemu robu pregrade. Paziti moramo, da nas ne zavedejo previsoko. Prehod v skale in čez nje je odvisen od količine snega. Kadar ga je veliko, prečimo proti desni pri vrhu snežišča in poiščemo prehod na nagnjeno poličko. Po njej se vzpnemo nekaj deset metrov po desni, do klinov, ki nam pomagajo navzgor. Kadar pa je snega manj, ga prečimo nekaj metrov nižje ali navzdol in prestopimo na nižjo vodoravno polico. Po njej gremo nekaj metrov desno in poiščemo razmeroma težaven prehod navzgor, do varoval. Markacijam sledimo še nekaj metrov navzgor in nekoliko proti levi, kjer je težav konec. Sledi še ena višja krnica Latvica. Skozi njo dosežemo vzhodni greben Mrzle gore, kjer prvič zagledamo gore na nasprotni strani Okrešlja. Ostane nam le še razgibano, vendar ne pretežko plezanje po grebenu do vrha.

Opombe: Pot je skormno zavarovana, zato jo priporočamo le izurjenim. Mestoma je tudi nepreijetno izpostavljena. Markacije so ponekod pomanjkljive, zato je tudi orientacijsko zelo zahtevna. Orientacijsko in tehnično najtežje mesto je prehod čez skalno pregrado pod Latvjco.