PLANINSKO DRUŠTVO

REČICA OB SAVINJI

VABI NA IZLET

MENINA

Slopi – Goli vrh – Dom na Menini – Vivodnik - Semprimožnik

Kdaj: Nedelja: 01 03 2009

Odhod: 7 uri (Rečica Ob Savinji) Čas hoje   5 - 6 ur

Oprema: Pohodne palice, gamaše

 

Hrana in pijača iz nahrbtnika

Tura je lahka in primerna za vse ki zmorejo 5 ur hoje

 

 

Prijave do četrtka 26. 02. 2009

Vratanar - 041927898  

 

 Opis

 

To je Menina, boste dejali, kaj nismo tu že bili? Nič ne de. Verjetno ste bili le na zahodnem delu te velike planotaste gore, kajti izletniki se večinoma namenjajo v svet med Vivodnikom (1508 m), Špicem (1499) in Vetrnikom (1466). Tam je Menina najbolj meninasta, tam je tudi gostišče, kjer dobro kuhajo.

Lahko bi našteli še vsaj pet meninskih vrhov, pa ne bi prišli do Šavnic in Golega vrha na skrajnem vzhodu te skoraj 20 kilometrov dolge planine. Na tem koncu je Menina bolj zatišna, za ta del si je treba vzeti ves izletniški dan. Goli vrh na Šavnicah pa je tako gol, kot da bi se kakšen skrben planinski nadgospodar posebej potrudil, da bo odstranil vsako oviro za neomejen razgled po »polovici Slovenije«, če lahko s tema besedama spet malce površno označimo vseobsežnost pogleda, globino in daljavo savinjske, pohorske in posavske pokrajine. Vidita se celo Zagrebačka gora in za Snežnikom Risnjak, da ne bomo ostali samo pri Sloveniji.

Četudi je Goli vrh nižji od Vivodnika, je na Šavnicah od vseh vzpetin na Menini še najbolj podoben pravi apneniški gori, ki jih sicer lahko opazimo v dolgi vrsti na severozahodni strani v bližnjih Kamniško-Savinjskih Alpah. S treh strani se Goli vrh spušča strmo navzdol, le šavniška stran, po kateri pridemo, je pohodniško prijazna, lagodna in sprehajalna. Vrh pa je pri tem širok in travnat, le skalne štrline molijo koničasto iz njegove gorske prerije kakor prikazni, kakor da jih je tja našpikal kakšen velikan.

 

Vljudno vabljeni!