PLANINSKO DRUŠTVO ŠEMPETER

VABI VSE LJUBITELJE GORA NA

POT SEDMIH SLAPOV

V soboto, 10.11.2018 ob 06.00 uri

 

Zberemo se pred trgovino Mercator, od koder se z izrednim avtobusom odpeljemo čez Črni kal na mejni prehod Sočerga in do hrvaškega mesta Buzet. Naša pot se bo pričela pri pivovarni Favorit. Od tu je le nekaj korakov do reke Mirne (domačini ji pravijo tudi Velika Rečina), ki si tudi v resnici zasluži svoje mirno ime. Ob desnem bregu Mirne se bomo napotili do sotočja s potokom Draga (Malo Rečino). Ob vstopu v sotesko se začnejo oznake za pot 7 slapov. Rdečo modre markacije nas bodo

spremljale do konca poti. Prečkamo Komarov most, narejen iz dveh debel akacije in preko stotih prečnih letvic. Most se imenuje po Silvanu Komaru, najstarejšemu članu bujske sekcije PD Umag, ki je dal pobudo za njegovo postavitev. Ob poti bomo opazili vhode v opuščene rudniške rove. Tu so nekoč kopali premog. Že na začetku bomo videli prvi slap Zagon, temu bosta sledila drugi in tretji slap, imenovana Bačva in Plavo jezero, nato pa se bo pot pričela kar dobro vzpenjati. V pomoč nam bodo varovala. Do četrtega slapu Vela peč se je treba z glavne poti nekoliko spustiti navzdol. Potem, ko se bomo povzpeli na planoto na razvodju Mirne in Drage bo strmine konec, sledila bo manj naporna hoja po kolovozih in stezah, seveda pa tudi tu ne bo šlo brez tistega vsem planincem znanega »malo gori – malo doli« V nadaljevanju nas čaka, po mnenju nekaterih, najlepši slap na vsej poti Mala peč. Ta sicer ni tako visok kot Vela peč, ima pa očarljiv tolmun zelene barve, ki ga z ene strani obdajajo skalni spodmoli. Nato bomo hodili čez zaraščene travnike in zapuščene zaselke in prečkali Napoleonov most in prispeli v vas Kotle ob Mirni.  Tu se nahaja »konoba«, kjer se bo mogoče okrepčati pri prijaznih domačinih. Za nami bo tudi najtežji del poti. Po daljšem postanku sledijo le še blagi vzponi in spusti , ter ogled zadnjih dveh slapov.

V kolikor nam bo dopuščal čas in upajmo da bo,  si bomo ogledali še stari del mesta Buzet, ki se nahaja na utrjenem hribu in je zgrajen v značilnem istrskem slogu s cerkvijo in utrdbami iz časa Benečanov in je vreden ogleda.

 

Potrebujete dobro uhojene čevlje, pohodne palice, ne pozabite pa tudi na rezervna oblačila, saj bomo nekajkrat prečili reko Mirno in nam bo v primeru večjega vodotoka prav prišel kašen suh rezerven kos oblačila. Hrana in pijača iz nahrbtnika, bo pa mogoče tudi topel obrok v gostišču v vasi Kotli.  Prav tako ne pozabite na oseben dokument (osebna izkaznica ali potni list),  saj bomo prečili državno mejo.

 

Za vso pot bomo potrebovali približno šest ur nezahtevne hoje.

 

Prijave sprejemamo do srede,  07.11.2018  oz. do zasedbe avtobusa na telefon 5701 944 ali 031 501 244.

 

JESENSKO POTEPANJE OB VODOTOKIH REKE MIRNE