PLANINSKO DRUŠTVO  ŠEMPETER V SAV. DOLINI

V A B I

na pohod po Fužinskih planinah,

ki bo v soboto, 14. in nedeljo, 15. avgusta 2010

Fužinske planine so visokogorska kraška planota med Bohinjem in Triglavskim pogorjem. So zelo razčlenjen svet prekrit z gozdovi, ruševjem in travniki. Planota je na treh straneh obdana s stenami in strmimi pobočji, ki padajo v Voje, Bohinj in k Triglavskim jezerom. Kjer je le malo ravnega sveta srečamo starodavne planine . Kugy je zapisal: 'Tam gori je doma samota. Tako ti je, kot da bi njeno tiho oko nenehno počivalo na tebi... Prisluhneš in slišiš edino utrip lastnega srca. Tu je kraj, če hočeš biti sam s seboj'.  V tem dragocenem svetu bomo odkrili marsikaj nedotaknjenega.

Pot bomo pričeli od planine Blato in se povzpeli do planine Krstenica, kjer se boste lahko okrepčali z domačim kislim mlekom.  Povzpnemo se čez Jezerski preval ( 1.945 m )  do planine pod Mišeljskim vrhom in nadaljujemo pot do Vodnikovega doma (1.817 m) , kjer prenočimo. Prvi dan bomo hodili  okrog 6 ur.

Drugi dan se zjutraj ob 8.00  najprej spustimo na pravljično planino Malo polje in se v treh urah povzpnemo na Mišeljski preval ( 1.995 m) ter nato še na Lazoviški preval (1.966 m) pod Debelim vrhom. Sledi spust na planino v Lazu, kjer boste lahko kupili domač sir in kislo mleko. Hodimo še dobro uro do planine pri Jezeru, kjer je tudi planinska koča. Se odpočijemo in okrepčamo ter hodimo še eno uro do avtobusa. Drugi dan bo skupne hoje  približno  osem ur z vmesnimi počitki. Potrebujete dobro planinsko obutev in zaščito pred soncem ter morebitnim mrazom. Hrana in pijača iz nahrbtnika.

Zbirno mesto je ob 7.00 uri pri restavraciji Nekropolis v Šempetru.  Cena prevoza je 20,00 EUR  za odrasle, za dijake in študente je cena polovična, za otroke pa je udeležba brezplačna.  Za člane PD je cena prenočišča 10  eur na skupnih ležiščih, za nečlane pa 20 eur. Prijavite se do srede, 11.8.2010 na tel. štev. 031 501 244 ali  570 19 44, zvečer.

Pojdite z nami, lepo se bomo imeli!