KRAŠKI ROB – ZAHODNI DEL

DOLINA GLINŠČICE

 

NEDELJA, 20.3.2011 ob 6.30

 

»V spomladanskem času, ko je v gorah še sneg in zima še zna pomigati z repom, je Dolina Glinščice prava izbira za lovljenje toplih sončnih žarkov, lepih pogledov na stene kraškega roba in zavito strugo Glinščice s slapom.«

 

Zberemo se pred restavracijo Nekropolis, od koder se z izrednim avtobusom odpeljemo proti Ljubljani, Kozini. V Kozini si privoščimo kavico. Tu se nam pridruži lokalni vodnik Vojko. Peljemo se še do vasice Beka, kjer se prične naš pohod. Prehodili bomo lahko krožno planinsko pot (4 – 5h). Primerna je za vse pohodnike.

 

Najprej se spustimo po grajski poti, do vasice Botač. Pot nadaljujemo vzdolž potoka Glinščica, ki je izdolbel slikovit kanjon, mimo slapa in se vzpnemo do cerkve sv. Marije v Pečeh. Na razgledni točki bo daljši počitek za malico. Nad cerkvijo se vzdigujejo peči kraškega roba, kjer so številne plezalne smeri. Vzporedno pred sabo bomo opazovali opuščeno traso železniške proge Trst-Kozina , ki je danes preurejena v sprehajalno in kolesarsko pot. Dvignemo se na Mali Kras, kjer se sprehodimo po ravnici in na razgledni točki opazujemo tržaški in koprski zaliv. Pod robom bomo opazovali slovenske vasice, zdaj že del predmestja Trsta. Če bomo imeli srečo, nam bo pogled segal vse do Benetk. Spustimo se do Beško Ocizeljskih ponorov in krog zaključimo nazaj v vasici Beka. Pohod bomo zaključili s prijetnim druženjem, saj 20.3 vsako leto poteka pohod ODPRTE MEJE. Letos že 30 po vrsti.

 

OPREMA:

Planinski čevlji, palice

Anorak, kapa (burja)

Malica iz nahrbtnika

 

Prijave s pristojbino 15 EUR, pobiramo do srede 16.3.2011 oz. do zasedbe avtobusa, zvečer 57 01 944 ali 031 501 244. Če se prijavite ste tudi nosilec stroškov, za dijake in študente je cena polovična, za otroke do 12 let izlet brezplačen.

 

 

 

 

                                VABLJENI VSI LJUBITELJI NARAVE!