PLANINSKO DRUŠTVO

       ŠEMPETER

vabi vse ljubitelje narave in pohodništva

DOLINA GLINŠČICE

v soboto, 28.10.2017 ob 6. uri

Vabimo vse ljubitelje lepe narave, lažje hoje, lepih razgledov in seveda tudi ljubitelje zahtevnih poti, prepadnih grebenov ter lepih ferat. Tura bo razdeljena na lažjo in zahtevno skupino.

Zbrali se bomo v Šempetru pri restavraciji Nekropolis in se z avtobusom odpeljali po avtocesti proti Primorski. V Kozini bomo zapustili avtocesto in se odpeljali do vasi Jezero, kjer bomo izstopili udeleženci težje skupine in se pripravili na turo. Ostali se bomo odpeljali čez mejni prehod v Italijo in preko Bazovice v Dolino do vasi Boljunec, kjer bomo parkirali in se pripravili na turo z lažjo skupino. Tura bo potekala skozi vas Boljunec, mimo planinskega doma in ruševin rimskega akvadukta ob strugi Glinščice navzgor do cerkvice Marije Snežne. Nato bomo nadaljevali skozi vas Botač navzgor, prečili staro železniško progo Trst – Poreč, se povzpeli na vrh stene Griža in po robu Draškega krasa nadaljevali do vasi Jezero in zgornjega razgledišča. Nato bomo sestopili mimo spodnjega razgledišča in planinskega doma v vas Boljunec, kjer bomo zaključili.

Težja skupina se bo pripravila pri zgornjem razgledišču. Preko ceste bomo vstopili v ferato Bruno Biondi in nato še ferati Nos in Zimske rože. Sestopili bomo mimo spodnjega razgledišča po brezpotju preko potoka Glinščica in nato preplezali Comicijev greben. Z vrha grebena bomo nadaljevali po poti okrog Velikega vrha do razgledišča na Tržaški zaliv in sestopili do Planinskega doma. Turo bomo zaključili v vasi Boljunec in se potem vsi skupaj odpeljali domov.

Lažja skupina bo imela 4 ure hoje, teža pa 4 do 5 ur. Za vse je obvezna planinska oprema (planinski čevlji, oblačila, palice). Za udeležence zahtevne skupine je obvezen plezalni pas, čelada, rokavice in samovarovalni komplet. Ker so ferate strme, Comicijev greben pa III.stopnje plezanja, se prijavite samo tisti z dovolj kondicije v rokah in nogah!

Hrana in pijača iz nahrbtnika, kaj toplega na žlico bo možno v Botaču ali pa v Planinskem domu. Ne pozabite veljaven osebni dokument zaradi prestopa slovensko-italijanske meje.

Prijave sprejemamo do srede, 25.10.2017  oz. do zasedbe avtobusa na tel. 5701 944 ali  031 501 244.

PRIDRUŽITE SE NAM – LEPO BO!