PLANINSKO DRUŠTVO ŠEMPETER

 

Vas obvešča, da je bil izlet zaradi slabega vremena prestavljen, zato ste ponovno vabljeni na

 

JALOVEC

 

v soboto, 30.08.2008 in nedeljo 31.08.2008 ob 5.00 uri

 

Zberemo se pred restavracijo Nekropolis, od koder se, z manjšim avtobusom odpeljemo preko Trojan, mimo Kranjske gore, mimo Ruske kapelice, katero si bomo ogledali in nato do Vršiča. Gorski preval Vršič je najvišji cestni prelaz (1611 m) v Vzhodnih Julijskih Alpah, ter naravna povezava med savsko in soško dolino.

Tu se prične naša pešpot mimo Mojstrovke, pod pobočji Velike dnine proti Zavetišču pod Špičkom ( 2064 m ). Od Vršiča proti zavetišču pod Špičkom je približno 4 do 5 ur hoje, ki pa ni zahtevna. Prvi dan se s prihodom na Zavetišče pod Špičkom, kjer bomo tudi prespali, naša pot konča. Zavetišče stoji na robu melišča, na vzhodni strani že od daleč vidne skalnate ostrice, imenovane Špiček. Od zavetišča je eden najlepših razgledov v Julijskih Alpah. Proti vzhodu se razprostira kotanjasta, porasla Rutarska Trenta, ki zložno pada v Zadnjo Trento, prek katere seže pogled naprej proti Zgornji Trenti, ki jo obkrožajo Prisojnik, Razor, Planja in Pihavec, za slednjim pa vidimo tudi Triglav.

Drugi dan, se bo skupina, ki bo želela na Jalovec ( 2645 m ), na pot odpravila v zgodnjih jutranjih urah. Pot na Jalovec spada med zahtevne, zato je čelada obvezna. Za pot na vrh, bomo potrebovali 2,5 do 3 ure (v eno smer), in sicer po zavarovani poti preko Velikega ozebnika, do gruščnate ravnice na Jezercih in nato na vrh. Sestop bo po isti poti. V dolino se bomo odpravili v smeri proti izviru Soče oz. Koči pri izviru Soče. Sledi ogled izvira Soče in vrnitev domov preko Italije ( Predela ) v Slovenijo.  

Poskrbite za primerno obutev ( planinski čevlji ), pohodniške palice, pokrivalo, sončna očala, kremo za sončenje in osvežilne pijače. Na tem izletu je obvezna planinska čelada. Ne pozabite na os. dokument, saj se bomo del poti peljali po Italiji.  

Prijave s pristojbino 22 € pobiramo do srede 27. 8. 2008 oziroma do zasedbe avtobusa, dopoldan na telefon 031 501 244. Če se prijavite ste tudi nosilec stroškov, za dijake in študente je cena polovična, za otroke do 12 let pa brezplačno.

 

POJDITE Z NAMI NA NAŠO NAJLEPŠO GORO, SIMBOL PZS