PLANINSKO DRUŠTVO

ŠEMPETER

 

 

 

Vabi vse ljubitelje planin na

 

 

KRAŠKI ROB (zahodni del)

»PRIMORSKI BALKON«

V soboto, 18. 4. 2009 ob 6.00 uri

 

Zberemo se pred restavracijo Nekropolis, od koder se z izrednim avtobusom odpeljemo proti Ljubljani in Postojni, do Dekanov, kjer se naš pohod prične. Lahka razgledna planinska pot nas pripelje na 734 m visoki Tinjan, ki je najimenitnejše razgledišče slovenske Istre. Preproste kamnite hiše, ki stoje druga nad drugo, dajejo vtis kraju Trdnjave. Nekdaj je tu stalo prazgodovinsko Gradišče. Z vrha se spustimo v vasico Osp. Pred seboj imamo čudovite razglede na celoten Kraški rob, še posebno na Socerb in Osp, ki ležijo pred nami kot na dlani. V Ospu na kmetiji Volk počitek ob odlični primorski kapljici. Osp je  z znamenito »steno« naše kraljestvo plezalnega športa, znan je pa tudi po jami »v gradu« in gnezdenju ptic – velike uharice. Pot nadaljujemo po nemarkirani poti do gradu Socerb, spremljajo nas čudoviti razgledi in rastišča divjih špargljev. Socerb ponuja čaroben pogled na ves Tržaški zaliv. V neposredni bližini gradu je v Sveti jami edina podzemna cerkev pri nas. Čaka nas še sestop v vasico Kastelec.

Pot ni naporna in je primerna za vse starosti, čas hoje je 5 ur. Ne pozabite na primerno obutev, obleko in pohodniške palice, pijačo in hrano, ter dnevnik Slovenske planinske poti.

Prijave s pristojbino 12 EUR pobiramo do srede 15. 4. 2009 oziroma do zasedbe avtobusa, na telefon  57 01 944 ali 031 501 244.

Če se prijavite ste tudi nosilec stroškov, za dijake in študente je cena polovična, za otroke do 12 let pa brezplačno.

 

 

POJDITE Z NAMI  NA PRIMORSKI BALKON!