PLANINSKO DRUŠTVO

ŠEMPETER

 

 

 

Vabi vse ljubitelje planin na

 

 

KRIŠKE PODE-POGAČNIKOV DOM (2052m)

IN ŠKRLATICO (2740m)

v soboto in nedeljo, 18. in 19. 8. 2007

 

Ob 4.30 uri se zberemo pred restavracijo Nekropolis, od koder se z izrednim avtobusom odpeljemo preko Trojan, Brnika, Jesenic, Mojstrane v dolino Vrat do Aljaževega doma. Po okrepčilu in ureditvi formalnosti se prične naša pešpot.

Razdelili se bomo v dve skupini, udeleženci z manj moči bodo pot nadaljevali po dolini Vrat, potem pa sledimo poti po dolini Savatni, katero obdajata Stenar in Bavški Gamsovec. Pot se v serpentinah vzpenja po gruščastem terenu, nekajkrat nam prehod čez skalnate prage olajšajo žice in že smo na višini 2180 m na prevalu Vrata. Od tu sta dva odcepa eden na Gamsovec, drugi na Stenar, nas pa pot vodi naprej proti Pogačnikovem domu na Kriških podih, če bomo imeli srečo lahko srečamo tudi trop kozorogov. Pot ni naporna in zanjo bomo potrebovali 4 ure hoje.

Druga skupina pa bo pot nadaljevala proti drugemu najvišjemu vrhu pri nas na Škrlatico (2740m) in ob enem najvišjem gorskem masivu med dolinama Vrat in Velike Pišnice. Najlepši pogledi na stene Škrlatice so iz Vršiča, zlasti ob sončnem zahodu. Poti iz Vrat bomo sledili proti Jasi, kjer je kažipot »Pot na Škrlatico« od tod v gozd do grape, ki teče izpod Stenarja in čez travnata pobočja in strma melišča na položnejši svet do bivaka IV na Rušju  in naprej do Srednjega Doleka in do visokogorske krnice Zadnji Dolek, kjer se pridružimo poti do Pogačnikovega doma in naprej proti vrhu, nato pa spust proti Pogačnikevem domu, kjer bomo prenočili.

Pot je uvrščena med zahtevne poti in zanjo bomo potrebovali 5 do 6 ur.

Drugi dan pa se bosta obe skupini povzpeli na vrh Razorja in potem še spust v Trento.

Udeleženci za vzpon na Škrlatico morajo biti kondicijsko dobro pripravljeni in imeti seboj dovolj tekočine za pitje. Ne pozabite tudi dnevnik Slovenske planinske poti, osebni dokument za prestop meje, kajti nazaj se vračamo preko Bovca in Predela skozi Italijo.

Ne pozabite na  primerno obutev, obleko kajti jutra in večeri so že precej hladni in pohodniške palice.

Prijave s pristojbino 20 EUR pobiramo do srede 15. 8.  2007 oziroma do zasedbe avtobusa, na telefon  57 01 944 ali 031 501 244.

Če se prijavite ste tudi nosilec stroškov, za dijake in študente je cena polovična, za otroke do 12 let pa brezplačno.

 

 

POJDITE Z NAMI V DOLINO VRAT IN TRENTE!