PLANINSKO DRUŠTVO ŠEMPETER

 

Vas vabi v soboto, 29 avgusta ob 4.30 uri na

 PRISOJNIK- 2547 m

 

Prisójnik ali Prísank je 2547 m visoka gora v Julijskih Alpah. V severni steni Prisojnika je narava ustvarila podobo obraza, ki naj bi bil po legendi obraz okamenele Ajdovske deklice.

Izhodišče je Tičarjev dom na Vršiču (1620 m), čez zahodna pobočja Sovne glave do sedla ob vznožju Prisojnika. Pot se nato vzpne na razgledni Gladki rob, kjer se odpro prostranstva trentskih gora. Na grebenu zavijemo desno na južna pobočja  mimo Prednjega okna. Pot krene naravnost navzgor prek strmega skalovja (klini), ki nas privede na glavni greben. Greben je sprva precej izpostavljen (žice), nato pa se vedno bolj širi in končno pride v široko sleme. Po grebenu hodimo dobro uro, ki zaradi razkošnih razgledov hitro mine. Tako prijetnih visokogorskih » resnih sprehodov« v gorah najdemo le malo!  Vračali se bomo po južnih pobočjih Prisojnika po Slovenski smeri. Z Vršiča potrebujemo za vrh 4 h, za povratek pa skoraj ravno toliko.

Potrebujete dobro planinsko obutev, obleko za visokogorje( kapo, rokavice, vetrovko), zaščitna sončna očala, palice in dovolj pijače. Priporočljiva je čelada in samovarovalni komplet .Tura je primerna za kondicijsko dobro pripravljene pohodnike brez strahu pred višino.

Odhod bo izpred restavracije Nekropolis v Šempetru ob 4.30 h. Cena prevoza je 12 eur, za študente je cena polovična , za otroke do 12 leta starosti pa je izlet brezplačen. V primeru prijave na izlet, ste tudi plačnik. 

Prijavite se do srede, 19.8.2009 na tel. štev. 031 501 244 ali 570 19  44, zvečer.

Vabljeni in doživite  razkošje gora!

 

                                                                                 PD Šempeter