PLANINSKO DRUŠTVO

       ŠEMPETER

 

vabi vse ljubitelje narave in pohodništva

 

PO RUPNIKOVI LINIJI

v soboto 21.03.2015 ob 7 uri

 

Zberemo se pred restavracijo Nekropolis, odkoder se bomo z izrednim avtobusom odpeljali preko Ljubljane – Brezovice – Horjula do Suhega dola, kjer se prične naša pešpot. Po označeni poti se bomo povzpeli najprej na višino 962 m visokega Golega vrha . Tu je tudi ena največjih slemenskih utrdb Rupnikove linije. Z Golega vrha se bomo po lepi razgledni poti napotili na Javorč, sledi pa še spust do Gorenje vasi, kjer nas bo čakal avtobus.

Pot ni naporna , za njo pa bomo porabili 5 ur nezahtevne hoje.

 

»Rupnikova linija ali Rupnikova črta je sistem utrdb nekdanje Kraljevine Jugoslavije na ozemlju Z Slovenije pred II. svetovno vojno kot obramba pred italijanskim napadom. Ime je dobila po jugoslovanskem generalu slovenskega rodu Leonu Rupniku. Obrambna črta ni nikoli služila svojemu namenu, saj je bila zapuščena še pred italijanskim napadom na Jugoslavijo.  Danes je utrdbe še mogoče videti, vendar so zapuščene in v slabem stanju propadajo…«

 

Potrebujete dobro uhojene čevlje, pohodne palice, ne pozabite pa na topla oblačila, saj je še vedno zima.

Hrana in pijača iz nahrbtnika.

Prijave s pristojbino 18 EUR za prevoz in vstopnino za ogled utrdbe sprejemamo do srede 18.03.2015 oziroma do zasedbe avtobusa na telefon 5701 944 ali 031 501 244. Če se prijavite ste tudi nosilec stroška. Za dijake in študente je cena polovična, za otroke do 12 leta starosti pa brezplačno.

 

POJDITE Z NAMI PO POTEH NAŠE ZGODOVINE