PLANINSKO DRUŠTVO

      ŠEMPETER

 

 

VABILO NA POHOD NA

ŠPIK (2.472 m)

v nedeljo 14.08. 2016 ob 3. uri

 

Zberemo se pred gostiščem Nekropolis, odkoder se z izrednim avtobusom odpeljemo do tretje  3. serpentine  vršiške ceste. Od tu nadaljujemo naravnost v smeri koče na Krnici,  do katere pridemo v dobre pol ure. Kdor ne gre na vrh, lahko ostane pri koči in s krajšimi pohodi v okolici koče preživi lep dan.
Od koče se odpravimo levo v smeri Špika (naravnost Kriška stena), kjer že po nekaj minutah prispemo do hudourniške grape, ob kateri se nato vzpenjamo. Po dobri uri hoje od Koče v Krnici markirana pot preči omenjeno grapo, nato pa se še nekaj časa vzpenja levo od nje. Višje se pot obrne v levo ter se prične prečno vzpenjati čez pobočja, ki so deloma porasla z ruševjem. Ob lepih razgledih na okoliške vrhove prispemo do zgornjega dela Tarmanove žlefe (pobočje, ki se strmo spušča proti Krnici), kjer se pot strmo vzpne, za tem pa zavije v desno in preide na severno stran Gamsove špice (1931 m). Le nekoliko naprej prispemo na neizrazito sedelce, kjer pot zavije v levo in nas po krajšem vzponu pripelje do zahtevnejšega dela poti, kjer se s pomočjo varoval vzpnemo proti vrhu Liprtica (tudi Lipnica).
Naprej se spustimo za nekaj višinskih metrov in s pomočjo varoval prečimo strma pobočja pod vrhom Špika. Le malo naprej pa se nam z leve priključi pot skozi Kačji graben (možnost sestopa v dolino).
Od razpotja naprej je pred nami še zadnji zelo strm vzpon, kjer se po precejšnji strmini vzpenjamo po razčlenjenem skalovju (ta del ni varovan in je izpostavljen padajočemu kamenju - čelada obvezna!). Po približno 15 minutnem plezanju po razčlenjenem skalovju stopimo na vrh Špika, od koder se nam odpre res lep razgled.

 

Vrnemo se po isti poti in se ustavimo na koči, kjer se do lahko kaj toplega pojedlo in kaj popilo. Pot bo trajala približno od 9 do 10 ur. Je zelo zahtevna pot, ki zahteva dobro fizično pripravljenost (tisti, ki ima vrtoglavico, ki ga je strah prepadnih globin, ne more zraven).

 

Obvezna čelada, pohodne palice, dobri planinski čevlji, dovolj vode (2 do 3 l minimalno) in malica iz nahrbtnika. Pot je večinoma varovana, ponekod pa ni in bo potrebno plezati brez varoval.

 

Od udeležencev pohoda pričakujemo, da bodo z donacijami oz. prostovoljnimi prispevki pokrili strošek prevoza. Prijave sprejemamo do srede, 10.08.2016, oziroma do zasedbe avtobusa na telefon 031 501 244. Če se prijavite ste tudi nosilec stroška. Za dijake in študente je donacija polovična, za otroke do 12 leta starosti pa donacija ni potrebna.

POJDITE  Z NAMI!