PLANINSKO DRUŠTVO

       ŠEMPETER

vabi vse ljubitelje narave in pohodništva na

 

SVETO GORO NAD SOLKANOM ( 681 m n.v.)

v soboto, 31. 08. 2019, ob 6.00 uri

Sveta Gora je naselje, gora in znana romarska pot nad Novo Gorico. Kraj velja za najpomembnejšo Božjo pot v Zahodni Sloveniji. Pogosto se imenuje tudi Sveta Gora pri Gorici, Sveta gora nad Solkanom ali Skalnica. Slednje je sicer ime za vrh gore.

Zberemo se na parkirišču Mercatorja v Šempetru, od koder se z izrednim avtobusom odpeljemo do Nove Gorice. Tam nas bo počakal domačin Danilo, ko se bomo peš podali najprej na Škabrijel, kjer poteka tudi Pot miru v Posočju z značilnimi vojaškimi terenskimi ostanki I. svetovne vojne. Spustili se bomo do Prevala do spomenika generalu Svetozarju Brojeviču, legendarnemu komandantu Soške fronte in se po jarkih I. sv. vojne pričeli vzpenjati proti Sveti Gori. To je zahtevnejši del vzpona. Nadaljevali bomo ob jarkih in se usmerili v predor pod Sveto Goro, kjer obvezno potrebujete svetilko in pokrivalo. Druga skupina bo nadaljevala naravnost  po normali poti. Ustavili se bomo pri obelisku Sv. Frančiška, kjer je močna energijska točka.

Za hojo bomo potrebovali od 4 do 5 ur. Od cerkve bo nazaj organiziran avtobusni prevoz.

Po končani turi bo možnost nabiranja fig v lastno embalažo, glede na vremenske razmere. Lahko jih boste kupili po ugodni ceni.

Priporočamo primerno obutev in oblačila, pohodne palice, zaščito pred soncem, dovolj tekočine, svetilko.

Prijave sprejemamo do srede, 28.8.2019,  oziroma do zasedbe avtobusa na tel. 570 19 44 ali  031 501 244.

 

Lepo povabljeni na prijetno doživetje v naravi!