VABILO

Planinsko društvo Šempeter v Savinjski dolini organizira turo

VOGEL-RODICA-ČRNA PRST

DATUM TURE:  sobota  21.6.2014

ODHOD: ob 5h izpred Nekropolisa v Šempetru

POVRATEK:  v večernih urah

PREVOZ: avtobus

RELACIJA PREVOZA: Iz Šempetra se bomo peljali po avtocesti do Ljubljane in nato po gorenjski avtocesti do izvoza za Bled. Nadaljevali bomo preko Bleda do Bohinjske Bistrice in Bohinjskega jezera. Parkirali bomo pri spodnji postaji gondolske žičnice. Nato se bomo z vzpenjačo peljali do Ski hotela na Voglu.

CENA PREVOZA:  18€

POTREBNA OPREMA: Oblačila in čevlji za visokogorje, pohodne palice, sončna očala, zaščitna pokrivala, krema, rezervna oblačila

HRANA IN PIJAČA:  iz nahrbtnika. Na Črni prsti možen topel obrok po želji. V nahrbtniku je potrebno imeti DOVOLJ TEKOČINE.

OPIS POTI: Turo bomo pričeli pri planinski koči Merjasec (1535m). Pri koči se bomo pripravili in odpravili po označeni poti proti Orlovi glavi (1692m) in Šiji (1800m). To pot bomo zapustili pri oznakah za Vogel (1922m) in Komno (1520m), nadaljevali bomo v smeri Vogla kjer se pot začne strmo vzpenjati in prišli na zahtevnejši teren. Nato bomo prečili izpostavljen greben in preko nezavarovane prepadne poličke in grape prišli na nezahteven teren vse do vrha Vogla (1922m). Sestopili bomo po isti poti do prevala Vratca (1668m) in naprej navzgor v smeri Šije (1800m) kamor bomo prispeli po dobri uri hoje. Po nezahtevnem terenu bomo nadaljevali do sedla in Čez Suho (1773m) kjer se bomo kasneje zmerno vzpenjali vse do vrha Rodice (1966m). Z vrha bomo sestopili v smeri Črne prsti (1844m), po zahtevnem strmem terenu do travnatega sedla. Pot nas bo vodila izmenoma po Bohinjski  in Primorski strani terena do Matajurskega vrha (1936m) in nadaljevali  med Matajurskim vrhom in Poljanskim vrhom( 1897m) do travnatega Konjskega vrha (1879m). Na prevalu bomo stopili zopet na primorsko stran kjer bomo nato prečili strma travnata pobočja. Pot postane ozka steza in potreben je biti previden zaradi mogočih zdrsov.  Pot se spusti do škrbine Vrata (1721m) in se nato strmo dvigne po skalnem grebenu. Pot se nato rahlo položi in poteka po vedno širšem slemenu ter nas pripelje na teraso do doma Zorko Jelinčiča na Črni prsti (1835m). Po daljšem počitku bomo sestopili preko planine za Liscem( 1338m) mimo Orožnove koče do doma Dr. Janeza Mencingerja (791m) kjer bomo zaključili turo.

ZAHTEVNOST TURE:  Tura je zahtevna zaradi dolžine in zaradi nekaterih odsekov poti kjer je možnost zdrsa.

DOLŽINA TURE: 7h

PREJEMANJE PRIJAV: na telefon 031 501 244

ROK PRIJAVE: do četrtka 19.6.2014

 

V slučaju slabega vremena pohod odpade.

VLJUDNO VABLJENI!