PD Slivnica pri Celju vabi na izlet

po Kraškem robu

 


   5. aprila 2009

 

ODHOD: ob 5:30 (z avtobusne postaje v Gorici)

 

POVRATEK: v večernih urah

 

PREVOZ: avtobus

 

CENA: 16 EUR za člane, 19 EUR za nečlane

 

 

OPIS: Kraški rob je apnenčasti prelom na meji med celinskim in primorskim delom Slovenije. Razteza se v okoli 20 kilometrov dolgem in 2,5 do 5 kilometrov širokem pasu od Socerba ob slovensko-italijanski meji do Mlinov ob slovensko-hrvaški meji. V kulturni krajini se med gozdom prepletajo suha kraška travišča, apnenčaste stene in melišča, poživljajo pa jo kali, posebnost kraške kulturne in naravne dediščine. Tu so se ohranile redke in ogrožene rastlinske in živalske vrste, zato je ta pokrajina v projektu Natura 2002.

 

Hrastoveljska cerkev s Kraškim robom v ozadju

 

 
POTEK POTI: Mi se bomo sprehodili po prvem delu tega območja. Pohod bomo začeli v Socerbu, od koder jo bomo nad vasjo Kastelec in istoimenskim predorom mahnili proti Črnemu Kalu (2 h). Tu so poleg bližnjih Ospa in Mišje peči zelo znana plezališča, zato bo gotovo dovolj priložnosti, da bomo pokukali čez rob in si napasli oči ob bolj in manj drznih osvajanjih smeri v stenah. Od tod nas bo pot vodila ob lepem razgledu po robu vse do Podpeči (2 h), do koder se bomo v zadnjem delu spustili mimo markantnega obrambnega stolpa. Iz Podpeči jo bomo mahnili v dolino, v Hrastovlje (1 h), kjer si bomo ogledali romansko cerkev (na sliki) in v njej poleg številnih drugih fresk tudi znamenito fresko Mrtvaški ples (vstopnina: 2 €).

 

 

ČAS HOJE: 5–6  ur

 

OPREMA: Ker na Kraškem robu rado piha, imejte v nahrbtniku anorak, vsekakor pa tudi dovolj vode, ker je na poti ni. Poleg obveznih planinskih čevljev pa priporočamo tudi pohodne palice.

 

ROK PRIJAVE: sreda, 1. 4. 2009 (Pa to ni šala!)

 

INFORMACIJE IN PRIJAVE:

 

Nina Gradič, 040 518 097

Matej Planko, 040 161 352

pdslivnicapricelju@gmail.com

 

 

 

Zemljevid z vrisano potjo