Četrtki poživljajo srce in lepšajo življenje

To sicer ne velja za vsakogar, zagotovo pa za kakšnih sto in več ljubiteljev  narave, pohodništva, spoznavanja zanimivosti  in veselega druženja iz Savinjske doline in tudi še od kod drugod, ki se vsak tretji četrtek v mesecu  podajo na planinski  izlet, kjer spoznavajo  Slovenijo in njene lepote  kot tudi   zanimivosti  preko njenih meja. Za njimi je sedaj že preko 100 tovrstnih izletov, točneje 102, ki se jih je skupaj  udeležilo kar 6705 udeležencev. Še posebno množičen in slovesen  pa je bil okrogli   100. izlet na Kočevsko, ki se ga je udeležilo kar 135 ljubiteljev četrtkov.

Glavni pobudnik in vodja teh  izletov je Franci Naraks, ki ga mnogi poznajo kot človeka, ki je vse svoje življenje zapisan gasilstvu, ljubezni do narave in planin in  nasploh društvenemu delu.  Pred kratkim sva  pokramljala o teh njihovih četrtkih, ki so nekaj posebnega v Savinjski dolini in najbrž tudi v širšem slovenskem prostoru. Na vprašanje, kako se je vse skupaj začelo, je povedal: » Po zaključku seje upravnega odbora PD Zabukovica  na Homu februarja 2011, ko je bil po radiu tudi  »Četrtkov večer« večer domačih pesmi in napevov, je bila dana ideja, da se še bolj popestri delovanje našega  PD Zabukovica. Priložnost za to smo videli v neki stalni  aktivnosti, ki bi čim bolj povezala in združevala ljudi. Tako smo so odločili za organizacijo izleta, ki bi ga imeli vsak mesec.  V začetku je bil rahel dvom ali bomo z idejo uspeli ali ne. Za izvedbo so zadolžili mene, določili pa smo tudi, da bomo imeli izlet    vsak tretji četrtek v mesecu.   Zaradi izvedb izletov smo začeli tudi razmišljati, kakšno ime, naslov bi dali skupini. Smiselna se nak je zdela ideja, ker smo hodili na izlet v četrtkih, da si nadenemo ime »ljubiteljev četrtkov«. Reči moram, da se je ime dobro prijelo in postalo prepoznavni znak  našega društva.«

Začeli so že mesec dni kasneje, marca 2011, s prvim izletom na Šmarno goro, ki se ga je udeležilo 31 udeležencev.  Zjutraj, ko so se dobili na avtobusu   je močno deževalo, kljub temu so se odločili, da izlet izpeljejo, česar so bili še posebno veseli kasneje, saj se je naredil lep dan.  »Ko smo prišli v Šmartno je prenehalo deževati, na vrhu Šmarne gore pa smo bili nagrajeni zaradi naše vztrajnosti z lepim sončnim vremenom in prečudovitim razgledom po okolici. Bilo nam je lepo in to nam je dalo dodatno motivacijo za naslednje izlete.   Iz meseca v mesec, z leta v leto se je povečevalo število udeležencev. Tako se nam danes pridružijo planinci, ljubitelji narave, gora iz širšega območja od Šentjurja pri Celju, Celjani in seveda iz Spodnje Savinjske doline,« s ponosom pove  Franci in doda: »Začeli smo z enim malim avtobusom, danes je na naših izletih  od 100 do 120 udeležencev, kar pomeni dva avtobusa.  Obiskali smo veliko gora doma in v tujini,  kjerkoli pa smo bili smo dali tudi poudarek obisku kulturnih in sakralnih znamenitosti kraja in okolice.«

V okviru teh četrtkovih izletov in aktivnosti  aktivnostih so opravili tudi posamezne ture, ki so bile vezane tako na slovensko planinsko pot kot  na druge transverzale. Tako so opravili  obiske  postojank in točk kot so: Krkina planinska transverzala, 60 vrhov ob 60 letnici PD Zabukovica, po  Savinjski poti in še katero. »Obiskujemo celotno Slovenijo, spomladi Primorsko, sicer pa Gorenjsko, Dolenjsko, Prekmurje…, skratka smo bili že marsikje  in vedno nam je lepo.  Na jubilejnem 100 izletu, ki smo ga imeli tretji junijski  četrtek (20.junija)  v Kočevje in Željnsko jamo nas je bilo kar 135 udeležencev. Na izlet, ki se ga je   udeležil tudi žalski župan Janko  Kos z ženo,  smo se tako morali podali kar s tremi avtobusi, tako da je bilo res pestro in zanimivo druženje ter lepo obeležen 100 izlet,« s ponosom  pove moj sogovornik  Franci, ki  pred načrtovanim izletom opravi  tudi ogledno turo, da je vse  tako, kot mora biti.

Povedal pa mi je tudi, da so na začetku organiziranja teh izletov  skupine vodili  trije vodniki, danes   jih sodeluje 10 do 12, ki imajo opravljen licenčni seminar za tekoče leto.  Četrtkarji  imajo tudi svoje majice, kape, svojo udeležbo pa tudi evidentirajo v dnevnik izletov ljubiteljev četrtkov. Tako dobijo za 20 udeležbo na izletu bronasto značko, za 35 udeležbo srebrno značko in za 50 udeležbo zlato značko. Do danes je bilo podeljeno  236 značk, od tega 109 bronastih, 76 srebrnih in 51 zlatih. Skupno pa se je 102  izletov udeležilo že 6705 udeležencev.

                                                                                               


Udeleženci jubilejnega 100 izleta četrtkarjev

  D. Naraglav