PLANINSKO DRUŠTVO

ZABUKOVICA

VODNIŠKI ODSEK

 

vabi

v nedeljo, 18.maja 2008

na

GOLIC0-1835 m

 

 

 

Golica ne dela močnega vtisa ne z velikanskimi stenami ne s svojo višino. Toda maja, ko se na južnih pobočjih odprejo cvetovi tisočev in tisočev narcis (po domače ključavnice), je to najlepša gora v Karavankah. Julius Kugy opisuje svoje prvo srečanje s tem cvetnim čudežem, ki ga je vedno znova vabil na to goro:« Kljub lepemu, toplemu zgodnjepoletnemu vremenu se je zdelo, da zgoraj leži sneg, kajti pobočja so bila vsa pobeljena. Ko sem prišel više, se je uganka razvozlala. Tukaj so se zbrale bele narcise tolikšne lepote in v takih množicah, kakor nisem nikjer in nikoli videl, da bi kakšna cvetlica tako prevladovala. Narcise brez konca, povsod same narcise. Lepo je videti spomladansko sveže zelenilo in na njem vse tisto na dolgih pecljih nihajoče, kimajoče, opojno dišeče, nedolžno belo cvetno veličastje. Tako sem se vzpenjal na pravo Narcisno goro.«

  

 

 

Zbrali se bomo ob 5.45 uri na AP Glazija v Celju, ob 6.00 uri pri pisarni društva v Migojnicah in ob 6.15 na AP v Žalcu.

 

Ponujamo vam dve različici poti tako, da se bo lahko vsakdo odločil po svojih željah in fizični pripravljenosti, izhodišče za obe skupini bo Planina pod Golico (950 m) in sicer:

 

-PRVA SKUPINA se bo v dveh urah in pol  sprehodila čez Španov vrh (1334m) do Doma Pristava v Javorniškem rovtu (975m) in si (poleg narcis ob in na poti) ogledali botanični vrt- Zoisov park. Po počitku se bo  skupina v uri in pol spustila preko Jelenkamna (1096 m) na Jesenice in tam počakala avtobus. Skupne hoje bo za okrogle štiri ure.

 

-DRUGA SKUPINA bo v dobrih dveh urah prišla do Rožce (1587 m), nato pa pod Klekom (1753 m) preko Jekljevega sedla (1488 m) do vrha Golice (1835 m) v naslednjih dveh urah in pol. Spustili se bomo  do Koče na Golici (1582m) in po postanku nadaljevali s spustom v dolino mimo Betela do našega izhodišča, kjer nas bo čakal avtobus. Skupne hoje bo za dobrih šest ur.   

 

Po združitvi obeh skupin se bomo z avtobusom zapeljali do idilične vasi Dovje, si ogledali spomenik Jakoba Aljaža in triglavsko panoramo ter se odžejali v bližnjem hramu.

PRIJAVITE SE pri Bogomilu Polavder-Milanu,tel.041-688-055 ali Borisu Lukanc-Lukatu,tel.041-698-740 do vključno četrtka,15.05.2008. Izlet je glede na dve varianti primeren za vsakogar in bo v vsakem vremenu, v primeru izredno slabega vremena pa so možne spremembe poti. Obvezna je planinska oprema. Cena prevoza je 12€ za odrasle, 6€ za srednješolce in študente, za osnovnošolsko mladino je prevoz brezplačen.

 

 

 

 

 

VABLJENI VSI LJUBITELJI NARAVE!