PLANINSKO DRUŠTVO ZABUKOVICA                                        

Migojnice 6

2203 GRIŽE 

vabi na planinsko turo »PO VRHOVIH NAD KOFCAMI«, ki bo v soboto, 25.julija 2009.

Masiv Košute, mejne gore med Avstrijo in Slovenijo, je najmogočnejši in najhomogenejši v Karavankah; v prek 10 km dolgi, sklenjeni verigi ima kar šest velikih samostojnih vrhov, ki presegajo višino 2000 m. Med vrhovi večinoma ni globokih sedel, zato je skupina kakor ustvarjena za grebenske ture.

Zbrali se bomo ob 5.00 uri pri planinski sobi v Migojnicah in ob 5.15 na AP Žalec. Pot nas bo vodila proti Gorenjski  mimo Tržiča do kraja Podljubelj in naprej do kmetije Matizovec (1072 m). Tu bomo zapustili avtobus in se podali čez travnik in v gozd proti planinskemu domu na Kofcah (1488 m), do tu bomo hodili  slabo uro in pol. Po počitku bomo našo pot nadaljevali preko travnika in mimo križa, pot se bo nato vzpela čez pas ruševja do razpotja. Mi bomo šli  proti Velikemu vrhu  po poti, ki se prečno vzpenja čez vse bolj strma pobočja in nas kmalu pripelje pod vršno pobočje in do vrha Velikega vrha (2088 m). Lep razgled na vse strani neba ! Do tu bomo porabili  uro in petinštirideset minut. Na vrhu je vpisna knjiga in žig. Pot nas bo dalje vodila več ali manj po grebenu Košute preko Toplarja (2000 m), Kofce gore ali Malega turna (1967 m), Malega Kladiva (2036 m) do Velikega Kladiva (2094 m), tudi tu je žig in vpisna knjiga. Vseskozi nas bodo spremljali zanimivi  pogledi na Dravsko dolino, na vrhove nad Jezerskim in tudi proti Julijcem. Do tu bomo hodili po lahkih označenih poteh, sledil pa bo spust po pastirski neoznačeni poti navzdol do planine Šija (1528 m). Samo še malo dalje preko planine Ilovica (1455 m) in že bomo ponovno  pri planinskem domu na Kofcah. Grebenska pot od Velikega vrha preko navedenih vrhov do Šije in Kofc nam bo vzela okrog tri in pol ure hoda. Po daljšem počitku bo sledil samo še spust v dolino do Matizovca ,kjer nas bo čakal avtobus, do tu  še slaba ura hoda. Če seštejemo skupaj, bo čiste hoje za okrog sedem ur in pol do osem ur. Glede na kondicijsko pripravljenost udeležencev ali glede na vreme bo možno turo tudi skrajšati s predčasnim  spustom iz grebenske poti do  planinskega doma na Kofcah. Kdor si želi več podatkov si naj ogleda spletno stran www.hribi.net.

Oprema naj bo primerna za hojo v visokogorje: poleg primerne obutve z dobrim podplatom naj v nahrbtniku  ne manjka tudi kapa, rokavice, vetrovka, pelerina in rezervna obleka. Odveč tudi ne bo osebni dokument. Pohodne palice so zelo priporočljive. Hrana je iz nahrbtnika, možnost toplega obroka pa bo tudi na Kofcah. Na Kofcah v bližnji planšariji bo možno kupiti tudi sir, skuto....

Cena avtobusnega prevoza  za odrasle planince s plačano planinsko članarino je 15 €,  za mladino je cena polovična. Prijave sprejema  Bogomil Polavder-Milan  do vključno srede, 22. julija 2009 zvečer oz.do zasedbe mest na tel. 041-688-055.

 

VLJUDNO VABLJENI V ZANIMIVE KARAVANKE !