PD ZABUKOVICA

      

  VABI 07.11. 2009 NA

                  LISCO (948 m )

 

Smer poti: Breg-Lisca-Breg

Skupni čas hoje: 4-5 ur

Povratek: v popoldanskih urah

Stroški prevoza:10 EUR –odrasli, otroci brezplačno, dijaki in študentje polovično

 

Lisca (948 mnm) je gora v Posavju, severno od Sevnice. Ima dva vrhova, nižji je Mala Lisca (934 mnm). Na višjem stoji meteorološka radarska postaja, pod njim pa sta dve planinski postojanki: Jurkova koča in Tončkov dom (927 mnm), do katerega vodi cesta. Na zahodnem pobočju stoji cerkev Sv. Jošt (787 mnm).

Z Lisce se ponuja pogled na mnoge slovenske gore; Snežnik, Kamniško-Savinjske Alpe, Julijske Alpe, Gorjanci, Zasavsko hribovje, idr…

Kratek opis poti:

 

Vzpon na Lisco bomo začeli malo iz vasi Breg. Pot bomo začeli v gozdu, po nekaj minutah pa bomo prišli na travnato pobočje. Nadaljevali bomo po kolovozu, ki nas bo popeljal mimo hiše in preko manjšega prevala na drugo stran hriba. Tam se bo  pot začela bolj strmo vzpenjati in nas čez nekaj časa pripeljala v vas Razbor. Pot čez vas je asfaltirana. Ko bomo zapustili vas, nas bodo markacije usmerile desno na kolovoz. Povzpeli se bomo na travnik, prečili cesto in nato nadaljevali po strmejši gozdni poti.

Ob poti stoji cerkev Sv. Jošta. Od cerkve sledi le še vzpon po lepo vidni in dobro označeni poti do travnatega pobočja Lisce. Sledi le še rahel vzpon do koče.

 

Na vrhu je razgledna plošča, od koder se ponuja prečudovit razgled na slovenske gore.

 

  

Odhod: Z avtobusom iz Migojnic (pred društvom) ob 7. uri zjutraj, iz Žalca na avtobusni postaji ob 7.10.

 

Za pohod potrebujete dobro obutev in vremenu primerna oblačila, malica in pijača je iz nahrbtnika , lahko pa ju  kupite na planinskih kočah. Za lažji korak priporočam pohodniške palice.

 

Prijave zbira: Tina Tominšek, 031 514 440 . Pokličete me lahko kadarkoli.

prijava je mogoča najkasneje do četrtka, 5. novembra.

 

 

                                                     Vabljeni!__________________________________