PLANINSKO DRUŠTVO

ZABUKOVICA

VODNIŠKI ODSEK

 

 

vabi na izlet

V NEZNANO

v soboto, 18. novembra 2006 ob 6.15 uri iz Migojnic

 

Kot vsako leto, bomo tudi letošnjo sezono zaključili z zaključnim izletom v neznano.

Vrh gore so včasih domačini imenovali drugače kot pa ga danes, ko nosi ime po cerkvi, ki leži na južnem pobočju. Razen da na njej »domujejo coprnice«, ima tudi nenavadno botanično podobo. Če jo gledamo iz severa, se zdi, da je planota, a iz vzhoda je prava piramida. Je slemenaste oblike, z izrazito strmim južnim in severnim pobočjem. Tako imamo na južni strani izrazito prisojno območje, na severni pa ležijo soncu skriti gozdovi.

Južno stran prerašča termofilna vegetacija z vrstami, ki so značilne za submediteranski in celo mediteranski svet.

Severno pobočje pa daje popolnoma drugačno podobo. V senčnih in vlažnih legah, kjer je temperatura pogosto nizka, pa najdemo alpske predstavnike, kot so avrikelj(Primula auricula), planinski srobot(Clemantis alpina), in vedno zeleno gladnico(Draba aizoides). V severnih gozdovih prevlada bukev, ki na strmih pobočjih tvori pravi pragozd.

Na vrh vodi pot, ki jo je znani zdravnik uporabljal v zdraviliške namene za svoje goste in je tudi prva nadelana pot v slovenskih gorah.

 

Naj ostane tradicija in ne pozabimo na skromno darilce za zaključni srečolov.  

 

 

 

 

 

Zbrali se bomo ob 6.00 uri na AP v Žalcu in ob 6.15 uri izpred pisarne društva in na AP na Glaziji.

 

 

PRIJAVITE SE pri organizacijskem vodji  Boris Lukanc Luka-tu, tel. 041-698-740, do srede 15.11.2006. Izlet je srednje težaven in ne potrebujete posebne tehnične opreme, razen pohodnih čevljev. Cena prevoza je 2.500 SIT za odrasle, za otroke v spremstvu staršev brezplačno, za mladino polovično.

 

 

 

 

 

VABLJENI VSI LJUBITELJI NARAVE!